• 6 november 2013
  • ICT is alles wat met moderne communicatietechnologie te maken heeft. Het voordeel van deze omschrijving is dat de I daarmee ook gedefinieerd is, want communicatie is informatie. Je communiceert niet voor niks. Abacadabra is geen communicatie en nog minder informatie, maar de mededeling “Dat is abacadabra” is wel informatie.

    Waar willen we naar toe?

    Als je een mobieltje in je hand hebt van de laatste generatie, laten we zeggen een iPhone 5S, heb je een prachtig stukje digitale en mechanische techniek. Het oogt goed en het werkt goed, wat wil je nog meer? De bediening is heel eenvoudig, bijna intuïtief te realiseren. Misschien heb je met sommige apps of instellingen daarvan wat meer moeite, maar al gauw weet je waarom en hoe je dat doet. Dat is ICT van buiten, sterker nog, van buiten zie je de ICT niet eens. Je ziet een scherm, aanraakvlakjes, een paar knopjes en that’s it. Van binnen is het voor de echte liefhebbers pas echt interessant: processorsoort- en snelheid, geheugen, opslagcapaciteit, beeldschermverwerking, besturingssysteem. Die dingen zie je bij de advertentie niet op de eerste plaats. Dat was in een advertentie van pc’s een jaar of vijfentwintig geleden wel wat anders: eerst de kenmerken (door insiders de specs genoemd) en dan een vaag plaatje van het bijbehorende apparaat. Eerst een verhaal van de engineering en dan van de interface. Je moest zelfs iets van de digitale abacadabra begrijpen om zo’n machine te hanteren (DOS en zo, weet u het nog?) Die wereld heeft nu dus een andere benadering gekregen: eerst een schitterend plaatje van het apparaat en dan voor liefhebbers de specs.

    En zo hoort het ook: het gebruik moet voorop staan, de rest is bijzaak. Althans voor jou als gebruiker. Je hoeft niet eens meer iets van de werking te weten. Inschakelen en communiceren maar. En dat getal 25 van die pc is niet voor niets gekozen, want deze ICTeaser is de 25e.

    RDL b2pn120x120 sms-taal120x75