• 15 september 2014
 • Het boek Mediawijsheid Online. Jongeren en Sociale Media (Walrave en Van Ouytsel) belooft veel als je de inhouds-opgave mag geloven. De schrijvers gaan voor een delicaat onderwerp als mediawijsheid zeer prettig te werk.
  De eerste regel van het boek begint met de positieve regel dat het “klikt tussen jongeren en sociale mediapopcorn time downloaden op laptop.

  Dat dat zo is moge ook blijken uit de bewering ”Zo overlegt bijna de helft van de Vlaamse jongeren over schoolwerk via Facebook”. Wie zoiets neerzet heeft cijfers en kan gecontroleerd worden. In dit boek wordt ook daaraan aandacht besteed. Voor zover ik kon nagaan staat er bij iedere bewering een onderzoek verwijzing. Er valt door jongeren nog heel wat te leren over sociale media, de knopjes kennen ze vaak wel, maar de nodige levenservaring missen ze nog ps4 faster.

  Het is voor hen dan ook niet mogelijk de risico’s van onlinezelf-representatie en online relaties in te schatten. De meeste volwassenen beschikken gelukkig hier wel over, bij hen kunnen jongeren te rade gaan. Het boek is een prettige handleiding ter inspiratie voor zo’n overleg. In negen hoofdstukken wordt de lezer meegenomen door de wereld van web 2.0 en wordt de volwassenen geadviseerd in omgang met die sociale media herunterladen untertitel deutsch. Volgens de schrijvers is alles gebaseerd op wetenschappelijke studies en artikelen.

  Toen ik het ooit in mijn tienerjaren voelde kriebelen was het soms erg lastig om een relatie aan te gaan. Zaterdagavond en de nodige schoolfeestjes waren een aan tijd en plaats gebonden methodiek. Sociale netwerksites hebben de evolutie van die romantische relaties van hun gebruikers sterk veranderd logo herunterladen. Het is makkelijker dan ooit om in contact te blijven met mensen die we maar kort hebben leren kennen. Zo is het makkelijker iemand toe te voegen op Facebook dan het telefoonnummer van diens ouders te vragen met de kans dat je pa of ma aan de lijn krijgt.

  Sociale netwerksites veranderen het tot staan komen van een relatie. Facebook en andere apps vergemakkelijken het eerste contact. De fase daarna, matching noemen de auteurs het, zoeken verliefde personen uit wie de ander is videos unter android herunterladen. Ook daarbij is het gebruik van sociale media handig en confronterend. Vooral foto’s spelen daarbij en belangrijke rol. Wie zich promiscue gedraagt of regelmatig aan de alcohol of dope is kan dat maar beter niet op zijn Facebook account plaatsen, het zijn negatieve waarschuwingssignalen voor de ander.

  Zelf had ik er nog nooit van gehoord, maar veel stellen worden op een gegeven moment Facebook official. In de VIVA las ik ooit dat liefde pas bestaat, of als zodanig wordt herkend als men op Facebook zijn relationele status van ‘single’ naar ‘een relatie ’ heeft veranderd.(er zijn meerdere soorten relaties, de relatie vorm “het is ingewikkeld” vind ik de opvallendste) Hoewel ik de Relatie knop wel ken was het me nooit helder welke waarde hier door jongeren aan gegeven wordt herunterladen duden. Mediawijs online maakte mij dit erg duidelijk. Ook zaken als jaloezie, de verbroken relatie en cyber-relationeel geweld komen aan bod. Net zoals dat in de echte wereld kan gebeuren eindigen ook in de cyberwereld relaties met heel wat leed.

  Met enige verbazing las ik het hoofdstuk over sexting. Dat is het verzenden van seksueel expliciete beelden of teksten. De schrijvers konden geen positieve aspecten van sexting vinden hintergrundbilder zum downloaden. Ze wijzen het dan ook volledig af. Wie ooit bij zoon dochter of een leerling in de klas met dit fenomeen in aanraking komt krijgt in dit boek meerdere adviezen. Die adviezen zijn op een snelle en prettige wijze beschreven. Jammer dat in dit hoofdstuk alleen de Belgische wetgeving hierover aan bod komt. Wellicht een idee om voor de Nederlandse markt aan te passen herunterladen.

  Het boek leest prettig en heeft een informerende toon. Heel wat beter dan het belerende wat je zo vaak tegen komt. Vooral als het om de risico’s van de virtuele wereld gaat. Het boek is voor de Vlaamse markt geschreven, maar ook geschikt voor andere Nederlandstalige lezers, web 2.0 kent immers geen grenzen. Wel adviseer ik de auteurs om een inleg vel te maken voor de Nederlandse markt herunterladen. Daarna is het boek boven de noordgrens een echte aanrader.

  Drift_vd_Aad

  Aad van der Drift – Weblog

  Reactie van de auteurs
  Hartelijk bedankt voor uw erg positieve recensie van ‘Mediawijs Online’! Leuk dat de evenwichtsoefening die we gedaan hebben tussen praktisch advies en inzichten uit wetenschappelijk onderzoek, gewaardeerd wordt. We zijn ook blij dat onze informerende toon wordt benadrukt en dat de gids prettig leest outlook mails nicht herunterladen.

  Fijn om te lezen dat vooral het hoofdstuk over cyberliefde en sexting de aandacht van de recensent trok. We wijzen sexting niet noodzakelijk af. Er is echter nog erg weinig wetenschappelijke kennis over de mogelijke voordelen ervan.
  We argumenteren ook welke risico’s het verspreiden van zo’n intieme berichten inhoudt. We geven in ons boek ook enkele tips voor hoe personen de risico’s tijdens het verzenden van sextingberichten kunnen verminderen en wat je kan aanvatten, wanneer het fout loopt.

  Het idee om in de toekomst ook een kaderstukje te wijden aan de Nederlandse wetgeving nemen we zeker mee! Goed om te zien dat de recensent ons boek vooral zag voor wat het was: een prettige handleiding ter inspiratie voor positieve gesprekken over sociale media tussen jongeren en volwassenen.

  Michel Walrave – Joris Van Ouytsel

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75