• 15 oktober 2012
 • BoekTweePuntNulWezensvreemd voel ik mij in het gebouw van Beeld en Geluid. Ik heb heel weinig met deze media. André van Duin staat er als speciale tentoonstelling aangekondigd. Deze saaie man van de gekke bekken kan ik overigens wel waarderen. Eerlijk is eerlijk, hij heeft de lach aan zijn broek hangen. De andere afdelingen van Beeld en Geluid op het Hilversummer mediapark mogen wat mij betreft rustig gesloten worden. Allerlei …

  …… coryfeeën waarvan ik zelfs de gezichten niet herken boeien mij niet. TV is voor mij voornamelijk journaal en actualiteitenrubrieken. Ik word bediend, want er is zelfs een zaal ingericht om zichzelf verheerlijkende journaallezers op grootbeeld te horen praten. Gelukkig is de zaal leeg, want zo hoeft niemand het geleuter over de voorlezers van berichtjes te horen. Zelfs Jeroen Pauw doet tot mijn verbazing aan deze mediakwebbelarij mee casino zum herunterladen. Bij André van Duin zet ik een 3D brilletje op en kijk naar een paar sketches van hem. Eerlijk is eerlijk, dat doet hij goed. Hoogtepunt is de Animal Crackers studio. Ik spreek daar een filmpje in zoals Adrianus Marinus Kyvon of te wel André van Duin dat eind jaren tachtig deed in het programma Animal Crackers. Filmpjes van apen en andere beesten worden door mijn voice-over van tekst voorzien. Ik blijf niet te lang boven, want ik kom voor de presentatie van BoekTweePuntNul en HandBoekTweePuntNul.

  BoekTweePuntNulOp zaterdag 8 oktober, alweer een jaar geleden, werd de eerste versie van BoekTweePuntNul gepresenteerd. Vorig jaar deden er nog 125 co-auteurs aan mee, nu zijn dat er zelfs 200 geworden. Er staan dus ook meer in, maar liefst 200 Web 2.0 en Sociale Media toepassingen. Beide boeken moeten inspireren en informatie opleveren over allerlei internet toepassingen. De doelgroep is het onderwijs al kan ik mij voorstellen dat ook geïnteresseerden met de vraag, Wat is Hootsuite of waarvoor gebruik in WordPress, het een prachtig boek vinden zoom anwendung herunterladen. Tijdens de korte toespraak van Tessa Zadelhoff vertelde ze dat er inmiddels 11.000 exemplaren van de eerste editie de deur uit zijn. De dunne uitgave van HandBoekTweePuntNul is een handleiding over Sociale Media. Niet zo’n kloek boekwerk als BoekTweePuntNul, maar met informatie voor het immer ICT zoekende onderwijs. Na een loze dwaaltocht door de tentoonstellingsruimten keek ik nog even in de gadgetwinkel. Ik koop er een ouderwets met testscherm verlucht notitieboekje met fototoestelbalpen.

  HandBoekTweePuntNulBijna traditioneel zie ik het BoekTweePuntNul gebak (KoekTweePuntNul). Vooral de flinterdunne bovenkant van de taart is zeer smakelijk. Uiteraard zie je ook weer eens iedereen die in onderwijzend Nederland zijn ICT steentje bijdraagt. We zitten genoeglijk in een krappe ruimte rond de piano. Ik tref Remco Bron en vraag hem naar zijn laatste gadget, de Nike fuelband. Ook Karin Winters, Annemarie van Essen, Paulien Maas, AlexJan Sigtermans en Marijke van der Brugge zijn van de partij youtube converter. Ruim de helft van alle auteurs is komen opdagen. Later in de hal van Beeld en Geluid wordt er een foto gemaakt van de aanwezigen. Bekende gezichten ontmoeten is leuk, met onbekenden kennismaken een genoegen.

  Na de aftrap, waar Louis het woord vooral aan Tessa liet, was er een bijzondere sessie opgezet. Het ging hier om de Battle of the Trendwatchers, waarbij Vincent Evers en Remco Bron onder de strakke leiding van Trendmatcher Willem Karssenberg een tiental stellingen probeerden te verdedigen. Beide trendwatcher kregen hiervoor één minuut, als publiek kon je stemmen op wat je het beste uitkwam. Een handige animatie in PowerPoint gaf de verstreken tijd weer. Het stemmen verliep via sms, twitter of internet op onze own devices. Via Sendsteps konden we zien wie volgens de zaal de beste argumenten had. Vincent, een bulderend kanon van verbale argumenten, kreeg over het algemeen meer stemmen. De vriendelijker presenterende Remco had het mijns inziens lastiger door de verdediging die hij te verduren kreeg. Je kon merken dat beide mannen moeilijk tegen hun eigen inzicht en gevoel in konden gaan. Amusant was het zeker, informatief af en toe en prikkelend meer dan eens. Een prachtig concept om verder mee te gaan. Wellicht zal het show element dan wat meer ontwikkeld moeten worden. De handdoek die beide heren kregen had een doel, kom je er niet uit dan gooi je hem voor het publiek begrijpelijk in de ring. Wat beide heren lastig vonden was de positie voor en tegen, die beide heren aannamen. Zoals eerder gezegd, tegen je overtuiging inpraten is moeilijk. Hoewel ik hier kritiek lijk te spuien valt dat wel mee, want de opzet en acteurs vond ik meesterlijk. In de laatste stelling, Trendwatchers zijn de kwakzalvers van de 21ste eeuw, kon ik me na dan ook na afloop niet vinden. Trendwatcher zijn prikkelende vooruitkijkers en Vincent en Remco lieten dat in deze battle zien.

  Elektrische auto LeafAlvorens de battle begon gaf Vincent het gehoor een staaltje van zijn presentatiekunsten. Hij vertelde over zijn elektrische autoproject waarmee hij al geruime tijd promo rijdt. Dankzij zijn initiatief heeft ook de ANWB dit opgepakt. Op 25 mei van dit jaar startte de grootste elektrische proefrit van Nederland. Tot 27 november doen twaalf elektrische auto’s steeds een andere stad aan. Twaalf mensen krijgen vijf dagen lang hun eigen elektrische auto mee. Alle tijd om te ontdekken hoe een dergelijke auto rijdt. Via een speciale ontwikkelde app ontdekken deelnemers samen de positieve en negatieve kanten van elektrisch rijden. Volgens Vincent, die zelfs zonnecellen op het dak van zijn huis heeft geplaatst, is de toekomst aan het elektrisch rijden. Een speciale door hem ontwikkelde app kan volgen en filmen hoe deelnemers alles ervaren.

  Verder neemt Vincent ons ook nog mee naar tal van ervaringen. Daarvoor was hij bij de jaarlijkse SWXSW conferentie. Dit is een evenement met muziek, beeld en technologie. Hij hoorde daar dat Dell dankzij sociale media en een paar productiemissers een slechte naam kreeg. Het bedrijf heeft nu gecertificeerde Twitteraars. Ik ken wat mensen bij Dell en inderdaad ik zie ze nooit op Facebook of een Tweet plaatsen. Vreemd overigens, want Dell is in mijn ogen nog steeds een topproduct. Sociale media zijn veranderd, ging in 2007 een meerderheid van de mededelingen nog over waar ik ben, nu is het vooral over wat ik doe. Zelf trendwatchend denk ik in 2017 dat iedereen zal zeggen, ik zit hier en doe dat, maar het lukt niet goed wie helpt mij? Voor het onderwijs heeft dat grote gevolgen. Op dit moment zijn Location Based Sociale Media trendy. Je vindt op die manier gemeenschappelijkheden die je kunt delen. Whit.li is er een. Daarmee match je mensen met een gelijk sociaal profiel.

  Nike FuelbandBij de SWXSW conferentie werd gebruik gemaakt van 4G, het nieuwe mobiele internet, dat net zo snel gaat als Wi-Fi. De iPhone 5, waar Vincent geen goed woord voor over heeft is er al voor ingericht. Niet de kwaliteit van het product stelt hem teleur, maar de zeer geringe innovatie. Het nieuwe gadget gehalte is zeer laag. Wat wel een mooie innovatie is, is Lythro. Deze camera kun je alleen in de Verenigde Staten krijgen ($399) Het bijzondere is dat je na afloop kunt bepalen wat je scherp wil hebben. Eerder gaf ik al aan dat de Nike fuelband de nieuwste gadget is voor wandelaar of hardloper. Met deze polsband kun je je dagelijkse activiteiten meten. Het zwarte bandje heeft heldere witte letters waarop je stappen en calorieën staan. Tevens synchroniseert het via een Bluetooth verbinding met pc of smart Phone waardoor de data op de laatste direct zichtbaar is. Het is ook mogelijk de eigen prestaties met die van een ander te vergelijken. Zelfs als deze op een ander werelddeel zijn stappen maakt.

  We-video is een andere verrassing. Met dit programma kun je online samen video’s editen. Op  kun je je inschrijven en er gratis mee aan de slag. Binnenkort zal ik hiervoor een e-tool schrijven. Met Urthecast kun je de aarde de hele dag vanuit de lucht bekijken. Was een paar jaar geleden Google view een sensatie, nu is dat Urthecast. De films van de aarde zijn HD en actueel. Momenteel nog in voorbereiding, maar dat zal spoedig anders zijn. Zie dit aardige filmpje van Urthecast (spreek uit: urtkast) staat hier: 

  Volgens Vincent is 2012 de jaar van de tablet, speciaal de Androïde tablet. Hij roemt daarbij de Nexus 7, snel en zo klein dat het in de binnenzak van een jasje te stoppen is. In november komt ook Amazon met een kleine tablet die mogelijk nog goedkoper zijn dan de 249 euro kostende Nexus. Ebooks worden al volop op een tablet gelezen, in de VS is 40% van alle verkopen van het geschreven woord gerealiseerd.

  Na deze presentatie waaruit ik slechts een aantal fragmenten beschrijf brak de strijd tussen twee trendwatchers gescheidsrechterd door een trendmatcher los. De eerste trend waarvan ze de zaal moesten overtuigen was: Wat is beter Androïd of iPhone. Vincent Everts ging voor Androïd, die is goedkoper en beter. Remco Bron ging voor de iPhone als grote trendsetter en innovator. Daarna ging het over de stelling of Twitter na vijf jaar nog bestaat. Het antwoord van Remco was helder, geen verdienmodel dus de stekker gaat er uit. Vincent was meer van Twitter overtuigd, het is al zo groot. Er komt voor de broodnodige inkomsten wel een oplossing. Heel bijzonder vond ik de discussie over de stelling of Microsoft straks nog relevant is. Nee, zegt Remco, op het gebied van innovatie is deze reus uit Seattle uitgespeeld. Echter Vincent gelooft nog duidelijk in deze allesbepaler. Op veel servers en systemen zit voornamelijk Microsoft. De allerlaatste stelling in de rij beviel beide heren niet. Die stelling ging over de rol van Trendwatchers. In die stelling ging het erover of Trendwatchers de kwakzalvers van de 21e eeuw zijn. Beide heren waren het met elkaar eens over de ontkenning. Trends is meer dan naar een beurs gaan en met leuke dingen spelen. Er is een zekere bedrijfsmatige kennis en veel tijd voor nodig om alles te volgen en te ondervinden. Beide heren doen dat volop, waardoor een bewering als “alles wordt socialer online, samenwerken komt steeds meer naar voren” niet een loze kreet in de kroeg is. Persoonlijk wil ik er aan toevoegen dat in de ruim 12 jaar dat ik Vincent Everts ken hij het veel vaker goed dan fout heeft gehad.

  Dit alles schrijvende besef ik wel dat ik nog niet op het doel van de middag ben ingegaan. Dat was de presentatie van HandBoekTweePuntNul en BoekTweePuntNul versie twee.

  BoekTweePuntNulTeam

  Allereerst BoekTweePuntNul. Dit boek behandelt onderwerpen van WordPress tot Twitter en van Flickr tot Ning. Het aantal beschikbare Social Media en web 2.0 toepassingen is groot en groeiende. Wat je met de in het boek genoemde twee honderd kunt beantwoord het boek in beknopte mate. Bijzonder is dat het op boek op basis van co-creatie en crowdsourcing tot stand is gekomen. Het is gemaakt met behulp van verschillende media en geschreven door 200 deelnemers. Voor deze publicatie zijn Tessa Zadelhoff en Louis Hilgers verantwoordelijk. Na de eerste uitgave in 2011 kunnen onderwijsinstellingen de mogelijkheden die sociale media bieden ontdekken. Over de didactische kant van sociale media was nog niet veel geschreven. Om die reden werden een aantal bekenden op het gebied van sociale media in het onderwijs benaderd voor HandBoekTweePuntNul. Dit boek geeft achtergronden en praktijkvoorbeelden vanuit het PO, VO en MBO, maar ook wat scholen met sociale media kunnen doen om zich beter te profileren. Vier van deze artikelen zijn de geactualiseerde versies van artikelen die ook in de onderwijsversie van BoekTweePuntNul te lezen waren. Aangevuld met de overige verhalen geeft het handboek een goed beeld van wat sociale media voor het onderwijs kan betekenen.

  Bepakt en bezakt met mijn eerste exemplaren reed ik een extra rondje rond de rotonde in Mediapark. Mijn TomTom was even de weg kwijt. Beide boeken zijn hier te bestellen.


  Aad van der Drift
  Aad is docent Informatica, Aardrijkskunde en Maatschappijleer bij het
  Zernike College en verantwoordelijk voor de implementatie van ICT aldaar. Tevens adviseert hij scholen en instellingen over de op- en uitbouw van internet gerelateerde activiteiten zoals websites, mail en cloud computing. Zie avddrift.it.

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75