• 6 juni 2011
  • Aad van der Drift
  • WikispacesEen Wiki draait voornamelijk om online samenwerking. Een Wiki maakt het samenwerken veel makkelijker. De docent kan zien wat er op welk moment door wie is ingebracht. Kortom met een Wiki kun je een samenwerkingsproces ook nog volgen. Wiki’s kun je aantrekkelijk maken met foto’s, video’s of online toepassingen. Op iedere pagina kunnen deelnemers reageren. Wiki komt van het Hawaiaanse woord Wikiwiki en betekent snel. Wiki’s kun je o.a. aanmaken bij Wikispaces en zijn gratis.

    Wiki maken in 10 stappen

    1 modern family bei netflix herunterladen. Registreren

    Ga naar wikispaces.com en registreer je als gebruiker. Log daarna in op de Wikispace. Let op, er komt een bevestigingsmail op het opgegeven emailadres.

    2. Maak een Wiki aan

    Ik maak bijvoorbeeld ictnieuws.wikispaces.com aan, waarvan je als maker direct de Organizer (docent) ben. De Wiki is alleen voor leden open. Anderen mogen dan meekijken.(Protected) Klik uiteindelijk op Create en de Wiki is klaar. Kies bij het aanmaken voor K-12 education of Higher education, zodat je geen reclame krijgt.

    3. Naar je eigen Wiki

    Ga nu naar de eigen Wiki, hier ictnieuws.wikispaces.com herunterladen. Mogelijk moet je eerst inloggen.

    4. Een nieuwe pagina maken op je wiki

    Klik op New Page, geef de pagina een naam en klik op Create. Tip: Tags kunnen handig zijn om op onderwerp terug te zoeken. Een pagina is een veld waaroip je informatie kunt plaatsen.

    5. Opmaak wikipagina’s

    De Edit knop maakt het mogelijk om Wikipagina’s aan te passen en te vullen. Let op: altijd een gewijzigde pagina opslaan. De opmaak van de hele Wiki kan ook worden aangepast.

    1. Klik op Manage Wiki, ga naar settings
    2. klik op Look and Feel.
    3. De kleur is aan te passen door op Themes and Colors te klikken.

    6. Een afbeelding,link of Widget toevoegen

    Als je een afbeelding of een link naar een tekstbestand wilt toevoegen moet je deze afbeelding of dit bestand eerst opladen windows 8 iso datei herunterladen. Dat kan tijdens het opmaken van de pagina.

    • Klik in de werkbalk op de knop Insert Images and Files
    • Dan wordt een scherm geopend.
    • Selecteer het bestand dat je wenst op te laden met de knop Bladeren en klik op Upload.
    • Plaats de cursor op de plaats waar je de afbeelding of het bestand wenst in te voegen.
    • Dubbelklik in het venster Images and Files op de afbeelding of het bestand dat je wenst in te voegen.

    Zet de knop op Embed om afbeeldingen op het scherm te tonen
    Of zet de knop op Link to file om een link naar een bestand te maken

    Wikispaces accepteert enkel JPEG, PNG en GIF afbeeldingen.
    Bestanden kunnen maximaal 10MB groot zijn. In totaal is er 2 GB opslag.

    Een link naar een andere website toevoegen

    • Selecteer de tekst die je als link naar een website wenst te gebruiken bv. hier.
    • Klik in de werkbalk op de knop Insert Link.
    • Selecteer External Link en typ het volledige adres van de website (bv. http://www.vddrift.com). 
    • Het is ook mogelijk links binnen de Wiki pagina of binnen de hele wiki te maken.

    Een widget (vertaling=dingetje) toevoegen

    • Klik in de werkbalk op de knop Embed Widget.
    • Selecteer een widget Er zijn een heleboel widgets. Met widgets kun je diverse zaken aan je wiki toevoegen, denk aan films, enquetes, Tag Clouds, kaarten, spreadsheets of slide shows.

    7. Navigeren door je Wiki

    • Links zie je het menu van je Wiki. Elke aangemaakte pagina verschijnt daar automatisch.
    • De indeling van dit menu is ook zelf te bepalen via de link edit navigation (klein) onderaan in het menu.
    • Als je klikt op edit navigation kom je in een speciale pagina waarin je je menu kan opbouwen.
    • In deze pagina type je onder elkaar de items van je menu, bv. : Wat? Praktisch? Wie?
    • Maak nu van elk item een link maken naar de betreffende pagina. Dit doe je door een de volledige tekst bv. Wat? te selecteren en vervolgens in de werkbalk te klikken op de knop Insert Link.
    • Dan kies je bij Page Name de pagina naar waar deze link moet verwijzen (bv. wat). De naam van de pagina is niet hetzelfde als de naam van het menu-item. Wijzigingen bekijken Klik op Recent Changes om de wijzigingen aan je wiki te bekijken. Van elke pagina kan je zien wie wat wanneer aangepast heeft. Om misbruik tegen te gaan kan je eerdere versies van pagina’s terugplaatsen en zelfs leden met slechte bedoelingen uit je wiki weren.

    8. Je Wiki beheren

    • Als je klikt op Manage Wiki kom je in het menu om je wiki te beheren.

      Content

      Pages

      Als je klikt op Pages krijg je een overzicht van alle pagina’s van je Wiki. Je kan pagina’s verwijderen, hernoemen, afdrukken en vergrendelen via de uitklaplijst in de kolom Actions.

      In het tabblad Orphaned krijg je alle pagina’s te zien die wel bestaan maar die niet bereikbaar zijn via de navigatiestructuur.

      In het tabblad Wanted staan dan weer de pagina’s waarnaar wel een link verwijst, maar die zelf niet bestaan.

      Files
      Als je klikt op Files krijg je een overzicht van de bestanden die je opgeladen hebt naar je wiki. Hier kun je ook nieuwe bestanden opladen. Nadat een bestand opgeladen is, kun je in je wiki een link naar dat bestand maken.

      Templates
      Nieuwe pagina’s kan je baseren op een vooraf gemaakte template of sjabloon. Een template of sjabloon kan je hier aanmaken, ook weer op basis van een reeds bestaande pagina.

      Tags
      Hier kun je een lijst of een wolk van de in je wiki gebruikte tags maken waardoor je wiki snel te doorzoeken is.

    9. Deelnemers of people

    Members
    Hier kun je anderen uitnodigen om deel te nemen aan de Wiki door hem of haar een mail te sturen. Wanneer zij deze uitnodiging bevestigen heb je er een nieuw lid bij. Iemand kan zich ook spontaan aanmelden. Deze aanvraag tot lidmaatschap kun je dan zien onder Pending Memberships Request. In de kolom Action kun je deze aanvraag aanvaarden of afwijzen. Als beheerder van de Wiki kun je andere leden beheerdersrechten toekennen.

    Permissions
    Hier kies je of je Wiki Public, Protected of Private is.
     
    Invite People
    Ook kun je nieuwe leden uitnodigen.

    • Vul in het tekst vak bovenaan de e-mailadressen van de genodigden in (ofwel gescheiden door komma’s, ofwel elk adres op een eigen regel).
    • In het tekst vak onderaan kun je de uitnodiging personaliseren.
    • Nadat op Send te klikken zie je meteen of alles goed verlopen is.
    • De genodigde krijgt de uitnodiging in de postbus met daarin een link die hij/zij moet aanklikken om de inschrijving definitief te bevestigen.

    10. Settings

    Wiki Info
    Hier kun je de naam van je Wiki aanpassen. Ook kan er een beschrijving van de Wiki worden toegevoegd, deze verschijnt als jouw Wiki opduikt bij de resultaten van een zoekopdracht op de website van Wikispaces. Ook kun je hier het type licentie dat je koppelt aan je Wiki wijzigen.
     
    Subscription
    Je dient je enkel in te schrijven indien je je Wiki wilt upgraden

    Domain Name
    Hier kun je de domeinnaam van je Wiki wijzigen.

    Notifications
    Elke keer als er een wijziging van je Wiki is kan je hiervan op de hoogte gebracht worden via e-mail. Kies tussen You are monitoring … no changes, discussion changes, page chages of all changes.

    Exports
    Het is zeker en vast aan te raden regelmatig een backup te maken van je wiki. Kies als Content Type HTML en als File Type Windows.zip. Wikispace maakt daneen gecomprimeerde map aan met als naam naamwiki_datum-html.zip (bv.ictnieuws_20110321-html). In deze map staan de verschillende pagina’s van je Wiki alsook de opgeladen afbeeldingen en documenten. Indien er nu iets misloopt met je online Wiki is het veel eenvoudiger en minder tijdrovend om je Wiki terug op te bouwen.

    Je wiki doorzoeken
    Onderaan elke pagina kan je een lijst van tags of sleutelwoorden opnemen. Een tag is een label dat je aan een pagina koppelt en waarop dan via de zoekfunctie van wikispaces (in het action menu links van elke pagina) kan gezocht worden. Goed gekozen taglijsten per pagina bieden de mogelijkheid om efficiënt te zoeken in de Wiki.

    Links:

    Bij deze tool is dankbaar gebruik gemaakt van de handleiding van de xios Hogeschool Limburg (BE)

     

    Aad van der Drift

    Aad van der Drift

    Aad is ict-coördinator (Zernike College) en verantwoordelijk voor schoolwebsite. Hij adviseert ook scholen over op- en uitbouw van websites en is actief lid van docentenvakvereniging i&i. Zie vddrift.com.
    RDL b2pn120x120 sms-taal120x75