• 19 december 2014
 • Recensie door Aad van der Drift.

  In de nabije toekomst zal er steeds meer met computers gaan gebeuren. Dit werd onderstreept door een uitspraak in het VPRO programma Tegenlicht van 23 november jongstleden. In die uitzending kwam ook naar voren dat het ICT-onderwijs in Nederland vergeleken met het ICT-onderwijs in Engeland achterloopt. Het Engelse lesaanbod is recent veranderd download the entire video from youtube. Sinds 2014 zijn alle Engelse basisscholen verplicht om programmeren in hun lesaanbod op te nemen. Uiteindelijk zal ook in Nederland, naar mijn stelligste overtuiging, ingezien worden dat het vreemd is dat we nauwelijks de achtergronden kennen van machines die ons leven steeds meer gaan bepalen.

  Daarop vooruitlopend heeft uitgever Reshift Digital een doe-het-zelfdoos voor jongeren op de markt gebracht. Met de Bendoo Box kunnen leerlingen spelenderwijs aan de slag met het bouwen van computers, robots, websites, apps en andere digitale experimenten word 2013 for free. De Bendoo Box is samengesteld door docenten uit het onderwijs, WikiKids en diverse programmeurs. Basis voor de Bendoo Box vormt de Raspberry Pi mini-computer. Deze supercomputer ter grootte van een pinpas werd twee jaar geleden uitgebracht en kan voor allerlei toepassingen gebruikt worden. Van pratende wekkers tot robots, van alarmsystemen tot computernetwerken.

  BendooBox
  De groot uitgevallen Bendoo Box verpakking bevat de nieuwste B+ versie van de Raspberry Pi, een instructieboekje, alle benodigde kabels, een draadloos toetsenbord met touchpad, USB-aansluiting en andere benodigdheden herunterladen. Voor het programmeren op de Raspberry Pi wordt gebruik gemaakt van Scratch, een van de meest gebruiksvriendelijke programmeertalen voor de Raspberry Pi. Met Scratch zet je een programma in elkaar met behulp van bouwstenen. Die bouwstenen zijn elk een losse opdracht.

  Het boekje bestaat uit drie delen.

  1. Het eerste deel gaat over de Raspberry Pi. Beschreven wordt hoe je het kaartje aansluit, start en programmeert. Heel handig hebben de makers diverse filmpjes op internet geplaatst app zum downloaden von videos iphone. Wie het even niet begrijpt kan daar geïnformeerd worden over het werken met een Raspberry Pi.
  2. In deel twee wordt de werking van de programmeertaal Scratch uitgelegd. In een vlot tempo komen de diverse onderdelen aan bod. Scratch staat standaard op de Raspberry Pi. Het is dus mogelijk op de Raspberry de Scratch-kat allerlei handelingen te laten verrichten. (Dit kan overigens ook online op internet.
  3. Het derde deel verbindt de Raspberry met internet Download here we go app cards. De lastige praktijk van de installatie van een Apache server, PHP en SQL komen aan bod. Alles is nog steeds op de Rasperry Pi te installeren. Als laatste wordt WordPress op de minicomputer geïnstalleerd en ingesteld. Na een korte uitleg van de werking van WordPress kan er zelfs een koppeling worden gemaakt met een eigen domeinnaam.

  De Bendoo Box ziet er verzorgd uit. Alles is aanwezig om direct aan de slag te kunnen. Een van mijn leerlingen, Jasper, vroeg ik naar het bijbehorende boekje te kijken. Hem vielen twee zaken op herunterladen. Ten eerste denkt hij dat de uitgever erg optimistisch is over de leeftijdscategorie (10-14 jaar) waarvoor het boekje geschreven is. Zelf schat hij in dat 12-16 reëler is. Ten tweede had Jasper moeite met de soms heel kinderlijke taal. Zelf was ik daar ook niet gecharmeerd van, maar wat mij veel meer tegenviel was de gekleurde achtergrond van het boekje waardoor de leesbaarheid te wensen overlaat.

  Ondanks de genoemde nadelen is de Bendoo Box een prachtige set om op een eenvoudige manier kennis te maken met het programmeren van een volwaardige (mini) computer bedwars for free. Wie wil beginnen met programmeren in de klas kan ik het pakket aanbevelen. Wel hoop ik dat er een beter leesbare versie van het bijbehorende boekje komt. De Bendoobox helpt leerlingen om hun eerste stappen te zetten in de wereld van het programmeren. De doos kost € 99,-

  N.B.
  Jongeren die de box aanschaffen krijgen twee jaar lang een eigen gratis .nl-domein en vormen via het digitale platform bendoobox.nl een social media community waarop ze tips en films uitwisselen, vragen stellen en beantwoorden. Zo kunnen ze uitgroeien tot moviestar, codewizzard of Bendoo Guru.

  Drift_vd_Aad

  Aad van der Drift – Weblog


  Reactie van bedenker Ramon Wieleman
  De kritiekpunten over de vormgeving van het boekje hebben wij ter harte genomen en onderkennen we zelf ook, aldus Ramon Wieleman (bedenker van de Bendoo Box) gratis schnittmuster taschenen. Hij is blij met de aanbeveling van ICTnieuws.nl om de Bendoo Box in te zetten in de klas om te beginnen met programmeren. “De Bendoo Box is inderdaad bedoeld om kinderen op een leuke en speelse manier in aanraking te laten komen met technologie en programmeren. Eind september is de Bendoo Box in de verkoop gegaan en we krijgen veel feedback uit zowel de onderwijswereld als ook van enthousiaste kinderen. Uiteraard nemen we deze feedback zeer serieus en hierbij kijken we ook kritisch naar ons eigen product. Zo zijn we nu bezig met het verbeteren van ons lesmateriaal, waarin we de leesbaarheid vergroten en ook sommige stappen in het programmeren nog beter uitleggen directx 11 windows 7 64 bit kostenlos. Ook bevat het boekje straks een extra hoofdstuk, waarin kinderen leren programmeren in Minecraft. Minecraft wordt overigens vanaf heden standaard meegeleverd bij de Bendoo Box.

  Ramon Wieleman vertelt verder dat de Bendoo Box pas het begin is van iets groters. “Ik kan alvast verklappen dat er in het begin van 2015 leuke dingen gaan gebeuren met de Bendoo Box. Momenteel leggen we de laatste hand aan allerlei leuke uitbreidingen van de Bendoo Box. Zo leren we kinderen om hun eigen verkeerskruispunt te maken met sensoren in de weg en heuse stoplichten romme games for free. Ook komt er een Bendoo Robot Box, waarbij Bendoo Kids zelf hun robot in elkaar moeten knutselen en zelf moeten programmeren. Uiteraard zijn deze uitbreidingen compleet, dus inclusief kabels en lesmateriaal! Dankzij deze uitbreidingen hopen we nog meer kinderen enthousiast te maken voor technologie en programmeren.

  Tot slot wil Wieleman nog zijn mening kwijt over de massale aandacht voor programmeren in het onderwijs. “Programmeren is momenteel het onderwerp dat absoluut ingezet moet worden in het onderwijs. Ik ben het ermee eens dat programmeren meer aandacht verdiend in het onderwijs, maar de focus op het programmeren als onderwijsdoel is in mijn ogen niet goed. Programmeren zelf is namelijk redelijk saai om te leren. Het idee achter de Bendoo Box is om kinderen iets te laten maken, waarbij ze het programmeren inzetten als middel inzetten om zelf iets te bouwen. Een robot bouwen en dit aansturen door zelf te programmeren is immers veel leuker dan programmeren op een beeldscherm. Bij de Bendoo Box is programmeren een middel om iets te bouwen en niet een doel op zich!

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75