• 23 september 2013
  • Aad van der Drift van het Zernike College nam zich voor de Surface RT van Microsoft eens goed onder het onderwijskundige vergrootglas te leggen. In een tweedelige recensie legt hij voor ICTnieuws.nl zijn bevindingen vast.
    Aad: Ook Microsoft begeeft zich op de markt van tablets internetseite downloaden programm. Een lucratieve markt, want het aantal tablets evenaart wereldwijd al ras het aantal pc’s. In 2 x 5 keer stukjes schrijf ik over mijn ervaring met mijn Surface, resulterend in een welgemeend advies. Al maanden zag ik hem in de winkel liggen. Eerst de Surface, toen de Pro. Verlekkert bekeek ik deze tablet, het leek mij de enige tablet, die goed met een muis en een fatsoenlijk toetsenbord was uitgerust herunterladen. Via de Microsoft onderwijsactie heb ik er uiteindelijk een besteld.

    surface36. Accuduur en ander plezier

    Als je op school zit wil je graag de hele dag werken zonder naar een stopcontact te moeten grijpen. Inmiddels gebruik ik mijn Surface al weer enige weken herunterladen. Het valt me op dat ik tot nu toe nog maar een keer een stroomvraag moment heb gehad. Dat was nadat ik de Surface de hele dag ervoor had gebruikt en daarna niet meer opgeladen. Voor werken in de school voldoet de accu meer dan voldoende.
    Voor bijna veertig euro (wel duur) is er een adapter te koop om je beeldscherm te delen met een HDMI of VGA scherm download video van internet. Een test van beide mogelijkheden werkte naar voldoening.

    surface47. Surface in een schoolnetwerk

    Van een collega vernam ik dat het niet mogelijk zou zijn om gebruik te maken van het (Windows) schoolnetwerk Download movies hd. Dat is vreemd, want de tablet komt uit dezelfde Microsoft stal. Op internet kwam ik gelukkig diverse stukken tegen waarin stond dat Server 2012 en de Surface goed samen gaan. Het is altijd mogelijk om homedirectories op een school te benaderen. De vraag is echter wel of er nog leerlingen en docenten zijn die dat willen. Wie met een Surface werkt krijgt immers ook 7 Gb opslag in de Skydrive, die ook weer deelbaar is Download bloons tower defense 6 for free. Het is overigens wel vreemd dat men zich ineens druk maakt over de bereikbaarheid van directories in een schoolnetwerk. De iPad of Androïd tablets zijn er zeker niet geschikt voor.

    8. Store

    surface5Wie de apps van Surface probeert te vinden komt in de Nederlandse app store van een koude kermis terug herunterladen. Er zijn inmiddels wel tienduizenden apps, maar alleen niet in Nederland. Als ik wat verder zoek kom ik op de Engelse app store terecht. Daar zijn al snel weer 2700 onderwijs apps beschikbaar. Dat valt natuurlijk in het niet bij wat Apple en Androïd bieden. Zonder mij opmerkingen te permitteren over een van beiden moet ik stellen dat het gebruik van die apps in de klas nogal tegenvalt herunterladen. Zodra iets via een browser te bereiken is heeft het mijn voorkeur. Ook de huidige uitgeverijen in Nederlands hebben nog geen spectaculaire apps die een revolutie betekenen. Vaak is het niet meer dan een bewerkbare online PDF. Die bekijken en bewerken kan heel goed met de Surface.

    9 Supersnel

    surface6De ergernis van het traag opstarten of afsluiten met een pc of laptop is met de Surface verdwenen Download video maker program for free german. Eindelijk toont Windows aan ook razendsnel te zijn. Voor scholieren en docenten is het een verademing dat je zo snel aan de slag kunt. In een huisnetwerk kan de Surface overal bij, delen met je harde schijf op de desktop is zeer simpel. In tegenstelling tot andere tablets kun je bij een Surface met meerdere gebruikers erop werken. Elke gebruiker heeft dan met zijn account een eigen omgeving, zoals we bij Microsoft gewend zijn Download iphone 7 music for free.

    10. Gewicht, grootte en gemak

    surface7De Surface is groter dan de iPad en groter dan menig Androïd toestel. Dat lijkt nadelig, maar het 10,6 inch (iPad 4 is 9,6 inch) scherm werkt heel prettig. Daarbij komt ook nog eens dat we allang niet meer werken met een bijna vierkant scherm dat veel tablets hebben. De Surface is kleiner dan een A4 en al helemaal kleiner dan proefwerkpapier.
    Een ander verschil is het gewicht. Een groter scherm bijna altijd een zwaardere tablet. Dat klopt maar het verschil is echter zeer gering. Het covertoetsenbord maakt alles wel wat zwaarder, maar dat heb ik er wel voor over, het is veel prettiger dan werken op het scherm (dat laatste is uiteraard ook mogelijk). Wie op een tablet een stuk moet schrijven weet al snel hoe lastig dat met de platte niet meegevende toetsen is. Een Surface kun je met een schuifje overeind zetten. Tot op heden ken ik geen andere tablet met die mogelijkheid.

    Gewoon een heerlijk apparaat
    Ik werk nu al een paar weken met mijn Surface. Mijn laptop en iPad staan al die tijd stil in een hoekje te wachten tot ik er weer mee aan de slag wil. Toch vervangt het apparaat mijn desktop niet. Die is geschikter voor het maken van films en fotobewerking waarvoor meer rekenkracht nodig is. Overal buiten mijn thuiswerkplek ben ik op dit moment te signaleren met de Surface, het is gewoon een heerlijk apparaat.

    RDL b2pn120x120 sms-taal120x75