• 2 juli 2015
 • Van oudsher bestaat er een rookgordijn tussen de wereld van degenen die iets ontwerpen voor de computergebruiker en de gebruiker zelf. Dat gordijn is een soort filter dat de woorden voor de gebruiker onbegrijpelijk maakt app viber for free. Niet zelden zonder opzet gebruikt de maker, of dat nou een software- of hardwaremaker is, een jargon, dat alleen door hemzelf begrepen wordt, waarbij de gebruiker wanhopig probeert fragmenten ervan te begrijpen, zodat hij enige houvast heeft beatport music for free.

  Toen de computer zijn intrede deed in de particuliere wereld, nam de ontwerper het voor gewoon aan dat de gebruiker min of meer insider was. Hij kende de beginselen van de assembleertaal (bijvoorbeeld: LD HL,(ADR1) LD DE,(ADR2) ), die ervoor moet zorgen dat een woordelijke, min of meer begrijpelijke opdracht vertaald wordt naar iets wat de processor ook werkelijk kan uitvoeren (dat wordt machinetaal genoemd) definition von herunterladen. Foutjes waren niet uitgesloten, want de precisie was onverbiddelijk en de gebruiker hanteerde de code met grote discipline. Gewone spreektaal kwam er niet bij kijken, die was meer geschikt voor poëten en romanschrijvers herunterladen. In de loop der jaren werden hogere programmeertalen ontworpen, die als het ware probeerden dat wat je met mensentaal bij of in een computer wilde realiseren, ook mogelijk te maken Free apps. Telkens modieuzere talen werden er gecreëerd, aan de buitenkant een legodoos vol bouwsteentjes, maar van binnen een uiterst complexe bouwtaal, die alleen door minimaal HBO-studie beheerst kon worden child benefit application.

  Dat laatste maakt ook dat de afstand tot de gebruiker zeer groot is geworden. Iemand die het al eens op zich heeft genomen een van de moderne programmeertalen, bijv Download ghost in the shell. Python, C++, Java, onder de knie te krijgen, moet toegeven dat hij misschien een kwart van wat er aangeboden wordt, beheerst. De talen kennen uitgebreide bibliotheken: commandostructuren en opdrachtdefinities herunterladen viedeos.

  Zouden programmeurs nou in staat zijn hun vaak abstracte programmadefinities in heldere taal aan de gebruiker of opdrachtgever duidelijk te maken, dan zou er een wereld te winnen zijn eine komplette homepage herunterladen. In ieder geval zouden de kosten behoorlijk gereduceerd kunnen worden.

  Maar hebben de ontwerpers daar wel belang bij?

  ReneFranquinetRené Franquinet
  René doceerde Nederlands en informatica in bovenbouw havo/vwo, was (eind)redacteur COS en redacteur Stepnet neue browser version herunterladen.
  Hij is bestuurslid en auteur van de informaticamethode Enigma, oud-voorzitter (erelid) van de docentenvakvereniging i&i. Actief bestuurslid Platform VVVO en beleidsmedewerker

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75