Na ruim 3 jaar voorbereiding achter de schermen, hebben Hogeschool de Kempel en De Rolf groep onlangs de eerste Nederlandse onderwijsrobot geïntroduceerd videos from facebook samsung. De robot, die ‘Eddy de onderwijsrobot’ gaat heten, wordt als nieuw leermiddel geïntroduceerd in het PO en is per direct via eddydeonderwijsrobot.nl verkrijgbaar in Nederland en België en binnenkort ook in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten kindle bücher gratisen.
Jeroen Scholten, projectleider van de Rolf groep: “Humanoïde robots zijn in opkomst. De komende decennia zullen ze meer en meer een plek innemen als machine naast de mens, ook in het onderwijs download search games for free in full. Met de komst van Eddy de onderwijsrobot bereiden we het basisonderwijs voor op de wereld van morgen”.
NAO-robot
Eddy de onderwijsrobot maakt gebruik van een NAO-robot spotify premium free ios. Dat is een humanoïde robot met mechanische, elektronische en cognitieve vaardigheden. De onderwijs-robot kan ondersteuning bieden op allerlei vakgebieden download the care order free of charge. Denk aan taal, rekenen, wereldoriëntatie en Engels. Zo kan de robot een thema of bepaalde woorden of begrippen uitleggen aan de klas. Of hij kan groepjes leerlingen helpen met het automatiseren of memoriseren van lesstof videos mit smartphone downloaden. Op basis van de ervaringen van gebruikers zullen in de loop der tijd allerlei functies aan Eddy de onderwijsrobot worden toegevoegd.
Van hightech naar laagdrempelig gebruik
Hogeschool de Kempel heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een unieke en eenvoudig te bedienen gebruiksomgeving voor de NAO-robot herunterladen. Met de komst van dit programma is de robot de onderzoeksfase ontstegen. De gebruiksomgeving maakt het mogelijk de hightech robot daadwerkelijk in de klas te gebruiken intro kostenlos downloaden. Leerkrachten en leerlingen kunnen op deze manier op een laagdrempelige manier kennis maken met robotica in de les. Ook mensen zonder technische achtergrond kunnen hiermee activiteiten ontwikkelen die het gedrag van de robot beïnvloeden. Op dit moment zijn er al lessen in de gebruiksomgeving beschikbaar download the entire video from youtube. Hierdoor kunnen scholen die de robot aanschaffen er direct mee aan de slag. Leerkrachten kunnen ook zelfgemaakte lessen toevoegen en delen met andere gebruikers. Naast de NAO-robot en de gebruiksomgeving maakt een door OinO-Advies en Hogeschool de Kempel uitgevoerde training deel uit van het aanbod voor scholen word 2013 for free.
Geen emoties
Het mensachtige uiterlijk en gedrag van de humanoïde robot leiden ertoe dat kinderen door de robot gefascineerd raken en intrinsiek gemotiveerd zijn om in interactie met de robot te leren. En intrinsieke motivatie is een belangrijke succesfactor in het onderwijs. Daarbij komt dat de robot niet geleid wordt door emoties, zodat hij altijd op dezelfde manier reageert en oneindig geduldig is. Dat kan met name in het speciaal onderwijs goed werken.
Pilot met partners
Naast de inbreng van Hogeschool de Kempel en de Rolf groep participeren een aantal partners in het project, waaronder Stichting Orion, Stichting Ronduit, de Hilt / Aloysius Stichting, Stedelijk Onderwijs Antwerpen, QliQ Primair Onderwijs, de Crijnschool, CNS de Triangel, uitgeverij Zwijssen en de Educatieve Voorziening van AMC/VUmc. Deze partners hebben de afgelopen periode al met Eddy de onderwijsrobot gewerkt. Zo zijn er lesvoorbeelden uitgewerkt en is ervaring opgedaan met kinderen zowel in de onder- als bovenbouw.
Binnen 5 jaar iedere school een robot
De reacties tot dusver zijn positief. Toch is er een spanningsveld omdat er angst bestaat dat een robot het mensenwerk (gedeeltelijk) zal overnemen. “Niet nodig” zegt Scholten. “Eddy de onderwijsrobot is puur en alleen een leermiddel. Nu wellicht alleen nog gebruikt door de voorlopers in het onderwijs, maar we verwachten dat binnen 5 jaar iedere school de beschikking heeft over een robot in de klas.”