• 15 juni 2012
 • Marieke van Osch
 • LetterschoolMet de app Letterschool kun je letters (blokletters en hoofdletters, geen schrijfletters) en cijfers leren schrijven. In de app zit heel veel feedback. Na een animatie en klein filmpje, waarin de letter aan een woord gekoppeld wordt (helaas zonder voorvoegsel) kunnen de leerlingen zelf schrijven. In de eerste ronde leren de leerlingen de letter of het cijfer schrijven door op de knooppunten te drukken. De lijnen verbinden dan vanzelf. In de tweede fase moeten ze zelf de letter schrijven door van knooppunt naar knooppunt te slepen. In de derde fase verdwijnt het voorbeeld en schrijven ze zelf. Doen ze iets verkeerd dan schiet het terug naar het vorige knooppunt en krijgt de leerling instructie. Als je alle letters gehad hebt kun je zelfs nog een niveau hoger komen en je eigen letters schrijven.

  Iedere letter heeft eigen animaties en uitspraak zoals dit is de letter r. En daar bij wordt de r als rrrr uitgesproken en niet als er. Af en toe zijn de animaties en geluidjes wel wat heftig of duren te lang, maar kinderen vinden dat vast wel heel erg leuk. Al met al is deze app echt een aanrader bij het leren schrijven van blokletters of cijfers.

  Lesidee
  Koppel bij het aanbieden van een letter de iPad aan het digibord en laat leerlingen één voor één zelf schrijven. Je kunt elke oefening meerdere malen doen. Dit kan dan niet op het bord zelf, maar op de iPad. Je kunt dan in de klas kinderen andere woorden laten verzinnen met dit woord. Het is erg leuk om dan een soort prentenboek te maken met foto’s van alle woorden die met die letter beginnen.

  Marieke van Osch

  Marieke is zelfstandig onderwijskundige (MOVE.nu). Zij heeft daarnaast de visie op onderwijs Gisdo ontwikkeld. Zie ook haar Linkedin profiel en/of volg haar via Twitter.
  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75