• 20 januari 2009
  • door Harrie Vollaard

    Meters maken voor MilleniumGertie Clabbers en Harrie Vollaard zijn onlangs weer terug gekeerd van een half jaar durende goede doelen reis. Zij kunnen terug zien op een geslaagde en bijzondere reis. De reis stond in het teken van de missie basisonderwijs voor iedereen. Op hun route hebben ze diverse schoolprojecten in Rusland, Mongolië, Nepal en India ondersteund met de kinderlaptop (XO) van One Laptop Per Child free music herunterladen.

     
    Waarom
    In het dagelijkse leven is Gertie Clabbers (33) activiteitenbegeleidster bij de Gelderse Roos en Harrie Vollaard (36) innovatiemanager bij de Rabobank. Hun droom was een keer voor langere tijd weg te gaan. We wilden echter niet alleen reizen, maar ook iets terug geven aan het land, aldus Clabbers blue j. De passie voor reizen is vervolgens gekoppeld aan het millenniumdoel Basisonderwijs voor iedereen. Verschillende scholen in Rusland, Mongolië, Nepal en India op de route zijn met hun stichting Meters Maken voor Millennium ondersteund met de kinder-laptop van One Laptop Per Child.

    Geslaagde reis
    Volgens Vollaard kunnen ze achteraf terug zien op een geslaagde goede doelen reis. In het totaal zijn er 80 kinderlaptops, 3 schoolservers, 12 access points, 3 routers en 600 meter kabel afgeleverd bij 8 scholen en zijn er nog eens 320 laptops onderweg netflix wieso kann man nicht alles downloaden. In Rusland is er een samenwerkingsverband gestart tussen hun stichting, de Pedagogische Universiteit van Nizhny Novgorod en het Centrum voor Distance Learning in Pskov. Om succesvol te kunnen zijn en de continuïteit van de projecten te waarborgen, is altijd met één of meerdere lokale organisaties samengewerkt.

    Kinderen een gelijke kans
    Meters maken voor MilleniumHet heeft ons heel veel tijd en inspanning gekost om zover te komen. Alleen al het vrij krijgen van de computers bij de douane in Rusland heeft vijf maanden geduurd, waarbij een 30-tal documenten moesten worden ingevuld. Als je de kinderen echter aan de slag ziet, dan weet je echter weer waarvoor je het doet. merkt Clabbers op. Voor Nima (9 jaar) uit Nepal is het de eerste keer dat ze een computer ziet: Van chatten houd ik het meest. Ik wist niet dat het leren met computers zo gemakkelijk was. Onderwijs met moderne hulpmiddelen maakt hét verschil voor kinderen in ontwikkelingslanden. Dat beaamt het schoolhoofd Shukla Bose van de ondersteunde school in de sloppenwijken van Bangalore, India: Deze laptops geven deze kinderen dezelfde kans als kinderen waar dan ook ter wereld.

    De XO van One Laptop per Child
    XO of OLPC (One Laptop Pro Child)Bij de projecten die we hebben bezocht, blijkt de XO nog altijd ongeëvenaard. De unieke hardware eigenschappen en de prijs geeft de XO een voorsprong ten opzichte van andere devices, zegt Vollaard. Het sterke van de bezochte implementaties is dat tevens de internetverbinding, elektriciteitsvoorziening en de training van de leraren is verzorgd. Het laatste blijkt één van de belangrijkste kritieke succesfactoren te zijn.

    Toekomstige stappen
    Dit jaar wordt bekeken of in Rusland en Nepal de bestaande schoolrelaties met Nederland verder virtueel ingevuld kunnen worden met behulp van de XO en internet. Verder bestaat de wens om de andere drie scholen van de Indiase stichting Parikrma in Bangalore uit te rusten met kinderlaptops. Hiervoor wordt in 2009 naar additionele financiering gezocht. De goede doelen reis is dan misschien wel afgerond, maar onze missie blijft benadrukt Clabbers.

    Harrie VollaardHarrie was eerder werkzaam bij de Rabobank als IT-trainee. Na wisselende functies nu innovatiemanager. Op de hoogte van trends, vooral op ICT-gebied en heeft met zijn team verschillende innovaties op de markt weten te zetten. Naast werk is hij actief met de stichting Meters Maken voor Millennium met als doel moderne onderwijsvoorzieningen in ontwikkelingslanden bevorderen.

    RDL b2pn120x120 sms-taal120x75