• 23 september 2011
 • Marieke van Osch
 • Motion MathBreuken is iets dat veel leerlingen lastig vinden. Ook al hebben ze het inzicht, snel rekenen met breuken blijft moeilijk. Vandaag de review van de app Motion Math. Deze app maakt rekenen met breuken verslavend. Je gebruikt de bewegingssensor van de iPad en houd hem recht voor je in twee handen. Zodra de game begint moet de leerling elke keer een breuk oplossen door naar links of rechts te bewegen. De breuk valt dan op de lijn onderaan. Als hij goed valt dan gaat de score omhoog. Grappig detail, in de score zit ook altijd een breuk. Gaat het niet goed dan krijgt de leerling eerst een aanwijzing in de vorm van een pijltje de goede kant op. Gaat het vervolgens deze poging ook mis dan ontstaan er op de lijn streepjes om aan te geven hoe de breuk is opgebouwd. Er komen zowel breuken in cijfers, procenten als taartpuntjes naar beneden. De lijn wijzigt soms van 0-1 naar min 2 tot 2. Het nadeel is wel dat als je de app stopt, je helemaal opnieuw moet beginnen. Het resultaat slaat de app niet op. Maar stoppen is toch geen optie, als je eenmaal begint aan dit breukenspel wil je gewoon doorgaan en worden breuken leuk! Filmpje over Motion Math.

  Lestip:
  Laat leerlingen die moeite hebben met breuken extra oefenen. Vraag hen een printscreen te maken van het hoogste resultaat en laat hen hun eigen resultaat analyseren. Mocht een bepaalde breuk niet lukken, laat dan oefenen met cirkel papier die in stukken geknipt is.

  Marieke van Osch

  Marieke is zelfstandig onderwijskundige (MOVE.nu). Zij heeft daarnaast de visie op onderwijs Gisdo ontwikkeld. Zie ook haar Linkedin profiel en/of volg haar via Twitter.
  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75