• 25 januari 2012
 • René Franquinet
 • De Onfeilbare ComputerHoe platter een programmeertaal, hoe onduidelijker die voor ons wordt. Dat lijkt omgekeerd aan mensentaal, waarin platheid meestal niets te wensen overlaat en heel direct overkomt. Hogere mensentaal waar ik dan onder versta goed geformuleerde omgangstaal, zoals taal uit de Tweede Kamer (van vóór het beruchte Doe eens normaal man incident) of taal die bij contracten gebruikt wordt, moet meestal waterdicht gemaakt worden. Daardoor is die moeilijker te lezen en te begrijpen. Hoe meer een taal veredeld is, hoe meer interpretaties van woorden mogelijk zijn. Vandaar die complexiteit. Woorden kunnen dubbelzinnig zijn, wat vaak de charme uitmaakt van literatuur en poëzie.

  Bij programmeertalen moet platheid troef zijn: er kan geen woord (instructie) dubbelzinnig gebruikt worden en afspraken zijn onherroepelijk eenzijdig. De machine (of pc) kan immers maar op één commando tegelijk reageren. Was dat commando verkeerd, en is de opdracht uitgevoerd, dan moet je het met een ander commando herstellen. Een opmerking als Doe eens normaal man is vreemd voor een computer, want hij doet gewoon alles wat je hem vraagt en als dat niet normaal is, dan was de opdracht fout. Misschien vind je het vreemd, maar computers zijn onfeilbaar. Een computer doet wat hem gevraagd wordt, daar is hij voor gemaakt.

  Ook zogenaamde hogere programmeertalen, ontwikkeld om in een soort van mensentaal computerinstructies begrijpelijk te maken, verpakken in fraaie woorden platte instructies als LD A,2000 (Load Accumulator with data found at memory location 2000). Het is logisch dat er hogere programmeertalen moesten komen, want de complexiteit van onze onfeilbare computer is voor een leek niet meer te vatten. Je hoeft als het ware je computer niet meer te kennen of zelfs te begrijpen om een hogere programmeertaal te gebruiken. Die memory location hoef je echt niet te kennen, die wordt automatisch toegewezen.

  Stap eens in de wereld van het programmeren, met Python of C++. Je zult ontdekken dat het niet nerdy hoeft te zijn. Creativiteit en vindingrijkheid zijn in die wereld belangrijk. En een zelf gemaakt programma, daar scoor je mee!

  René Franquinet

  René Franquinet is van vrij veel markten thuis. Hij was ooit eens vertaler/eindredacteur van Spirou/Robbedoes. Ging Nederlands doceren en tenslotte informatica in de bovenbouw van het havo en vwo. Tussendoor was hij (eind)redacteur van COS en redacteur van Stepnet. Hij is bestuurslid en auteur van de informatica-methode Enigma. Hij is oud-voorzitter van de Vereniging i&i en erelid van deze vereniging. Momenteel is hij bestuurslid van het Platform VVVO.
  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75