• 23 december 2009
  • Recensie door Louis Hilgers

    Google CodeAls je je al zo lang bezighoudt met internet en andere digitale zaken, moet je soms uitkijken dat je niet een soort digitale dinosaurus wordt. Je hebt zo je vaste plekken waar je zoekt naar antwoorden. Je zoekstrings zijn vaak (te) voorspelbaar. Je weet wel dat er zoveel meer zoekmogelijjkheden zijn, maar toch … je roest soms digitaal een beetje vast herunterladen. Een van de sites die ik van oudsher volg is Voelspriet van Henk van Ess. Het is een school-voorbeeld van een optimaal beroerd vormgegeven website ….

    en een dankbaar object voor elke grafisch ontwerper. Maar over alles wat met zoeken op internet te maken heeft staat deze site op eenzame hoogte: zoekinfo in optima forma relive video. Of het nu gaat over pageranking, of naakte zoekers, linkhoppers of het geheime web …op Voelspriet vind je er alles over.

    Henk van Ess - de Google CodeAl geruime tijd liep ik daarom al met de gedachte: Henk van Ess is de man die we zeker moeten hebben op onze jaarlijkse onderwijsconferentie van docentenvakvereniging i&i gratis gps routesen. Neem van mij aan … het heeft wat moeite gekost, maar uiteindelijke lukte het toch. En … hij stelde niet teleur … integendeel. Stel je voor … een zaal met mensen die zich al jaren met internet-in/en-onderwijs bezighouden. Mensen die de digitale kar op vele scholen trekken. En toch … vrijwel zonder uitzondering werden ze verrast door zijn betoog. Zijn stelling te gaan zoeken met het antwoord deed menige wenkbrauw fronsen. En dat ook nog zijn eigen Google Code noemen leek op z’n minst arrogant. Zo simpel kan het toch niet zijn! Op de vraag hoeveel tanden een ijsbeer heeft, zoek je niet met zoekwoorden als tanden, ijsbeer, gebit enz. maar simpel met: een ijsbeer heeft … tanden. Met andere woorden, begin de vraag met het formuleren van het antwoord, zet dat tussen aanhalings-steken en … volia! Ik weet zeker dat menige docent zoiets had van … dat ik daar niet eerder aan gedacht heb. Het gebruik van aanhalingstekens is trouwens nog steeds amper bekend. Bijvoorbeeld bij het zoeken op mijn eigen naam (Henk zegt in zijn boek dat egosurfen niet ijdel hoeft te zijn) levert dat zonder aanhalingstekens 412.000 hits op en mét aanhalingstekens slechts 6.190 hits. De verfijning is duidelijk (en de desillusie ook).

    Zijn fascinerende keynote gaf Henk overigens vlak voor het verschijnen van de Google Code en was in feite een weergave van de inhoud ervan.

    Het boek zelf heeft een prettig formaat en is rijkelijk voorzien van verhelderende en ondersteunende illustraties, eigenlijk zelfs tekstarm te noemen. Het is prettig en vlot geschreven. Het leest dus echt zoals wel eens gezegd wordt lekker weg. De schrijver weet haarfijn een aantal Google mythen te ontzenuwen. Daarnaast lanceert hij zijn Google Code zoekgereedschapskist, die zeven gereedschappen. Die zal ik hier niet verklappen. Het gebruik zal echter voor velen een nieuwe dimensie aan zoeken bieden. Kortom lees dit boek!!!

    Natuurlijk heb je altijd in je achterhoofd of zo’n boek in het onderwijs te gebruiken is. Niet in deze vorm denk ik, maar dit boek verdient het gecomprimeerd te worden tot een schematische weergave op een tweezijdig bedrukt en gelamineerd A4tje. En dat A4tje moet gewoon op elke school naast elke computer liggen.

    Louis HilgersLouis Hilgers – Hoofdredacteur ICTnieuws.nl
    Louis houdt zich bezig met allerlei ICT-in/en-onderwijs gerelateerde zaken. Naast het samenstellen van het uitgebreide Internetwoorden / begrippenboek bracht hij ook het SMS-taal Zakwoordenboekje en het SMSSPELSPEL uit. Voor meer info zie zijn (portfolio)website Educos.nl.


    Reactie Henk van Ess
    Mooi stuk, dank je wel hoor! Dat A4-tje gebruik ik al een paar jaar voor in company cursussen, genaamd Cheatsheet. Helemaal niet aan gedacht om dit in het boek te zetten 🙂 Zal kijken of ik dat niet alsnog kan doen en online kan zetten via googlecode.nl … prima suggestie!

     

     

    RDL b2pn120x120 sms-taal120x75