• 4 december 2013
 • Jan Lepeltak: Afgelopen weekend stond het overlijden (auto-ongeluk) van de acteur Paul Walker in het nieuws herunterladen. Via een Twitteroproep werd fans gevraagd als eerbetoon aan Paul in hun auto in colonne door Rotterdam te rijden. Dat leverde 190.000 retweets op. We weten inmiddels wat de gevolgen waren herunterladen. Een file van 10 km (800 a 1000 auto’s) dreigde het Rotterdamse centrum zondagavond te blokkeren.

  Afgelopen tijd heb ik gewerkt aan de realisatie van enkele eScience-video’s mp3 datei auf iphone herunterladen. Dat was uitermate interessant werk. Je kunt eScience de wetenschap van de toekomst noemen. R&D op het grensvlak computerscience en ander disciplines Buy and computer games online. De Nobelprijs voor chemie dit jaar is een mooi voorbeeld van eScience. In eScience komen harde bètawetenschappen en alfawetenschappen samen.

  Grote hoeveelheden data (bigdata) worden door gedistribueerd computergebruik en supercomputing gebruikt voor het ontwikkelen van modellen download duden for free. Dat kan gaan over het ontstaan van sterrenstelsels, de invloed van de klimaatverandering op zeestromen en zeehoogten (houden wij droge voeten in Nederland?) download videos from browser. Maar ook het via GPS-technieken volgen van de vogeltrek. Ik wil het hier namelijk hebben over een andere eSciencetoepassing over het gebruik van Twitter in Nederland new my elba app.

  Dagelijks worden in Nederland tussen de 3 á 7 miljoen tweets verzonden geogebra 3d herunterladen. Dit astronomische getal vormt een geweldige database en wat zou je daar prachtig onderzoek mee kunnen doen. Binnen het Twinl-project van de Radboud Universiteit en het Netherlands eScience Center in Amsterdam is een tool ontwikkeld waarmee binnen alle Nederlandse tweets geanonimiseerd op o.a herunterladen. datum, trefwoord(en) locatie en hashtags kan worden gezocht. Ook krijgt men de leeftijd en het geslacht mee. Antal van den Bosch, hoogleraar Computational linguistics aan de Radboud Universiteit en Erik Tjong Kim Sang van het eSciencecenter geven op YouTube aan wat de mogelijkheden zijn van de tool Twiqs.nl van het TwiNL-project ps4 system update herunterladen nicht möglich.

  De megadatabase wordt gebruikt voor o.a. onderzoek naar dialecten, maar ook voor het in kaart brengen van griepepidemieën. Overigens volgt justitie/politie twitter nauwgezet en pikt zij bedreigingen er feilloos uit. Per dag zijn er wel zestig bedreiging die serieus worden genomen. Speciale algoritmes zijn daarvoor opgesteld. Het programma herkent signaalwoorden, en formuleringen als: “ik zou maar uitkijken anders… “

  Op dinsdag stonden de resultaten van het Pisa-onderzoek in de krant. Dat leidde in de ochtend tot de nodige discussie op Twitter. Zie grafiek.

  grafiek-1

  Twiqs.nl biedt prachtige mogelijkheden voor onderzoeksvragen in de les voor eigenlijk alle vakken. Maar er is meer. Je kunt ook vooraf in kaart brengen of er bepaalde Project X-achtige activiteiten staan te gebeuren. Iets waar de autoriteiten bij het project X Haren niet aan hadden gedacht. Antal van den Bosch noemt activiteiten van voetbalvandalen die (soms in code) afspreken elkaar om zo en zo laat, op een bepaalde plek te treffen. Op de zondag van het Paul Walker tribute lag de site Twiqs.nl er even uit. Misschien had men anders vooraf maatregelen kunnen nemen.

  Twiqs.nl is voor iedereen vrij toegankelijk zijn, dus ook het onderwijs.
  Klik hier voor alle filmpjes.

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75