• 17 december 2013
  • ICTnieuws stelt een aantal laptops/tablets ter beschikking aan leerkrachten en docenten in de dagelijkse onderwijspraktijk. Samen met hun leerlingen schrijven zij een recensie.
    Deze keer de Samsung Chromebook. Geschreven door Boris Berlijn, docent Ashram College en Lesley van Houten leerling van klas 4-VMBO Download gta san andreas for free full version german android.

    Boris: De Samsung Chromebook heb ik aangevraagd voor mindervalide mentorleerling Lesley, omdat hij door z’n handicap nauwelijks fysieke inspanning kan leveren. Lesley heeft veel fysieke klachten en maakt daarom ook gebruik van een speciale stoel, die hij van lokaal naar lokaal moet meenemen tijdens de leswisselingen. Zijn handicap betekent ook dat hij niet kan tillen en dus geen boekentas heeft, maar een laptop mee moet nemen naar elke les, met daarop ingescande versies van alle werk- en lesboeken ptc mathcad. Die laptop is een wat ouder model en ook erg zwaar. Nu zou deze Samsung Chromebook met z’n 1,1 kilogram een heel stuk makkelijker zijn voor Lesley en makkelijker te tillen.

    esley_van_Houten-2

     

    Lesley was aangenaam verrast en ging serieus met de nieuwe laptop aan de slag in de les. Ook heeft hij een week stage gelopen bij het systeembeheer van onze school en heeft hij samen met de technici van systeembeheer met het apparaat gewerkt en dit allemaal verwerkt in z’n recensie download onedrive files. Zelf heb ik er ook even mee mogen spelen en ik was natuurlijk erg benieuwd. Opgegroeid met Dos en daarna Windows, drie jaar geleden overgestapt op Mac OS en nu aan de slag met een Google apparaat. Zelfs als Apple Distinguished Educator moet ik zeggen dat ik erg enthousiast ben over de Chromebook. Het is een prima apparaat om een klassenset van te hebben. Er staan nl. geen persoonlijke bestanden op de machine en leerlingen kunnen ook niks installeren, dus feitelijk kan er niks mis gaan. Bij het aanmelden moet je inloggen met je Google-account en met een seconde of vijf heb je de beschikking over je eigen documenten in je Google Drive (Google Presentation, Google Docs etc.), e-mail in Gmail, ben je ingelogd op je eigen YouTube-account, Flickr-account, Blogger-account en alle andere online Google-dingen download youtube videos test. En als je klaar bent, uitlogt en iemand anders logt weer in heeft die persoon meteen de beschikking over al zijn of haar Google-dingen. Fantastisch! En dat allemaal binnen 10 seconden.

    Het niet kunnen of hoeven installeren van software en/of drivers op het apparaat heeft natuurlijk ook nadelen. Via Google Apps of ‘de winkel’ kun je alleen Google applicaties installeren op de computer. Helaas is deze winkel nog lang niet voldoende lijkt mij zo bittorrent gratis downloaden. Zo is bijvoorbeeld software van derden niet te installeren zoals Skype en dat vind ik maar niks. Als het totaalpakket van Google nou zo compleet was als dat mijn ervaring is met bijvoorbeeld Mac OS, dan hoorde je me niet klagen, maar de machine kan dus voor veel doeleinden niet gebruikt worden, simpelweg omdat ze software van derden niet accepeteren. Skype (van Microsoft) is toch ook te installeren op een Apple computer en dat bijt elkaar ook niet. Video-conferencing via Google hangouts is nl. niet de oplossing daar de hele wereld al een Skype account heeft. Overstappen doet men niet zomaar. Vreemd vind ik dat ook eigen software zoals Google Earth niet beschikbaar is in ‘de winkel’, terwijl ik als docent (en leerling?) dat graag zou inzetten en gebruiken bij mijn aardrijkskundelessen download netflix on computer. Misschien omdat dit concept nog vrij jong is, dat de winkel nog niet helemaal gevuld is en staat het installeren van alle(!) Google applicaties en software van derden nog op de zgn. roadmap van Google.
    Positief is dat zodra je ingelogd bent, niet alleen documenten in Google Drive beschikbaar zijn, maar ook de bestanden in je Dropbox en Skydrive zijn bereikbaar en gelinkt aan diverse Google Aplicaties.

    Boris Berlijn – leraar aardrijkskunde (Ashram College)

    Lesley_van_Houten-1

    Lesley: De Chromebook is zeer licht, waardoor je niet veel meer hoeft mee te nemen download diskord. De toetsen op het toetsenbord zitten lekker ruim uit elkaar, waardoor ik niet zo veel typefouten meer maak. Ik kan heel makkelijk mijn Chromebook koppelen met mijn smartphone door middel van Drive. Zo kan ik overal bij mijn bestanden die ik heb opgeslagen in m’n Google Drive. De laptop heeft 16 GB intern geheugen door middel van een SDHC kaart. Dit is uit te bereiden met een USB-stickje. Je krijgt gratis 100 GB opslagruimte op Google Drive en dit is ruim voldoende om je documenten op te kunnen slaan herunterladen. Het is mogelijk om met een HDMI kabel je Chromebook aan te sluiten op een televisie. Je moet enkel een instelling veranderen wat hij zelf gelijk aangeeft. Je kan hem spiegelen maar ook uitbreiden, waardoor je een extra ‘monitor’ crëeert aan je Chromebook. De accuduur is ongeveer 7 uur en dit is voldoende om tijdens een schooldag de laptop te gebruiken. Zodra je het beeldscherm open doet kan je gelijk inloggen op je Chromebook. Er is geen virusscanner nodig omdat je geen externe programma’s kunt installeren, dus dat scheelt processorgeheugen en vertraagt hij dus niet spiele kostenlos downloaden vollversion ohne anmeldung für pc. Je bureaublad heeft geen icoon, dit is wel handig want alles staat bij elkaar en kan het ook niet zoek raken. Wel reageert de rechtermuis knop niet altijd …

    Als je een nieuw document maakt wordt dat met elke aanpassing gelijk automatisch opgeslagen. Dus als er iets niet goed gaat is het altijd opgeslagen en te kunt altijd terug in de tijd door een eerdere verie op te roepen. Heel handig. Je kan alleen nieuwe documenten aanmaken als je een internet verbinding hebt, als je geen verbinding hebt dan kan je wel bestaande bestanden aanpassen. Als je een nieuw document opslaat op de Chromebook kan je die niet lezen, bewerken of überhaupt openen op een Windows- of Apple-computer. Je moet het betand dan eerst converteren naar .docx videos mit safarien. Bestaande documenten kopiëren van een usb-stick naar Google Drive gaat relatief langzaam en hangt af van de internet snelheid. Bestanden groter dan 100 MB (les- en werkboeken) kopiëren neemt veel tijd in beslag.

    Het is vaak moeilijk om een goed werkend programma te vinden in de winkel. Niet alle programma’s kan je installeren. Bijvoorbeeld het voorlees programma ‘Kurzweil’ wat veel in het onderwijs wordt, wordt niet ondersteund. Wel is er een vervangend programma te vinden in de winkel: naturalreader, alleen is het probleem met dit programma is dat het alleen in het Engels werkt en niet in het Nederlands. En dat is lastig bij het voorlezen van Nederlandstalige teksten.
    Het programma GeoGrabra werkt wel onder Chrome, dit is een programma om tekeningen te maken voor wiskunde. Het programma Calibre word niet ondersteund door Google, hier is wel een goede vervanger voor: ‘Magicscroll e-book reader’. Dit programma word gebruikt om E-books te kunnen lezen. Als er een goed werkend programma komt om in het Nederlands voor te lezen is het zeker een aanrader om de Chromebook te gaan gebruiken op scholen.

    Lesley van Houten
    leerling 4-VMBO (Ashram College) – Werkzaam bij Technische Unie

     

    RDL b2pn120x120 sms-taal120x75