• 9 juli 2012
 • Marieke van Osch
 • Hongerige VisHongerige Vis is de vertaling van de app Hungry Fish van de makers Motion Math die ook de breukenapp hebben gemaakt. Ik heb ooit aan de maker gevraagd of zijn apps ook in het Nederlands vertaald konden worden. Hij vroeg mij of ik ze kon vertalen, maar helaas ontbrak het me aan tijd. Volgens mij heeft hij nu zelf een poging gedaan met Google translate of zoiets dergelijks, maar hij krijgt voor mij al punten voor de poging. Let dus even niet op de taal: Aptellen is optellen en Aftrekking is aftrekken. Ik zal dit nog even aan hem melden voor verbetering in de volgende versie.

  Inhoudelijk is de app een reken-app om te leren optellen. Het leuke aan de apps van Motion Math is dat het games zijn. In de gratis versie kun je niet alle levels spelen, alleen optellen. Maar dit halen is al een hele uitdaging. Er komen bubbels met getallen uit het rif en die bubbels moet de leerling op elkaar slepen zodat een getal ontstaat. De vis eet alleen getallen die ook op zijn buik staan. Maak je dus de bubbels te groot of te klein, dan kan de vis ze niet eten en wordt hij steeds kleiner. Heb je uiteindelijk alle bubbels opgegeten dan krijg je levenspunten. Met die levenspunten kun je je vis mooier maken. Zet je de moeilijkheidsgraad omhoog dan gaan de getallen die je op moet tellen ook omhoog. Zo kunnen leerlingen leren optellen en aftrekken tot honderd. In de betaalde versie zit ook aftrekken en rekenen met negatieve getallen. In de app kun je ook meerdere gebruikers aanmaken, zo kan elke leerling op eigen niveau spelen.

  Lesidee:
  Maak in de app verschillende gebruikers voor de leerlingen aan en begin een rekencompetitie in de klas. Zorg er wel voor dat de kinderen op hun eigen niveau rekenen. Mocht je meerdere iPads in je klas hebben, stel dan per groepje leerlingen een rekenniveau vast en laat ze binnen de groep (en dus binnen hun eigen niveau) tegen elkaar spelen. Dan rekenen de kinderen op niveau tegen elkaar en is het ook echt een uitdaging die te winnen is.

  Marieke van Osch

  Marieke is zelfstandig onderwijskundige (MOVE.nu). Zij heeft daarnaast de visie op onderwijs Gisdo ontwikkeld. Zie ook haar Linkedin profiel en/of volg haar via Twitter.
  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75