• 7 november 2013
 • De opmars van cloud geeft innovatie een kans in het onderwijs. Leerlingen kunnen interactief deelnemen aan de lessen, de IT-afdeling gaat op de schop en de kosten voor automatisering dalen filme von youtube downloaden.

  Voor een examen hoeft een mbo-leerling allang niet meer met zijn medescholieren in een klaslokaal te zitten. Steeds vaker maken leerlingen hun toets thuis achter de computer download minecraft realm. De laptop of tablet is een belangrijk attribuut geworden in het onderwijs. In gesprekken die ik heb met schoolbestuurders blijkt dat ook. In het verleden schreven scholen naast boeken en schrijfmateriaal hooguit een rekenmachine voor – tegenwoordig zitten leerlingen in de klas met smartphones, laptops en tablets herunterladen. Gelukkig verbiedt de IT-afdeling die gadgets niet langer. Sterker nog, vaak wordt op het beroepsonderwijs een eigen laptop verplicht gesteld. Of zoals een schooldirecteur het uitdrukte: “De school zorgt voor WiFi en voldoende bandbreedte” powerpoint download mac kostenlos.

  Ik denk alleen dat docenten en studenten veel innovatiever met de apparatuur kunnen werken tijdens de les. Waarom zou je de Facebook-identiteit niet voor toegang tot applicaties en informatie gebruiken stickers whatsapp download apple? Of gebruik een smartphone om de les interactief maken, door bijvoorbeeld leerlingen te laten stemmen op polls of antwoorden te geven via WhatsApp of SnapChat dakota.

  Ook het verspreiden van berichten gaat eenvoudiger via moderne media. Roosterwijzigingen via de mail worden vaak niet of te laat gelezen, maar een groeps-WhatsApp is heel effectief herunterladen. Ook het gebruik van gratis cloudtools als Dropbox of Google is nuttig: leerlingen zijn er al mee bekend en je hoeft als onderwijsinstelling niet zelf applicaties te ontwikkelen herunterladen.

  Hoewel instellingen graag autonoom willen beslissen, stel ik mij voor dat het inzetten van de cloud voor een soort centrale inkoop kan zorgen, waardoor je standaardapplicaties maximaal en tegen lagere kosten benut downloaden 4g. Voor de IT-afdeling betekent de inzet van cloud lagere kosten tegen meer flexibiliteit. Vooral dat laatste is belangrijk, omdat een langetermijnplanning voor onderwijsinstellingen lastig te realiseren is download multiple files at once. Wie echter applicaties en services afneemt uit de cloud kan realtime inspelen op de actuele behoefte én is minder afhankelijk van specialisten die niet of nauwelijks in de eigen organisatie kunnen worden gevonden. Kortom: alle onderdelen van het onderwijs kunnen profiteren van de cloud!

  Paul van Roozendaal, algemeen directeur van Vancis.

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75