• 5 maart 2015
 • In ICTrend 7.8 heb ik het al gehad over de verschillende dingen die je kan doen met video. Sinds kort zien we daar een nieuwe trend in, namelijk story telling met video, waarbij we steeds meer gaan nadenken over de verhaallijn in een video.

  Wat deze trend heeft voortgebracht is dat de software op smartphones het makkelijker heeft gemaakt om een verhaallijn op te bouwen. Voorheen moesten er verschillende clips worden gemaakt die vervolgens op een computer gemonteerd moesten worden. Maar met video apps die nu op de smartphone verkrijgbaar zijn wordt het maken van een video door korte clips te gebruiken een stuk makkelijker gemaakt.

  De eerste app die hiermee begon was Vine. De dienst van Twitter die gebruikers video’s van maximaal 7 seconden laat maken voegde de optie toe dat je de opnemen knop ingedrukt moest houden om op te nemen. Liet je hem lost stopt het direct en kon je weer doorgaan door er weer op te drukken. Zo werd 1 lange video opgebouwd uit kleine clips.

  Een verhaal opbouwen met Vine in 7 seconden is een uitdaging maar wel mogelijk. Een aantal voorbeelden zijn de Vinekanalen de Klarity of Brandon Calvillo of bekijk dit kanaal met compilaties van video’s van verschillende creators om Vine.

  Inmiddels is ook een app als Snapchat hiermee begonnen. Eerst was Snapchat een app waarmee foto’s met elkaar worden gedeeld met een houdbaarheidsdatum (ze verdwenen na een vastgestelde tijd). Met de nieuwe versie van Snapchat begeven ze zich met Snapchat stories steeds meer op het vlak van Storytelling en zorgen er dan ook voor dat stories in ieder geval 24 uur bewaard blijven of op de smartphone opgeslagen kunnen worden. Een Snapchat story bestaat uit verschillende clips en na het maken van de clips kunnen er effectjes in het beeld worden getekend. Hiermee kan een hele story worden opgebouwd zonder tijdslimiet.

  Een goed voorbeeld van een filmmaker die Snapchat dagelijks gebruikt om verhalen mee te vertellen is Casey Neistat in zijn Snapchat stories kanaal  of het kanaal van Jerome Jarre  .

  Was het opbouwen van een goed verhaal vroeger vooral het domein van een opstel, nu is dit ook mogelijk met dit soort video apps. Ze zijn eenvoudig te maken, werken vrijwel met iedere smartphone en kunnen zeker ook leerzaam gemaakt worden qua onderwerp. Een dergelijk video maken met Vine is misschien wel een grote uitdaging met een tijdslimiet van 7 seconden, maar het maken van een verhaal met Snapchat is zeker mogelijk. Bovendien gebruiken meeste jongeren Snapchat zelf al met hun vrienden!

  remcobron Remco Bron
  so many thoughts
  mobiel: +31-643265860+31-643265860
  e-mail: remco.bron@somanythoughts.nl
  twitter: @remcobron
  linkedin: http://nl.linkedin.com/in/remcobron

   

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75