• 16 juni 2001
  • #Kennisnet is hot, maar vooral in negatieve zin. Onlangs was ik op een conferentie met als thema: Het onderwijs in de Kennismaatschappij” download bahn simulator for free in full. Een bont gezelschap van voornamelijk onderwijsmanagers vulde de zaal, staatsecretaris Adelmund kwam opdraven om te vertellen dat het ministerie hard aan de vernieuwing van het onderwijs werkt door vooral het initiatief bij de scholen neer te leggen herunterladen. Met een kopje koffie, een hapje en een drankje kwam ik de dag best aangenaam door. Het gezelschap een beetje observerend, trof mij het fanatisme waarmee, bijna collectief, op Kennisnet werd afgegeven youtube film as mp4. Het is te traag, soms een hele week geen verbinding, mail die niet werkt, slechte helpdesk die je van het kastje naar de muur stuurt, en je mag niks, en je kan niks sven das schaf kostenlos downloaden vollversion. We hebben er een nieuwe nationale zondebok bij en geheel passend in ons Nederlands poldermodel praten we net zo lang totdat iedereeen het gelooft en iedereen het met elkaar eens is apps auf samsung tv herunterladen. Kennisnet is het niet en wordt het nooit.

    Is dat terecht? Ongetwijfeld zal een heleboel frustratie terecht zijn. Het grappige is echter dat er blijkbaar toch iets veranderd is gameboy spiele zum downloaden. 5 jaar geleden moest ik het nut van het apparaat computer nog keer op keer uitleggen. Gemopperd werd er toen ook al over het gebrek aan software en de heersende mening was dat het de computer in het onderwijs wel net zo zou vergaan als het talenpracticum fortnite kostenlos downloaden für android. De mopperende schoolmanagers zijn inmiddels blijkbaar overtuigd van het belang van een goed werkende internetverbinding? En dat is winst…

    Klagen is in het onderwijs niet zo’n vreemd verschijnlijk maar toch moeten niet alleen maar benadrukken wat allemaal niet kan op Kennisnet, wat er allemaal nog ontbreekt, wat niet werkt, hoe lelijk de kleurstelling is, of hoe onbetrouwbaar de verbinding bloons td 6 kostenlos herunterladen pc. We moeten vooral blijven benadrukken wat Kennisnet moet worden. Ik kan dat in een paar zinnen op schrijven:#
    Droomnet
    #Stel je voor een Surfnet 5 (gigapoort) waarin elke school, van kleuterschool tot universiteit “hangt” windows 10 update assistent herunterladen. Stel je voor dat iedere school beschikt over een eigen krachtige netwerk- en internetserver. Stel je goed uitgeruste scholen voor, met voldoende randapparatuur, digitale camcorders en fotocamera’s yugioh pro herunterladen. Stel je leerlingen voor, die beschikken over “up to date” computers voorzien van gebruiksvriendelijke krachtige softwarepakketten. Stel je enthousiaste docenten voor die hun leerlingen coachen en stimuleren in het maken van werkstukken en projecten, die ze publiceren op de website van de school en die daarbij samenwerken met andere leerlingen en studenten “all over the world”. Stel je een prettig ogende Kennisnet-site voor waarop je een uitgebreide digitale mediatheek vindt, waar je je school en je werk presenteert, waar je collega’s ontmoet in communities waarin je samenwerkt met andere docenten, ouders en leerlingen aan lesmateriaal en zinnige projecten.
    Is dat een onhaalbare droom? Welnee, we zijn best aardig op weg. Geef ze daar in Zoetermeer voorlopig even het voordeel van de twijfel. En doe vooral zelf ook eens mee, meldt je aan bij een community, praat mee, denk mee, en vooral werk mee!
    Maar die stinkende toiletten moeten natuurlijk wel eerst schoon…#
    Nico Juist

    (Nico is binnen ICT Holland (waaronder het HHIT) werkzaam als educatief ontwerper. Dat houdt in het bedenken en ontwerpen van educatieve programma’s. Daarvoor was hij 16 jaar werkzaam in het voortgezet onderwijs als leraar geschiedenis.
    Een van zijn projecten (samen met anderen):
    Diane:De Internet@tlas Nederland
    500 schoolklassen brengen de leefbaarheid van Nederland op internet in kaart. (projectleiding met Tom Visscher)

     

    Andere juiste columns.

    RDL b2pn120x120 sms-taal120x75