• 4 september 2013
 • Aad van der Drift van het Zernike College nam zich voor de Surface RT van Microsoft eens goed onder het onderwijskundige vergrootglas te leggen. In een tweedelige recensie legt hij voor ICTnieuws.nl zijn bevindingen vast.
  Aad: Ook Microsoft begeeft zich op de markt van tablets. Een lucratieve markt, want het aantal tablets evenaart wereldwijd al ras het aantal pc’s. In 2 x 5 keer stukjes schrijf ik over mijn ervaring met mijn Surface, resulterend in een welgemeend advies google drive multiple files. Al maanden zag ik hem in de winkel liggen. Eerst de Surface, toen de Pro. Verlekkert bekeek ik deze tablet, het leek mij de enige tablet, die goed met een muis en een fatsoenlijk toetsenbord was uitgerust. Via de Microsoft onderwijsactie heb ik er uiteindelijk een besteld.

  1. Ter lering en vermaak en om er over te schrijven.
  surface2Over mijn iPad ben ik niet tevreden, laat ik dat voorop stellen microsoft word 2009 for free. Een iPad heeft een aantal grote nadelen, het meest ergert mij de onduidelijke structuur van de software. Een te steile leercurve denk ik wel eens. Androïd is prettiger, maar daar had ik altijd weer het gevoel bij dat niet alles kon wat ik wilde. Kortom … alle hoop heb ik op de Surface gezet. Het bestellen via de site ging makkelijk, maar de levering liet helaas zes weken op zich wachten. Microsoft was gelukkig wel zo vriendelijk mij regelmatig te melden dat er een overweldigende vraag was en dat het even duurde alvorens men kon leveren whatsapp cannot status. In twee fasen kreeg ik uiteindelijk het spul binnen. Eerst een toetsenbord en weken later de tablet: de Surface 32 GB RT, mooi verpakt en zonder handleiding.

  2. Installatie
  Net als bij de iPad verloopt de installatie via een Microsoft account. Die had ik al, maar voor eenieder die dit mist kan er op live.nl makkelijk een worden geregeld. De extensies Hotmail, live en outlook zijn voor iedereen gratis beschikbaar. Ik log in met mijn meest gebruikte Microsoft adres audio treiber kostenlos herunterladen. De installatie verloopt daarna zeer soepel. Zelfs mijn werkbalk met favorieten, die ik maar al te goed ken van de desktop staat er weer in dezelfde volgorde op. Eigenlijk is er geen sprake van installatie, alles wat je gewend bent van de desktop is beschikbaar op de RT. De RT start op in het bekende blokjesscherm en het werkt allemaal razend snel. Ook is het mogelijk het bekende bureaublad te benaderen. Daar lijkt alles niet veel anders dan wat ik gewend ben. Het is eenvoudig mogelijk daarop de iconen in te stellen die je op je eigen desktop al gewend ben download films wdr mediathek. Even de bekende printer instellen is een simpele klus, alles lijkt wel erg op wat ik gewend ben. Het hoogtepunt moet nog komen, ik plug mijn Logitech usb in de zijkant en zonder dralen werkt de muis. Het toetsenbord voelt prima, kortom de techniek is van superieure kwaliteit. Het scherm is iets groter dan mijn iPad, maar de RT lijkt mij scherper. Op dit moment is het mij duidelijk dat de laptop zijn langste tijd op school heeft gehad.

  3. Browsen
  imageDe internet verbinding is erg soepel gift contract auto muster free. Een honderd meter verderop gelegen accespoint van de ABN-Amro bank wordt moeiteloos gevonden. Ook gaat het surfen op internet heel soepel. Flash en Youtube werken netjes binnen een website. Kortom alles doet het zeer soepel. Ik ben al enige tijd gewend met Chrome te werken. Hier komt ene klein nadeel naar voren: Chrome en RT verdragen elkaar niet; er is geen RT versie voor Chrome. Hoewel ik er niet van hou beperkt te worden in de mogelijkheden leg ik me er bij neer en verwijder Chrome ook van de desktop. Chrome leverde sowieso een flink aantal problemen op. Ik vind de browser op de website , zeg maar de Apps store van Windows herunterladen. De App is gratis en werkt naar behoren. Vooral de vooraf geïnstalleerde links in de form van blokjes maken de browser erg handig. Ik ga er voorlopig eens gebruik van maken. De interface van deze nieuwe browser is zo simpel dat het even tijd kost alvorens er achter te komen dat je op een blokje moet blijven drukken om dat te veranderen. (rechter muisknop werkt ook)

  4. Office
  imageNa er  een paar dagen mee gespeeld te hebben kan ik nu een redelijk oordeel geven over het Office op de RT spotify. Allereerst de positieve zaken. Je kunt met Office 2013 net zo prettig werken als je op een pc of laptop gewend bent. Het kostte mij geen enkele moeite om met Word, Excel en OneNote aan de slag te gaan. Ook voldeed PowerPoint aan alle verwachtingen. De eerste teleurstelling echter ontstond toen ik een document naar iemand wilde sturen. Normaal kan dat direct vanuit Word, die optie is er (nog) niet. De reden is begrijpelijk, Outlook zit niet in het Office RT pakket. Ik zou positief blijven en dat kan ook. Binnenkort komt er een update (sept 2013) waarin ook Outlook een plaats heeft untis mobile app. Wellicht is dan het verstuur probleem opgelost. Velen kennen het mooiste programma uit de Office stal niet: OneNote. OneNote is in staat alles te combineren dat digitaal wordt aangeleverd. Een Surface tablet weet hier uitstekend mee om te gaan. Het lijkt wel alsof OneNote gebouwd is voor de Surface. Van schermopname tot het plakken van bestanden, het werkt allemaal even soepel. Helaas is het nog wachten op Windows 8.1 alvorens je een onderdeel van OneNote per mail naar iemand kan sturen. En het bewaren van stukken werkt bijzonder goed video and send it via whatsapp. Skydrive lijkt met dezelfde snelheid en souplesse te werken als lokaal opslaan.Bij Office horen nog een aantal andere programma’s die ik graag zou zien. Daarbij denk ik aan de Essentials. Ik mis LiveWriter en Windows Live Photo Gallery. Gek dat men dat niet heeft ingebouwd.

  5. Startknop
  imageHet is telkens weer een discussie, de Startknop. Dat ding is sinds de introductie van Windows 8 verdwenen is. Het verlies is mijns inziens net zo’n loze discussie als toentertijd met de de paperclip in Windows 95. Het ding gaf alleen verkeerde adviezen leek het wel en ging er dus uit. De ontbrekende Startknop mistte ik een paar dagen, daarna werkte de tablet veel prettiger dankzij de tiles of blokjes. Wel schakel ik vaak snel door naar het bureaublad. De startknop is nu de Windows knop. Het tiles scherm pas ik voortdurend aan en is dus in wezen mijn startmenu. Helaas wil niet iedereen dat proberen. Zelf vind ik dat mijn 8 versie op een desktop, de Startknop ontbeerde. Daarvoor zijn prima alternatieve software oplossingen. Op een tablet heb je de knop niet nodig, vandaar dat het verdwijnen ervan begrijpelijk is. Voor het onderwijs kan het gemis geen probleem zijn, dus van mij hoeft die niet terug.

  Volgende week deel 2 van deze recensie.

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75