• 9 maart 2012
  • Edushock ExperienceHet leren van de toekomst, daarover ging deze dag in de Vasim in Nijmegen Download nature photos for free. Voor de meeste bezoekers – onderwijs-deskundigen, docenten, studenten en andere geïnteresseerden – kan die toekomst niet snel genoeg komen herunterladen. Sterker nog, voor de meeste van de deelnemers aan de Edushock Experience afgelopen woensdag is die toekomst al het hier en nu …

    De #Edushock Experience is een evenement gebaseerd op het gelijknamige boek, Edushock, geschreven door Dirk de Boe, Bernard Lernout en Pieter Sprangers Download windows font. Het boek roept op tot meer innovatie en creativiteit in het onderwijs en probeert antwoord te geven op de vraag: hoe word je zelf een trendsetter?

    Dromers en doeners hebben zich verzameld om over hun ideale manier van leren te spreken en debatteren. In verschillende energieke TED-achtige praatjes presenteren edushockers hun nieuwe ideeën over en aanpak van leren. Diploma’s zijn daarbij niet het belangrijkste, niet de hoge piefen staan centraal bij #Edushock. Zo wordt de eerste talk gegeven door de 20-jarige Vera Camilla, die het mbo verliet om zich fulltime op haar succesvolle beautyblog te richten. Op school had zij het idee dat haar talenten niet erkend werden en er niet gekeken werd naar wie de leerlingen daadwerkelijk zijn. Je moet van elkaar leren, en leraren moeten daarbij coaches zijn, is haar visie.

    Nog een vroegtijdig schoolverlater, Robert van Hoesel. Hij stopte met het reguliere onderwijs en stapte over op volwassenenonderwijs, omdat hij daar meer ruimte kreeg om zelf te kiezen wat hij wilde leren en wanneer. In zijn Edutopia worden leerlingen niet gestraft voor wat ze niet kunnen, maar beloond voor wat ze wel kunnen.

    Maar liefst 28 zogenaamde work-shocks werden georganiseerd, verdeeld over twee rondes. In een korte pitch kondigden de work-shock leiders hun idee aan. Een gesprek rond het kampvuur over jouw dromen voor het onderwijs, een schilderworkshop, een oefening in het maken van games of een gesprek over alternatieve scholen – het kwam allemaal voorbij. In kleine groepjes werden ideeën uitgewisseld, met als doel uit te dagen tot nieuwe manieren van kijken naar ons traditionele onderwijssysteem. Het kan namelijk anders, daarvan zijn de bezoekers van #Edushock Experience overtuigd.

    De Edushock Experience werd georganiseerd door BlitsEvents en Bloei.

    Kijk hier voor de deelnemers en meer informatie over de #Edushock Experience.
    Een leuk filmpje, van de Kath. Hogeschool Mechelen, dat Erica Aalsma liet zien.
    Zie ook de blog Het Andere Gelijk.


    Jenny SchingsJenny Schings

    Jenny is cultureel antropologe en werkt freelance als journalist en tekstschrijver. Momenteel werkt zij onder andere voor BoekTweePuntNul en schrijft ze lesmateriaal. Eerder werkte zij voor het Grassroots Curaçao project, OneWorld en De Gelderlander.

    RDL b2pn120x120 sms-taal120x75