• 15 maart 2012
 • Marieke van Osch
 • Dragonfly Visual LearningDe app Dragonfly visual learning bevat veel PO-vaardigheden en is beschikbaar in het Nederlands en het Engels. Als je bijvoorbeeld wilt gaan rekenen dan klik je op rekenen en kies je uit een aantal mogelijkheden om optellen te oefenen. Veel onderdelen worden uitgesproken. De sommen worden niet uitgesproken, wel is de feedback auditief. Door alle auditieve feedback moet je wel elke keer wachten op de volgende som. Ook zitten in de app geen gaming- of spel-elementen. Het is puur het trainen van vaardigheden. Het voordeel van deze app is dat er heel veel verschillende opdrachten in zitten en dus leerlingen veel verschillende opdrachten kunnen doen. Wel vind ik de opdrachten erg statisch en de feedback eenvoudig. Het blijft bij aanmoedigingen zoals goed gedaan en super en als je het niet goed doet probeer het nog een keer.

  Het lijkt er op dat het de bedoeling is dat er nog heel veel meer onderdelen in deze app beschikbaar komen. Onderdelen als filiosofie en werkhouding staan wel op de bordjes, maar zijn niet beschikbaar en kun je ook niet kopen. Ook is nog niet alles vanuit het engels vertaald. Er is dus nog werk aan de winkel, maar het is een leuk begin. Ook zou ik de makers aanraden om meer gaming- en visuele onderdelen toe te voegen, bijvoorbeeld foto’s of plaatjes bij de woordenschat. Het kennen van een woord is leuk, maar weten wat het is is pas woordenschat. Tenslotte is de slogan in het beginscherm van de app "zien is leren" dus dat beloofd meer dan dat het nu is in mijn ogen.

  Lestip
  In de app kun je verschillende gebruikers aanmaken. Het voordeel is dat ze alleen oefeningen krijgen te zien die bij hun leeftijd of jonger horen. Maak de leerlingen van je klas aan in de app en laat ze om de beurt 10 minuten met de app oefenen. Daarna kun je onder de knop met het vierkantje en het pijltje kijken hoe iedereen het heeft gedaan. Als je maar één iPad in je klas hebt, gebruik dan het onderdeel woordenschat om woorden te oefenen. Laat de leerlingen bijpassende plaatjes of voorwerpen vinden zodat ze de woorden echt leren kennen.

  Marieke van Osch

  Marieke is zelfstandig onderwijskundige (MOVE.nu). Zij heeft daarnaast de visie op onderwijs Gisdo ontwikkeld. Zie ook haar Linkedin profiel en/of volg haar via Twitter.
  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75