• 1 oktober 2013
 • Zoals dat met alles gaat heb je ook in de IT trends die je steeds terug ziet komen. Zo hadden we een jaar geleden het vooral over 3D door de opkomst van de 3D TV. Nu wordt er weer veel gesproken over virtual reality (VR) door de ontwikkeling van de Oculus Rift download schach kostenlos herunterladen. Maar is dit een trend die overwaait of gaat VR het onderwijs compleet veranderen?

  De start van Oculus Rift
  De Oculus Rift is ontwikkeld door Palmer Lucky. Palmer experimenteerde met displays die op het hoofd gedragen en gebruikt konden worden omdat hij niet tevreden was over de VR apparaten die op dat moment beschikbaar waren en er zelf één op de markt wilde brengen Play store app download does not work. Een paar maanden later kwam hij met een prototype waar ontwikkelaars direct enthousiast over waren.

  Vanwege dit enthousiasme startte Palmer een Kickstarter pagina om het project te crowdfunden. Er was $250.000 nodig voor de ontwikkeling en dit bedrag was in slechts 4 uur bij elkaar gebracht door fans. Uiteindelijk is er $2.5 miljoen opgehaald met deze actie, meer dan genoeg om de ontwikkeling te starten 3d bildbearbeitungsprogramm kostenlosen.

  Wat is de Rift dan eigenlijk?
  De Rift (Oculus is de naam van het bedrijf, Rift de naam van het product) is een uit de kluiten gewassen skibril die een ingebouwd LCD scherm bevat. Op het scherm worden beelden naast elkaar getoond. Doordat de bril twee lenzen bevat ervaar je de bril als 3D. Het principe is hetzelfde als de ouderwetse viewmaster herunterladen. De beelden komen van de computer waarop de Rift is aangesloten.

  Wat het bijzonder maakt is dat de Rift bewegingssensoren bevat die iedere hoofdbeweging registeren en weergeven in het beeld. Daardoor kan je in de 3D wereld rondkijken wat een bijzonder ‘immersive’ effect geeft.

  Hoe echt is dat effect van de Oculus Rift? Bekijk de onderstaande video met een compilatie van reacties op een eerste Oculus Rift ervaring… (let op: hard geluid en soms scheldwoorden)

  VR in het onderwijs buchstaben vorlagen kostenlos herunterladen?
  Zitten we dan straks niet meer in de klas maar allemaal thuis met een bril op ons hoofd in de virtuele klas? Dat verwacht ik niet zo snel, al wordt er voor online onderwijs al wel over gesproken. Ik zie wel andere interessante toepassingen om de Oculus Rift in het onderwijs te gebruiken.

  Virtueel ontdekken
  VR leent zich bijvoorbeeld uitstekend om nieuwe werelden te ontdekken samsung tv app. De officiële demo van Oculus bevat bijvoorbeeld al een Toscaans huis waar je doorheen kan lopen, hetzelfde kan natuurlijk worden doorgetrokken voor belangrijke plaatsen of momenten in de geschiedenis die we virtueel kunnen ontdekken.

  Hiervoor zijn al verschillende projecten gestart. Zo heeft Marcus Abott in Engeland via Kickstarter investeerders gevonden om een prehistorisch landschap uit het bronzentijdperk accuraat tot leven te brengen download uni koblenz word. Met behulp van de Oculus Rift kunnen leerlingen straks deze plek bezoeken en ontdekken.

  Andere applicaties die in het onderwijs gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld Ocean Rift en UnderCurrent waarmee diepzeeduiken wordt gesimuleerd. Blue Marble waarbij het mogelijk is op basis van muziek het heelal te bezoeken. Of wellicht Surgeon Simulator 2103 waarmee je op vrij ludieke wijze als chirurg operaties moet uitvoeren proxy.

  Vanuit een andere hoek kan VR ook toegepast worden. Docenten in het speciaal onderwijs zien bijvoorbeeld mogelijkheden om de Rift te gebruiken als een soort chill-out kamer voor leerlingen waarvoor het allemaal iets teveel wordt.

  Er wordt al hard gewerkt aan het eerste virtuele klaslokaal, maar dat wordt niet een alledaagse scène: de Classroom Aquatic is namelijk gevuld met dolfijnen in de schoolbanken free story sticker instagram. Er wordt bovendien geen lesgegeven maar het is een spel waar het doel is zo goed mogelijk af te kijken bij je medeleerlingen zonder dat de leraar het ontdekt. Een bijzondere invalshoek waar soms per ongeluk ook nog wat wordt geleerd!

  Nu nog alleen voor ‘ontwikkelaars’
  Momenteel is de Oculus Rift nog steeds in ontwikkeling maar kunnen er wel ‘developer kits’ besteld worden waarbij duidelijk wordt aangegeven dat dit geen uitontwikkeld product is voor de consumenten markt jewel quest kostenlos downloaden. De bugs en eigenaardigheden moet je er dus bij de koop toe opnemen, maar het ontwikkel product is wel goed genoeg voor een ervaren computergebruiker om er zeer interessante dingen mee te doen!

  De Oculus Rift Developers kit kost $300 en kan ook in Nederland worden besteld ($50 bezorgkosten). Bestellingen worden uitgeleverd op basis van beschikbaarheid en kunnen op de website van Oculus VR worden gedaan.

  Ik heb mijn Rift ongeveer 4 weken geleden besteld en hij wordt waarschijnlijk volgende week verzonden…ik kan niet wachten!

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75