• 19 januari 2015
 • Introductie
  Ik ben Samuël Moens, leerkracht van groep 8 op de Petrus Immensschool in Middelburg. Deze recensie is geschreven nadat ik de Androidtablet van Prowise getest heb, om zo de mogelijkheden en tekortkomingen van deze tablet in beeld te brengen. Als eerste schets ik een algemeen beeld, waarna ervaringen aan bod komen. Als laatste een samenvatting met een conclusie, waar tevens de specificaties van deze tablet te vinden zijn.

  ProwiseTablet1 Eerste indruk
  Tablet
  Toen ik de tablet uit de doos haalde, viel mij het stevige uiterlijk van de tablet op. Vergeleken met een dagelijkse Samsung-tablet is deze Prowise tablet met zijn 680 gram een stuk dikker, en voelt zwaarder aan. De tablet heeft een groot aantal aansluitingen: Hoofdtelefoon, Mini USB, Mini HDMI en Micro SD poort music itunes for free. Dit vergroot het aantal mogelijkheden.

  Toetsenbord en cover
  De cover inclusief toetsenbord ziet er stevig uit, en biedt goede bescherming. De tablet is in elke gewenste stand te zetten. Het toetsenbord is van hoge kwaliteit, het bevat losse toetsen waardoor lang typen geen enkel probleem is. Het toetsenbord is met stevig klittenband verbonden aan de cover, en via Bluetooth prima op afstand te gebruiken. De dikte inclusief cover is 3,5 cm.

  Installatie
  De installatie van deze tablet was simpel en vlot, en de gebruiksvriendelijkheid vindt men terug in de gehele tablet. Het is wel slim om hetzelfde Gmail account te gebruiken voor de verschillende tablets, om nog enige vorm van beheer te hebben.

  Algemeen
  Prowise
  Prowise beoogt met deze Androidtablet door eenvoudig beheer, vele onderwijskundige apps en interactieve toepassingen, eenvoudig interactief en adaptief onderwijs mogelijk te maken. De interactieve toepassing doelt vooral op ProConnect waarbij verbinding tussen de Presenter (op het digibord) centraal staat download for free subway surfer.

  Apps
  Er staan standaard een aantal apps op de tablet:

  • Presenter
   Dit is een vereenvoudigde versie van Prowise Presenter. Veel mogelijkheden voor leerlingen. Hier zijn niet de gereedschappen beschikbaar die wel via het digibord beschikbaar zijn. (Leverancier: De Presenter app inclusief alle tools zal begin 2015 beschikbaar komen in zowel de Playstore voor Android als de Appstore voor Apple)
  • ProConnect
   Deze app geeft enorm veel mogelijkheden rondom interactief lesgeven met een Prowise bord.
  • Skelet
   App waarmee je in 3D door het menselijk skelet kunt kijken, met informatie per bot.
  • Oor
   App waarmee je in 3D door het menselijk oor kunt gaan, met informatie per onderdeel.
  • GeoCo
   App waar je de wereldbol kunt bekijken, met graden, coördinaten etc.

  Deze standaard apps zijn kwalitatief goed, maar beperkt inzetbaar. Daarom is het wel belangrijk zelf onderwijskundige apps te installeren wat mogelijk is via Play Store.

  Technisch
  Technisch heeft de tablet ook veel voordelen schnitzeljagd herunterladen. Doordat Flashplayer op deze tablet wel te installeren is, in tegenstelling tot andere Androidtablets, kunnen verschillende programma`s draaien. Zo werken wij op school met het programma Ambrasoft, en dit werkt ook op de tablet. Onder rekenen mogen de kinderen 10 minuten met dit programma werken, wat onrust voorkomt doordat kinderen nu niet meer hoeven te lopen naar de computer.

  Ervaringen

  ProwiseTablet2 Doel
  Bij het gebruik van een tablet in de klas is het belangrijk eerst te weten waarvoor je die wilt inzetten zodat je een basis hebt. Bij mij is dat Ambrasoft, opdrachten met de Prowise-apps, het gebruik van ProConnect i.c.m. het bord, internetgebruik. Daarnaast zoek ik steeds naar opdrachten waarbij de tablet wordt ingezet. Ik merk zelf dat ik veel tijd stop in het zoeken van programma`s die de leerlingen kunnen gebruiken op de tablet. Het gevaar is groot dat een tablet daardoor in de kast blijft liggen herunterladen.

  Leerkracht-ProConnect
  Als leerkracht heb ik eerst zelf de mogelijkheden onderzocht, en daarna de leerlingen aan het werk gezet. De samenhang met het programma Presenter spreekt mij bijzonder aan. Vooral het programma ProConnect waarbij heel simpel verbinding te maken is tussen de tablet en het bord. Hierdoor kan het beeld gedeeld worden waarbij alle leerlingen op hun tablet zien wat op het bord staat. Zo kan ik een vraag op het bord schrijven, die delen met de leerlingen, zij schrijven een antwoord en delen dit weer terug. Met 1 tablet is dit nog best omslachtig, maar met meerdere tablets zorgt dit voor interactief lesgeven. Ook kan er op de tablet gestemd worden bij een quiz wat zichtbaar is op het bord, sommen gemaakt worden, en vele andere interactieve spellen die zichtbaar zijn op de Presenter. Dit wedstrijdelement is positief voor de leerlingen, want de vorderingen bij keersommen zijn zichtbaar op het bord. Zo zie je een aapje, wat bij een goed antwoord, steeds hoger de liaan inklimt herunterladen. Zo is dat van verschillende tablets zichtbaar. Doordat dit via de Presenter geregeld is kan dit ook via een ander digibord, en hoeft het niet per definitie een Prowise bord te zijn. Het enige vereiste is een account voor de Presenter.

  Leerlingen
  Zoals in het onderstaande filmpje te zien is heb ik een groepje leerlingen eerst de werking van tablet uitgelegd, waarna ze een opdracht moesten maken waarbij de skelet-app voor gebruikt werd. Het valt me op dat de leerlingen, bekend of onbekend met de tablet, heel snel eigen zijn met het apparaat. Het is laagdrempelig, en kindvriendelijk. Dit komt door het eenvoudige startscherm, en de overzichtelijkheid die wordt geboden. De leerlingen halen veel informatie uit de skelet-app, en deze gebruiken ze ook (via ProConnect) in hun presentatie voor de klas. De motivatie van leerlingen is waarneembaar hoog als ze een opdracht met de tablet mogen doen, dit komt ook doordat alles binnen handbereik is. Internet, typen en apps binnen 1 apparaat wat compact is en makkelijk op de tafel past.

  Reacties leerlingen

  • Dat toetsenbord typt lekker dvd player windows 8 kostenlos downloaden!
  • Yes, je kunt er ook Ambrasoft op doen!
  • De app met het skelet is gaaf, je kunt zo door die botten!
  • Handig dat je het toetsenbord los kunt halen.
  • Waarom hebben we maar 1 tablet van Prowise?
  • Wanneer mogen we weer werken aan onze opdracht op de tablet?

  Reacties collega`s

  • Mooi dat het in verbinding kan staan met mijn Presenter.
  • Heeft een strak uiterlijk, en fijn dat Flash Player erop draait.
  • Hoe moet ik deze inzetten in mijn klas?
  • Is dit de toekomst als het gaat om ICT-onderwijs?
  • Dit scheelt onrust in de klas, alles is overzichtelijk op 1 plek.
  • Jammer dat ze niet bij de documenten kunnen van de server.

  Samenvatting en conclusie
  Hieronder in het kort een samenvatting van de Prowise tablet, met daarin de plussen en minnen en tot slot de conclusie van deze recensie dj programm vollversion kostenlosen deutsch.

  Pluspunten

  • Robuust uiterlijk, wat terug te zien is in de hoogwaardige cover. Een goede bescherming is belangrijk in de klas.
  • Hoogwaardig toetsenbord wat typen makkelijk maakt op deze tablet.
  • FlashPlayer draait op deze tablet, wat het mogelijk maakt om verschillende programma`s die op het netwerk van de school draaien ook op de tablet te gebruiken. Dit moeten wel programma`s zijn die via internet gebruikt worden, maar los installeren kan eventueel ook.
  • Eenvoudige bediening, en overzichtelijk geheel. Leerlingen kunnen er direct mee aan de slag, er is weinig instructie voor nodig.
  • Interactief lesgeven via ProConnect, een geweldige kans om via het digibord les te geven. Voor leerlingen heel motiverend, en voor leerkracht uitdagend.
  • Tablet is prima los te gebruiken, maar heeft meer mogelijkheden met de Prowise Presenter netflix app herunterladen windows. Het voordeel is dat deze ook te gebruiken is via elk ander digibord.

  Minpunten

  • Deze tablet is niet te koppelen aan het netwerk van de school, wat beheer moeilijk maakt.
  • Als de tablet intensief gebruikt wordt, is het wel noodzaak om deze elke dag aan de oplader te leggen. Het opladen duurt relatief lang 1 tot 2,5 uur.

  Mijn conclusie is dat deze tablet zeer geschikt is voor het gebruik in de basisschool. De tablet is eenvoudig in de bediening, overzichtelijk en solide. Deze eigenschappen zijn randvoorwaarden om met een tablet te werken. Ik kan deze tablet elke dag inzetten, en met meerdere Prowise-tablets ga ik ProConnect gebruiken in mijn klas. Prowise kan nog investeren in de mogelijkheid om tablets te implementeren in het netwerk. Een geweldige tablet om mee te werken, een verrijking voor het onderwijs in mijn klas gratis download lieder herunterladen! Met deze tablet wordt het onderwijs (geven) in mijn klas nog uitdagender…

  Voor de specificaties zie de website van Prowise

  SamuelMoensSamuel Moens
  leerkracht van groep 8 Petrus Immensschool in Middelburg

   

   

   

   


  Reactie Danny van Bussel namens leverancier Prowise

  Algemeen
  Complimenten voor de manier waarop je alles met de nodige technische / onderwijskundige kennis, begrijpbaar omschrijft.

  Aanbevelingen Samuël

  Presenter App:
  Op de roadmap staat een doorontwikkeling van onze IOS, Windows en Android app. Hierin zullen ook de tools beschikbaar worden. Dit is een veelgevraagde wens, waar we graag mee aan de slag zijn gegaan. Op dit moment zitten we in een afrondende fase mbt de Presenter app voor IOS en Android. De verwachting is dat de app voor beide platformen begin januari beschikbaar is.Voor Windows is de Presenter gewoon via de browser te gebruiken.

  Beheer:
  Het is mogelijk om meerdere google account aan te maken. Naast je persoonlijke account een school/klas account. Hierdoor kan iemand zijn eigen mail uitlezen en kan de ICT-er relatief eenvoudig apps beschikbaar stellen Download poker game for free. Voor ondersteuning is het altijd mogelijk op contact op te nemen met de Prowise service afdeling.

  Accu-duur:
  Bij de ontwikkeling van de tablet is als uitgangspunt meegenomen dat een tablet minimaal een lesdag zonder opladen moet doorstaan. Met een accu-duur van 8 tot 12 uur is dat doel ruimschoots behaald.

  ProConnect:
  Voor alle duidelijkheid: ProConnect maakt ook onderdeel uit van de Presenter Free. Een meer laagdrempelige manier om interactief onderwijs te geven, bestaat er niet, ongeacht de hardware die er op school gebruikt wordt.

  Nogmaals dank.

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75