• 15 juni 2016
  • Bij het ontstaan van een vak als informatica of informatiekunde stond het begrijpen en kunnen hanteren van informatie- en communicatietechnologie voorop. Het begrijpen spitste zich dan vooral toe op de werking van een computer of pc. Welke architectuur werd toegepast in een pc om allerlei componenten met elkaar te laten communiceren? Welke protocollen waren er in het spel? Zonder protocol kom je in de pc-wereld nergens. Alles is aan regeltjes gebonden en bij overtreding loopt de zaak in het honderd. Bepaalde componenten hebben een hogere rangorde en zijn direct met de processor verbonden om snel opdrachten te kunnen uitvoeren. Grafische kaart: heel hoog in rangorde, printer: kan wel even wachten.

    In die wereld moet je als insider weten hoe wat werkt, zodat je daar als ontwerper of maker op kunt inspelen. Veel jonge mensen begonnen al vrij spoedig het plezier en de creativiteit van programmeren te ontdekken. Wat een ervaring te ontdekken dat je eigen bedenksels, maar ook serieuze programma’s een pc aan het werk konden zetten. Daar had je dus niet een kant en klaar programma van een derde voor nodig. Je kon het zelf. Ontwerp en mogelijkheden lagen in eigen handen. Basic, Pascal, Delphi, Python, C++, allemaal namen die programmeurs goed kennen.

    Deze ontdekking is nog altijd een bron van inspiratie voor jonge mensen, maar blijft dat ook voor wat gevorderde programmeurs. Scratch, Alice, CoderDojo, Codacademy, allemaal mogelijkheden, ook voor zeer jonge kinderen, om een zelf te creëren digitale fantasiewereld te betreden. Er zijn volwaardige programma’s die dit mogelijk maken, zoals Alice, maar ook eenvoudige apps die de beginselen van programmeren laten zien. Je creativiteit wordt aangesproken door deze programmeertalen en -apps.

    Maar wat uiteindelijk ook belangrijk is, in het perspectief van de Nederlandse economie, is dat dit alles een mogelijk begin vormt tot een volwaardige opleiding tot programmeur. Met of zonder spelletje.

    RDL b2pn120x120 sms-taal120x75