• 19 december 2013
 • ICTnieuws stelt een aantal laptops/tablets ter beschikking aan leerkrachten en docenten in de dagelijkse onderwijspraktijk. Samen met hun leerlingen schrijven zij een recensie.
  Deze keer de Prowise 10.1 inch Wideview Tablet. Geschreven door Jasper Bloemsma van OBS Het Wooldrik – Enschede.

  Jasper: voor de mensen die Prowise nog niet kennen, even een korte introductie. Prowise is een bedrijf uit Budel, Noord-Brabant die zich gespecialiseerd heeft in onderwijs soft -en hardware. Ze hebben digibord-onafhankelijke software gemaakt, Prowise Presenter, die het mogelijk maakt voor elke leerkracht eenvoudig interactieve lessen te maken voor het digibord activepresenter download for free. Met een gratis account kun je meteen aan de slag en met de instructievideo’s is het mogelijk voor iedereen om prachtige lessen te maken die erg aantrekkelijk zijn voor de kinderen. De betaalde versie opent nog meer mogelijkheden en is zeker het aanraden waard. De kers op de taart is wat mij betreft de pro connect optie. Hiermee maak je met elk mogelijk telefoontoestel of tablet direct contact met het digibord. Je kunt wedstrijdjes spelen met meerdere leerlingen, de kinderen laten stemmen, meningen inventariseren en informatie uitwisselen met de leerlingen. Mijn leerlingen vinden het fantastisch om te doen en wat mij betreft brengt het digibordgebruik echt tot leven.

  Prowise maakt ook erg mooie digiborden, al doe ik hun producten te kort door ze zo te omschrijven mapsource nederlands downloaden. Wij hebben bij de kleuters twee borden staan en de kwaliteit van het haarscherpe beeld is echt super. Prowise biedt kant en klare oplossingen voor in de klas en het assortiment is behoorlijk te noemen. Het assortiment is groter geworden met de komst van een eigen tablet. De Prowise 10.1 wide view is toegevoegd om de connectie tussen digibord en software compleet te maken. Met deze toevoeging zou je kunnen zeggen dat Prowise een totaalpakket heeft gecreëerd voor scholen die absoluut het bekijken en beoordelen waard is.

  De recensie
  In de komende weken ga ik bekijken of het tablet net zo goed is als de andere producten van Prowise. Dit doe ik door het tablet daar te gebruiken waar iedereen hem zou willen gebruiken, namelijk in de klas. Mijn groep 6 van 29 kinderen is het testpanel en zij zullen het tablet kritisch gaan bekijken en beoordelen frame available for free. Natuurlijk kijk ik zelf of het tablet een serieuze optie is voor scholen die willen overgaan tot aankoop van tablets. Wij staan als school zelf voor die keuze en dit is een uitgelezen mogelijkheid om te testen of het tablet voldoet aan de eisen die zijn opgesteld door de “tabletcommissie”.

  De prijs en de specificaties
  Als je een tablet gaat beoordelen en vergelijken kom je vaak als eerste bij de prijs. Het budget van een school is helaas niet oneindig en je kunt je geld maar één keer uitgeven. Het Prowise tablet kost € 185,- (exclusief btw) en is dus prettig geprijsd. Voor die prijs kun je natuurlijk niet verwachten dat de specificaties overeenkomen met de high-end tablets van €600 tot €800, maar de vraag is natuurlijk ook of het voldoende is voor in de klas herunterladen geht nicht. Voor deze prijs krijg je een tablet dat draait op Android 4.1 en met 16 GB intern geheugen, een 2 megapixelcamera en een accu die tot 8 uur meegaat volgens de beschrijving. Vooral de camera is wat minimaal wat mij betreft, maar de accu zou voldoende moeten zijn en extra geheugen is zo gekocht in de vorm van een microSD kaart. Een koptelefoon sluit je makkelijk aan, maar ook een mini usb en een mini HDMI kabel. Helemaal super om het tablet makkelijk aan te sluiten op een pc of het Prowise bord. Verder krijg je gratis Prowise software ter waarde van € 25 en zijn er verschillende apps van Prowise al toegevoegd download tatort audiobooks for free.

  Het uiterlijk
  Het eerste wat opvalt aan het tablet als hij uit de doos komt, is dat hij zijn naam “wide view” echt eer aan doet. Deze smalle 10 inch tablet ligt lekker in de hand door zijn formaat. Een centimeter in de breedte er af en een cm in de lengte erbij. Het klinkt simpel, maar het resultaat is erg prettig en ziet er goed uit. Het tablet is wat dikker dan de meeste tablets en is redelijk zwaar, maar de kunststoffen behuizing voelt prettig aan. Het bijgeleverde beschermhoesje zorgt voor betere grip en bescherming.

  Het gebruik
  Voor de eerste keer in de klas heb ik het tablet volledig opgeladen en alvast wat bekende apps toegevoegd. De Prowise apps die ik al geregeld gebruik in de klas, hoeven niet meer en dat scheelt werk herunterladen. Iets wat wel opvalt is dat het tablet langzaam opstart zeker in vergelijking met een IPad.

  Bij de apps staat links onderaan ook een uitlegvideo om uit te leggen hoe Prowis connect werkt. Zeker geen overbodige luxe. De onderste knop stuurt je direct naar Orowise.com. Als browser, staat de app van Chrome meteen in beeld, maar er is ook nog een andere browser beschikbaar en die kun je vinden als je rechtsboven op de knop drukt. Hoewel ik eigenlijk overal Chrome gebruik als mijn browser, heeft deze als meerwaarde dat hij nog wel flash ondersteunt. Veel onderwijs uitlegtools op internet draaien namelijk op flash en het zou jammer zijn dat je daar geen gebruik van kan maken. Ook de tools van de prowise presenter draaien op flash. Om de onderwijstools op je prowise tablet te kunnen laten zien, moet je dus deze browser gebruiken why you can't download pictures from whatsapp. Hiervoor moet je wel ingelogd zijn op de site van Prowise.

  De andere apps in vogelvlucht
  Links bovenaan staat de presenter app. Hiermee kun je nieuwe presentaties maken, maar ook de presentaties openen die je al gemaakt hebt. Helaas werken hier de prachtige onderwijstools niet in en ik vind dat toch wel een duidelijk gemis. Al mijn eerder gemaakte presentaties bevatten minstens 1 tool en zijn dus een wezenlijk onderdeel van de les. Deze app kan dus handig zijn, maar heeft ook een duidelijke beperking. Als je snel een presentatie wilt maken dan kan deze toch heel handig zijn.

  De volgende drie apps zijn zogenaamde “3D tools”
  Prowise heeft erg mooie 3D apps gemaakt van het skelet, het oor en onze mooie planeet herunterladen. Erg handig instructiemateriaal, maar ook gewoon leuk voor de kinderen om op ontdekking te gaan. Mijn leerlingen waren de eerste keer helemaal weg van het skelet, alle kanten bekijken en de namen lezen van de botten die zij aantikten. Spelen en leren is hier een mooie combinatie.

  De laatste app is de pro connect app
  Al eerder genoemd in deze recensie, maar zeker de moeite waard om verder te ontdekken. Met deze app maak je op de meest eenvoudige manier connectie met je digibord in de klas. Ik gebruikte de mogelijkheid al langer in de klas, want de app is gratis te verkrijgen voor Android en Apple. Samen wedstrijdjes spelen, samen een woordweb creëren, informatie delen of je tablet als stemkastje gebruiken. Het kan allemaal met deze functie. De kinderen loggen in bij de door jouw gemaakte groep via de pro connect app en alle mogelijkheden kunnen simpel gebruikt worden windows 10 apps herunterladen.

  Iets wat we geregeld doen in de klas zijn de rekenwedstrijden. Je kunt kiezen uit drie spelletjes: muizenrace, apen slingeren en de space race. Het principe is bij alle drie hetzelfde, los zo snel mogelijk sommen op die op je tablet te zien zijn. Hiermee zet jij je aap, muis of raket in beweging. Degene die als eerste de eindstreep haalt wint de race.

  Conclusie
  De afgelopen weken heb ik samen met de kinderen het tablet veelvuldig gebruikt. We hebben de apps van Prowise zelf gebruikt, maar natuurlijk ook andere apps getest en ook spelletjes gespeeld op het tablet. We liepen tegen geen enkel probleem op en ik kan rustig concluderen dat het een prima tablet is voor een zeer goede prijs download videos with safari youtube videos. Als je als school kiest voor Android als besturingssysteem dan moet je zeker dit tablet in gedachten houden en misschien wel bovenaan je keuzelijstje zetten.

  Reacties van leerlingen van Jasper

  • Leren is veel leuker met tablets
  • Rekenen lijkt zo veel meer op een spelletje
  • Dat hoesje is wel heel erg handig zeg
  • Hij is wel langzamer dan de ipad (tja het is wel waar)
  • Het Prowise tablet ziet er erg mooi uit
  • Hadden we er maar meer in de klas

  Reactie leverandier bij monde van Martin de Fockert

  We zijn als Prowise zeer verheugd met deze inhoudelijke en enthousiaste recensie door Jasper Bloemsma. De testprocedure is zeer uitvoerig beschreven, van het uitpakken van de tablet in de klas tot het werken met Prowise apps als ProConnect, Presenter en 3D apps. De begeleidende video’s zijn erg leuk en onderschrijven het plezier dat leerlingen hebben tijdens het werken met technologie in de les en het gebruiksgemak voor docenten en de klas.

  Een aantal opmerkingen van onze kant.
  Inmiddels is de nieuwe versie van de Prowise tablet gelanceerd. Deze kan vanaf februari 2014 geleverd worden. Er zijn een aantal belangrijke verbeterpunten doorgevoerd. Hieronder vindt u enkele specificaties:

  • snelle Quad Core 1,66 hz processor
  • 2 camera’s (voor 2 mp, achter 5 mp)
  • 2 GB RAM en 16 GB intern (uitbreidbaar tot 48 GB)
  • accuduur tot 12 uur
  • de prijs blijft 185 euro excl. BTW
  • de Presenter App zal in 2014 worden voorzien van alle tools en bouwstenen.

  Prowise blijft continue werken aan innovatieve en kwalitatieve oplossingen voor het gehele onderwijsveld.

   

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75