Recensie door Jolien Vennink en Aad van der Drift
Het software-programma WizTeach zou je kunnen omschrijven als interactieve software bestaande uit een groot aantal digitale gereedschappen voor het digibord. Aad van der Drift (werkzaam in het VO) en Jolien Vennink (leerkracht in het PO en werkzaam als trainer digiborden) schreven onafhankelijk van elkaar een exclusieve recensie voor onderwijsICTnieuws.nl.
Aad van der Drift:
Na de installatie en het opstarten van dit programma verschijnt er in de rechter-bovenhoek van je scherm een groene vlek met daarin icoontjes. Voor een handleiding bezocht ik de website van Wizteach.nl, daar kreeg ik onderstaande mededeling. Uiteindelijk stond op wizteach.com een Ned. handleiding.
Van de Wizteach.com site werd ik echter niet vrolijk. Kromme zinnen als hieronder duiden op een slechte Google vertaling. De aanbieder in Nederland neemt niet eens de moeite om de kromme zinnen aan te passen android bevor sie den anhang herunterladen können müssen sie die email herunterladen. Een veeg voorteken. Een stukje van de website van Wizteach
Er zijn handleidingen in 21 talen, de uit 59 pagina’s bestaande Nederlandse vertaling is gelukkig wel gewoon te lezen. Bij Wizteach gaat het om software voor digiborden, maar dan eenvoudig opgezet en per vak voorgekookt. Als aardrijkskundedocent aan mij de taak om de aardrijkskundemodule eens nader te bekijken. Alvorens dat te doen nog een paar algemeenheden over de Wizteach software. Het is de bedoeling om met deze software een aantrekkelijk digibord te maken. Achtergronden zijn aanpasbaar, lijnen kun je recht trekken en er zijn ook schermopnamemogelijkheden. Kortom, alles wat zo kenmerkend is voor alle digibordsoftware zit in dit programma.
De manier van activeren is anders dan gewend, dit gaat via bovenstaande groene vlek. Voor een bord voor de klas is dit uiteraard erg handig omdat het niet in de weg staat. De vlek is overal naar toe te schuiven, dus hoeft hij niet noodzakelijkerwijs in de bovenhoek te blijven staan spiele zum kostenlos herunterladen.
Als ik de module Aardrijkskunde start krijg ik een uit zes blokjes bestaand menu op het bord. De docent kan hier zelf mee aan de slag, de software is methodeonafhankelijk. De makers van Wizteach veronderstellen dat een aardrijkskunde-docent hier vervolgens mee uit de voeten kan.
Nadere beschouwing van de mogelijkheden die onder de icoontjes zit laat al snel zien dat je zonder deze software net zo ver komt. Zoals bij menig kaartenliefhebber erger ik mij over de slordige weergave van ons eigen land. Ik mis de Waddeneilanden, het IJsselmeer is gedempt, voor de Noordzeekust lijken een aantal polders bijgeplakt en Zuid Limburg en Zeeland liggen even zuidelijk. Kortom grote onnauwkeurigheden. Het mogelijk gebruik van deze onnauwkeurige blinde kaarten is mij dan ook niet duidelijk.
Als de blinde kaarten zo onnauwkeurig zijn dan is uiteraard Google Maps heel wat beter. Het icoon naast de blinde kaarten geeft mogelijkheid direct daarheen te gaan. Na aanklikken verschijnt in een scherm Google Maps. Helaas mis ik daar het uiterst geschikte icoontje van Streetview. Een link naar de webbasedversie maps.google.nl is heel wat verrijkender.
Maar liefst 3 icoontjes zijn voor het weer gereserveerd sketchup for free. Het zal de makers van dit programma wellicht niet helemaal duidelijk zijn dat klimaat maar een heel klein onderdeel is van het aardrijkskunde-onderwijs. Daar ligt immers al jaren de focus op het menselijk handelen in de ruimte. Weer en klimaat spelen daarin niet de belangrijkste rol. Geen enkele toegevoegde waarde dus. Wel erg leuk zijn de wolkjes, een mooie Google kaart op de achtergrond en je kunt er weermannetje mee spelen.
Het enige icoon dat bruikbaar kan zijn is die van grafieken en diagrammen. Het is daar mogelijk zelf staaf- of cirkeldiagrammen te maken. Middels een leuke korte animatie krijg je die op het bord.
Conclusie
Wizteach voegt niets toe wat op een andere manier niet verkrijgbaar is. Wie echter op een makkelijke manier digibordsoftware wil inzetten kan er mee geholpen zijn. Zolang de losse modules niet meer omvatten dan wat ik hierboven aan heb gegeven zou ik de software een ieder ontraden; zelfs als Freeware zie ik geen meerwaarde.
Aad van der Drift
Aad (oud-aardrijkskunde docent) is ict-coördinator op het Zernike College en verantwoordelijk voor de opbouw van de website aldaar. Tevens adviseert hij scholen en instellingen over de op- en uitbouw van hun websites. Zie ook avddrift.it.
Jolien Vennink:
Bij de voorbereiding van mijn lessen voor het basisonderwijs ben ik regelmatig op zoek naar nieuwe en uitdagende materialen voor op het DigiBord. Recentelijk heb ik de software van WizTeach onder ogen gekregen tijdens mijn werk voor De Rode Planeet. Ik ben mij in deze software gaan verdiepen om te kijken wat je allemaal met WizTeach kunt doen en of het een meerwaarde heeft voor het DigiBord. Hieronder volgen een aantal punten die mij positief opvallen aan de software.
Na het bekijken van WizTeach ben ik tot de conclusie gekomen dat het zeker een meerwaarde kan hebben voor het DigiBord. Er zijn een aantal tekenfuncties die de meeste DigiBorden al hebben en deze zijn misschien wat overbodig. Maar er zijn veel onderdelen op het gebied van rekenen, taal en aardrijkskunde die zeker een toegevoegde waarde hebben. Helemaal als er een DigiBord in de klas hangt waar geen goede software bij beschikbaar is. Ik ben van mening dat wiskundedocenten ook veel kunnen doen met deze software.
Over het algemeen is er niet veel voor het DigiBord op wiskundegebied, maar in WizTeach zitten er zeker een aantal functies die goed te gebruiken zijn in de onderbouw. Voor scholen is het ook interessant dat het een eenmalige aanschaf betreft. De software is nog volop in ontwikkeling en er komen in de toekomst waarschijnlijk nog meer handige functies bij. Updates zijn tot op heden gratis.
Jolien Vennink
Jolien Is leerkracht in het PO op de Anne Frankschool in Meppel. Daarnaast werkt ze als Junior DigiBordtrainer bij De Rode Planeet te Zuidhorn. Hier heeft ze onder andere meegewerkt aan het Handboek, DigiBord en Didactiek.
Reactie
Transcontinenta BV is de distributeur voor Wizteach in Nederland. Wij geven altijd van te voren alle benodigde informatie aan de reviewers zodat zij een zo compleet mogelijk beeld hebben van de mogelijkheden van de educatieve Wizteach software. Het is dan ook vreemd dat deze informatie niet gebruikt is bij het maken van de review door Aad. Hierdoor wordt een incorrect en incompleet beeld gegeven van de Nederlandstalige Wizteach website en de Wizteach software. Zoals u kunt lezen heeft Jolien wel grondig de tijd genomen om alle aspecten van de Wizteach software te doorgronden. Ook vele andere gebruikers en reviewers delen haar mening.
Om de beeldvorming over de Wizteach software compleet te maken geven wij hierbij nog wat aanvullingen c.q. opmerkingen:
Gratis 30 dagen Wizteach demolicentie voor 1 computer:
Als u zelf wilt ervaren wat de Wizteach software voor uw school kan betekenen, vraag dan gratis een Wizteach demolicentie aan via het aanvraagformulier op de Nederlandse Wizteach website.
Met vriendelijke groet;
Rob van Keulen
product manager – Transcontinenta BV
Volg ons op Twitter: @transnieuws @interwrite @documentcameras