• 7 december 2017
 • Waag Society, Bits of Freedom en Netwerk Democratie lanceerden onlangs gezamenlijk ‘De Baas Op Internet‘, een nieuw programma voor een jonge doelgroep (10 – 14 jaar) dat kinderen uitlegt hoe het internet werkt en hoe ze zich kunnen beschermen in dataverkeer. Leerkrachten en docenten kunnen het lesmateriaal kosteloos downloaden.

  Het internet als spel met eigen regels
  Het programma bestaat uit 6 online modules en heeft als doel kennis over het internet te vergroten en van jongeren bewustere internetgebruikers te maken. Onderwerpen die aan bod komen zijn de

  1. online machtsstructuren
  2. het belang van privacy
  3. algoritmes
  4. data
  5. cookies
  6. trackers en encryptie.

  Al het lesmateriaal is vertaald naar praktische, hands-on, interactieve en vooral ook leuke opdrachten. De doelgroep beslaat groep 7 en 8 van de basisschool en klas 1 en 2 van de middelbare school. Het programma kan op scholen, maar ook in bibliotheken en maker spaces worden aangeboden.

  Download hier het lesmateriaal.

  Als docent aan de slag met dit lesmateriaal?
  Sta jij voor de klas? En vind je onderwerpen als big data, online privacy en encryptie fascinerend, maar ongrijpbaar? Doe dan mee met de teach-the-teachers sessie op 13 december of 10 januari in de Waag. In deze gratis workshop voor leerkrachten ga je de principes en techniek achter het internet verkennen, om dat later zélf met je hele klas te kunnen.

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75