• 14 januari 2014
 • ICTnieuws stelt een aantal laptops/tablets ter beschikking aan leerkrachten en docenten in de dagelijkse onderwijspraktijk. Samen met hun leerlingen schrijven zij een recensie.
  Deze keer de Acer Travelmate B113, geschreven door Bart Brom van Basisschool Op Dreef – Veldhoven formular equidenpass.

  Bart: steeds meer soorten apparaten duiken op in de markt. Van tablet tot ultrabook, touchbooks en smartphones of ultraphones. Ze doen allemaal een greep naar een marktaandeel, maar wat is nu écht geschikt voor het onderwijs?

  Een ding staat als een paal boven water: flexibiliteit is tegenwoordig steeds belangrijker gta 5 for pc. De tijd dat grote computerlokalen met vaste pc’s werden ingericht is voorbij; laptopkarren en tablet-dockingcarts schieten als paddestoelen uit de grond.

  Zo is het ook in deze situatie: een noodlokaal, weinig vierkante meters maar wel voldoende netwerkaansluitingen. Leerlingen die maar wat graag hard aan de slag willen met moderne leermiddelen farming simulator 17 herunterladen. Dankzij ICTnieuws.nl heb ik de kans gekregen om deze laptop en de inzet in de praktijk eens goed te testen.

  acer-uitpak

  Het uitpakken en installeren
  De eerste kennismaking was al direct verrassend: zo’n kleine doos voor een echte, complete laptop? Het uitpakken bewees al direct dat dit toch echt het geval was. In mijn dagelijkse werk maak ik ook vaak gebruik van een 13,3”” model, dit is dus een maatje kleiner herunterladen. Hoe gaat dat bevallen?

  Wat direct aanspreekt bij het uitpakken is het gewicht: laag! Toch voelt het apparaat stevig aan, en niet zo kwetsbaar als sommige ultrabooks tegenwoordig. De behuizing heeft een matte uitstraling, en wat bij het openklappen van het scherm prettig opvalt: een ontspiegeld scherm.

  Het installeren is niet nodig; op de laptop is standaard Windows 8 geïnstalleerd file mac. Naar mijn mening is dit besturingssysteem pas een aanvulling indien een apparaat touch-functionaliteit heeft, en dat is hier niet het geval. Om hem verder te testen is hij dus voorzien van een basisinstallatie met Windows 7 Pro.

  Het eerste gebruik
  De laptop is bijzonder vlot, en het scherm is prettig afleesbaar hörbuchen gratis. De helderheid is prima in te stellen en biedt ook in een lichte omgeving een goede afleesbaarheid. Dit is te danken aan het ontspiegelde scherm, een gegeven dat gelukkig weer op steeds meer laptops het geval is. Met name in een klas, met veel tl- en daglicht, is het belangrijk dat een scherm een heldere weergave heeft en niet spiegelt.

  Leerlingen aan de slag
  Het was zover, ze hebben hem uitgepakt, aangesloten, en na het installeren met Windows 7 (dat slechts 40 minuten duurt) mogen ze aan de slag sims 4 mac. Eerst maar eens even lekker op de Rekentuin: dat werkt fijn, aldus de leerlingen. Wel wordt er gevraagd om een losse muis, want het touchpad werkt niet zo fijn; iets dat later ook door mij wordt ervaren. Dit komt vooral doordat de muisknoppen hierin geïntegreerd zijn en de muisaanwijzer beweegt als je niet in een uiterste hoek klikt.

  De WiFi ontvangst is goed prime filmeen. Het apparaat kan gemakkelijk op een leerlingtafel staan, en dat is ook direct het grote voordeel van dit soort laptops. Kinderen hoeven niet meer achterin een klas of op de gang aan een werkplek te zitten, maar kunnen met de laptop aan de eigen tafel werken! Ook het doorgeven aan elkaar na een aantal minuten inoefenen van sommen is erg efficiënt en werkt een flexibel klassenmanagement in de hand.

  Leerling Jasper:
  Het is een fijne computer gesperrte youtube videos downloaden jdownloader. Je kunt er snel Rekentuin op spelen en op typen.
  Het scherm is klein maar dat geeft niet.
  Het werken met de touchpad is vervelend. Daarom heeft de meester een losse muis gepakt, toen ging het beter.

  Teksten schrijven
  Het typen gaat prima: de toetsen reageren fijn en ook al ben je een groot toetsenbord gewend, blindtypen is al vlot mogelijk op dit iets kleinere toetsenbord waar alle belangrijke toetsen opzitten song herunterladen kostenlos.

  Hier komt ook een van de sterkere kanten van het apparaat om de hoek kijken, een compacte, vlotte Windows-computer die goed in te zetten is binnen bestaande school-netwerkconcepten.

  Draadloos gebruik
  Een van de zaken die positief opvallen is de gebruiksduur die de batterij mogelijk maakt. Het blijft uiteraard een laptop, dus de gebruiksduur is nooit een gehele lesdag, maar de batterij gaat zo’n 4,5 uur mee.

  Nieuwe media en creatie

  Camera en microfoon
  Niet direct een aankoopcriterium, maar wellicht handig bij gebruik in de klas: de webcam in combinatie met de ingebouwde microfoon. Het apparaat kan slechts bij zeer gering achtergrondgeluid een gesprek met skype of een ander communicatieprogramma voeren. Het opnamegeluid van de microfoon is eenvoudigweg te zacht om duidelijk over te komen. De camera voldoet naar wens en geeft acceptabele beelden.

  Videobewerking en processorkracht
  Een van de zaken die inherent zijn aan draagbare apparatuur is energiebesparing. Nu is deze laptop uitgerust met een Intel Core i3-processor. Deze maakt het mogelijk om met een redelijk vlotte snelheid kantoor- en internetprogramma’s te gebruiken. Videobewerking van opgenomen filmfragmenten is echter een ander verhaal.

  Bart Brom, Basisschool Op Dreef – Veldhoven

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75