• 22 september 2017
  • Paramaribo – Iedere GLO-, VOJ- en VOS-leerkracht in Suriname ontvangt eind september een kleurrijke en informatieve ICT-agenda, boordevol tips over digitale leermiddelen, tools en werkvormen die zij in de klas kunnen gebruiken. De lerarenagenda verschijnt onder het motto: “Met een laptop of tablet, een beamer en een internetverbinding haalt de leraar de wereld in de klas .”

    Mediawijsheid en cyberpesten zijn twee van de elf uiteenlopende thema’s die in de uitgave worden behandeld. Deze info is relevant voor leerkrachten, omdat hun leerlingen steeds vaker te maken krijgen met de gevolgen van het gebruik van sociale media. Natuurlijk bevat deze bijzondere uitgave ook een reguliere agenda en handige pagina’s voor de jaarplanning, klassen- en leerlingen-gegevens, lesroosters, overzichten van behaalde cijfers.

    Gebruikers van de papieren lerarenagenda mogen kosteloos gebruik maken van de digitale bronnen, tools en informatie via de laagdrempelige en gebruikersvriendelijke app. Hiervoor is een speciale website/webapp alleen in Suriname bereikbare versie ontwikkeld. Met een laptop, smartphone of tablet kunnen zij informatie en tips raadplegen over digitaal leermateriaal voor in de klas. Ze vinden er ook voorbeelden van digitale tools en manieren om zelf digitaal materiaal te maken of bestaande tools aan te passen. De Stichting Reisgids Digitaal Leermateriaal, die deze agenda en app gratis publiceert, zet zich sinds 2013 in voor ICT-gebruik in het onderwijs. Dit initiatief van Louis Hilgers begon in Nederland en beslaat nu het hele Nederlands taalgebied: Nederland, België (Vlaanderen), Suriname en de (voormalige Nederlandse) Antillen. De stichting werkt op basis van wisdom of the crowd; de bronnen, werkvormen en tools zijn beschreven door honderden leraren uit Nederland, België (Vlaanderen), Suriname en de (voormalige Nederlandse) Antillen die belangeloos hun medewerking hebben verleend.

    Deze speciaal voor Suriname ontwikkelde ICT-lerarenagenda verschijnt in een oplage van 8.500 exemplaren. De agenda is samengesteld door een enthousiaste werkgroep van onderwijsprofessionals in Suriname, onder leiding van Miriam Weekers en Alex-Jan Sigtermans. Het initiatief kreeg ondersteuning van het MINOV (Surinaamse ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur), diverse schoolbesturen en andere organisaties.

    RDL b2pn120x120 sms-taal120x75