• 26 september 2011
  • door Romme en Annemarie van Essen, Susan Spekschoor en Marieke van Osch

    Juf Jannies KinderboerderijDe App Juf Jannies kinderboerderij is ontworpen door Vanesa en Tayari Alberga. Beiden hebben beide ervaring in het onderwijs en zijn ook nog ouders van 2 jonge kinderen. We hebben dit educatieve product aan een aantal mensen voorgelegd. Susan Spekschoor (Leerkracht en ICT-coordinator en tevens redactrice Kleuterportaal), Annemarie van Essen (onafhankelijk onderwijs en ICT auteur), die namens zoontje Romme als ervaringsdeskundige beschrijft en Marieke van Osch (zelfstandig onderwijs-deskundige en gespecialiseerd in digitale middelen.


    Juf Jannies Kinderboerderij door Susan Spekschoor

    Juf Jannies KinderboerderijDe educatieve Juf Jannies Kinderboerderij is gemaakt voor kinderen en richt zich op woordenschat. Kinderen kunnen kiezen uit vier afbeeldingen, allemaal binnen het onderwerp van de kinderboerderij. Kinderen maken zo op een leuke en speelse manier kennis met de boerderij zeit podcast herunterladen. Bij iedere afbeelding kun je weer een keuze maken uit woordjes leren en vragen stellen.

    Er wordt op een vriendelijke manier gesproken en de articulatie is zeer goed. Wanneer je een vraag niet goed beantwoord hebt, dan wordt dit op een kindvriendelijke manier duidelijk gemaakt. Het kind krijgt de kans het nog eens te proberen. Na drie kansen krijgt het kind een hint. Is de vraag nog te moeilijk dan krijgt hij of zij na 5 kansen een nieuwe vraag. Kinderen worden uitgedaagd om mee te doen. De afbeeldingen zijn eenvoudig, mooi, kleurrijk en zelfs bewegend. En regelmatig komt er iets nieuws te voorschijn.

    Deze app is voorzien van meer dan 300 zinnen en woorden met bijbehorend lidwoord. De woorden zijn er van makkelijk tot moeilijk: de koe, het kalfje, maar ook de reiger, een hooivork en dat hooi gemaakt is van gedroogd gras. Maar er komt nog veel meer aan bod dan alleen maar woorden en zinnen crew 2 for free.

    • ook begrippen zoals naast en in, klein en groot
    • kleuren, de kruiwagen is rood
    • uitleg wat bijvoorbeeld een veulen is.

    Ik heb de app thuis en op school getest. Mijn conclusie is dat de app zeer aantrekkelijk is voor (jonge) kinderen. Voor peuters, kleuters en kinderen tot ongeveer 7 jaar. De één richt zeer meer op het aanklikken en de ander vindt weer meer uitdaging bij het onderdeel vragen stellen. Zowel als leerkracht en als moeder ben ik erg tevreden over deze app.

    Juf Jannies kinderboerderij is ontworpen door Vanesa en Tayari Alberga. Zij hebben beide ervaring in het onderwijs en zijn ouders van 2 jonge kinderen. Inmiddels zijn ze druk bezig met het ontwerpen van een tweede app. Deze met als thema de Zee nintendo ds spiele downloaden. Op weg naar een complete woordenschatmethode. Juf Jannies Kinderboederij is ook in het Engels en sinds kort in het Duits verschenen.

    Naast de apps is er ook begeleidend materiaal te vinden op de website. Denk aan: kleurplaten, knutselwerkjes, memoryspel, koken en stempelkaarten. Zie ook dit filmpje voor een goed beeld van deze app.


     Juf Jannies kinderboerderij door Romme en Annemarie van Essen

    Juf Jannies KinderboerderijVoor een jongetje van 5 die dol is op zoekboeken, ontdekken en vooral op de IPad van zijn mama is een spelletje waarin hij dit allemaal kan combineren bijzonder aantrek-kelijk. Juf Jannies kinderboerderij kon dan ook helemaal rekenen op  onverdeelde aandacht.

    Juf Jannies kinderboerderij is een kleurrijke eenvoudige app voor de IPhone en voor de IPad voor kinderen vol bewegende plaatjes en geluidjes. Met behulp van 4 platen om mee te spelen en te leren wordt de woordenschat uitgebreid en vervolgens getest. De app bestaat uit vier tekeningen. Elke tekening bestaat uit twee onderdelen. Bij het ene onderdeel hoor je allemaal leuke zinnetjes en geluidjes als je een plaatje aanraakt. Ook beweegt het plaatje of komt er iets tevoorschijn. Bij het andere onderdeel worden er allemaal vragen gesteld die dan beantwoord kunnen worden door het juiste plaatje aan te raken. Als het kind een vraag 3 keer verkeerd beantwoordt, wordt een hint zichtbaar. Bij vijf keer volgt een andere vraag.

    Het thema kinderboerderij is prima gekozen. Alleen zou het wat mij betreft ook gewoon op de boerderij mogen heten.

    De wat bijzonder ogende juf met wild haar, woeste bril en geweldig paarse laarzen duikt her en der op wanneer je kind op onderzoek gaat. De kip legt een ei, het varken knort, speelt in de modder en de hooivork staat tegen de muur. Het is zeker voor kleintjes goed om een aantal maal met een tekening te spelen om alle woorden te ontdekken en te herkennen. Er zullen vast favoriete dieren en bewegingen zijn. Mijn zoon vond de pauw geweldig en de rijdende tractor werd ook een aantal maal bekeken.

    Rechtsbovenin staat een notitieblaadje die je door een tractor te verschuiven naar het menu brengt waar je kunt kiezen voor terug, aanwijzen of vragen stellen. De functies worden alleen maar in beeld uitgewerkt. Er is weinig tekst in de app opgenomen wat het heel gebruiksvriendelijk maakt voor de kleintjes. De vragen zijn soms heel eenvoudig (waar is de kaas, waar zie jij iets te drinken) en de feedback bij een juist antwoord is heel positief. (super, goed gedaan!) Sommige vragen zijn wat lastiger en voor kinderen alleen te beantwoorden als ze goed hebben opgelet bij het ontdekken van de tekening. (Wat heeft tanden maar is geen dier).

    Mijn beide kinderen spelen regelmatig met ons of samen wat spelletjes op de IPad. Maar vaak heeft Jonne van 7 het roer in handen en kijkt Romme van 5 vooral mee. Dit spelletje is heel geschikt voor kleinere kinderen om samen met een volwassene te onderzoeken en voor wat grotere kleine kinderen om alleen te spelen en te ontdekken. Vooral de vragenmodule maakt het interessant omdat daarmee op een speelse en vooral positieve manier de nieuwe en al bekende woordenschat getest wordt.

    Het is wat mij betreft een app die goed kan worden gebruikt voor kinderen tot en met groep 2. De kracht van herhaling en ‘telkens opnieuw willen doen’ is bij de jongere kinderen wat meer aanwezig dan bij een groep 2-er. Dat maakt dat deze app na verloop van tijd wel zijn aantrekkingskracht op de wat oudere kinderen zal verliezen. Maar tegen die tijd heeft het zijn doel ook wel gediend: Het plezierig aanleren van nieuwe woorden, zinnen en betekenissen.

    Mijn zoon weet in ieder geval al wel wat hij de komende weken wil doen op de IPad. Wacht maar tot hij ontdekt dat ik Juf Jannie ook op mijn IPhone heb staan…


     Juf Jannies Kinderboerderij door Marieke van Osch

    Juf Jannies KinderboerderijNederlandse apps die didactisch goed zijn opgebouwd, zijn er voor de iPad of iPhone nog niet heel erg veel. Daarom ben ik echt blij dat het duo achter Juf Jannies Apps zich op deze tak van sport heeft gestort. De app Juf Jannies kinderboerderij heeft als doel het vergroten van de woordenschat bij de allerhoogsten. De app is beschikbaar voor de iPhone en er is een HD-versie voor de iPad.

    Bediening
    De bediening van de app is heel eenvoudig. Zodra je de rode haren van Juf Jannie gevonden hebt, kom je in een overzicht van vier praatplaten. Eenmaal in een praatplaat verschijnt bovenaan een venster met drie mogelijkheden: een hand voor de optie om woordjes te horen bij het aanraken, een vraagteken voor de optie om vragen te beantwoorden en een deur om terug te keren naar het hoofdmenu. Terugkeren naar dit menu kan door op het papiertje te drukken en dan een schuifbeweging te maken met de tractor. Het idee hier achter is dat de kinderen niet heel gemakkelijk terug gaan naar het hoofdmenu, al denk ik dat als ze één keer zien hoe het moet ze dit heel snel kunnen herhalen.

    Niveau en didactiek
    Het niveau van de platen is goed. De woorden komen terug in een zin en worden uitgesproken met lidwoord. Het aanbieden van woorden in een context is belangrijk bij woordenschatontwikkeling. Ook is er veel afwisseling in de zinnen en dit maakt de app speels. De vragen verschillen erg in niveau, soms zijn ze heel makkelijk en soms behoorlijk moeilijk (bijvoorbeeld: wat heeft tanden, maar is geen dier?). De feedback die kinderen krijgen spoort hen aan het nog een paar keer te proberen. Pas na vier pogingen komt er om het plaatje een rode lijn, doet de leerling het dan nog fout dan gaat de app naar de volgende vraag. Kinderen zullen de app vaker kunnen spelen en er niet zo snel op uitgekeken raken. Er zijn nu alleen nog maar dierenplaten met boerderijdieren en dat maakt het wel eenzijdig. Gelukkig heb ik vernomen uit betrouwbare bron dat er nog meer thema’s aankomen!

    Toekomstideeën?
    Misschien is het ook mogelijk om bij de nieuwe apps van Juf Jannie nog meer gebruik te maken van functies zoals bewegen van de iPad. Ook zou het leuk zijn als er een spel gespeeld kan worden, niet alleen individueel maar ook samen met de iPad. Het scherm is groot genoeg om vier kinderhandjes op kwijt te kunnen. Mochten de makers een keer van gedachten willen wisselen over toekomstplannen dan hoor ik het graag!

    Samenvatting
    Ik vind deze app een aanrader voor de kleuterklassen die beschikken over een iPad of voor ouders die hun iPad wel eens aan hun kinderen uitlenen. Het zit didactisch goed in elkaar, de teksten en zijn helder en hier is goed over nagedacht en de plaatjes zijn realistisch genoeg om ook echt iets van te leren. 


    Reactie van Vanesa Alberga
    Tot nu toe hebben we al wel wat reviews gelezen van ouders van kinderen. Het was altijd erg prettig om zo imput te krijgen over het spelplezier van de app. Bij het lezen van deze drie reviews kwam met name het educatieve kant meer aan bod. We konden in deze drie reviews de bedoeling van de app herkennen. Een jaar geleden besloten we een app te maken waarmee kinderen hun woordenschat konden uitbreiden. Toen we een manier waarop we dat wilden doen gingen bedenken, kozen we voor klikplaten waarmee kinderen (met name onze eigen zoon) woordjes konden leren. In de recensies wordt meerdere malen vooral de didactiek geprezen en dat maakt ons enorm gelukkig. We hebben veel tijd gestoken in het bedenken van wat we wilden aanbieden en hoe we dat wilden doen. We vonden het enorm belangrijk dat onze methode in het verlengde van de werkwijze op de basisscholen zou zijn. Het is fijn te lezen dat we op het juiste pad zitten en het stimuleert ons om verder te gaan met het ontwikkelen van educatieve apps.

    RDL b2pn120x120 sms-taal120x75