• 28 oktober 2011
 • door Michel de Boer en Harald Dikkers

  BordwerkBijna 100 procent van alle Nederlandse scholen heeft wel 1 of meerdere digitale schoolborden hangen. Er zijn verschillende grote en kleine merken, vaak voorzien van eigen software om lessen te ontwikkelen voor het bord. Het voordeel is dat docenten leuke en uiteraard liefst interactieve en herbruikbare lessen kunnen maken. Andere docenten kunnen deze lessen ook gebruiken, tenzij ze een heel ander type bord gebruiken met eigen software. Er zijn tools om deze lessen alsnog op een ander bord te gebruiken, maar dit werkt niet altijd fijn mytaxi fahrer app herunterladen.

  Bordwerk vult dit gat in en heeft Bordwerk Presentator Pro ontwikkeld waarmee je webbased lessen kunt ontwikkelen en gebruiken op ieder digitaal schoolbord of Touch screen. Inmiddels zijn ze toe aan versie 3.0, deze komt in september 2011 uit. Voor Bordwerk Presentator Pro moet je wel een abonnement afnemen, maar dan kan je wel gebruik maken van alle mogelijkheden binnen Bordwerk.

  Na inloggen kom je in de werkruimte van Bordwerk Presentator Pro terecht. Deze ruimte is verdeeld in 9 vlakken waarin je een interactieve les kunt samenstellen excel download mac free. Zoals bijna iedere software voor een digitaal schoolbord, kan je in Bordwerk schrijven, tekst typen, figuren tekenen en objecten verplaatsen. In versie 3 is het aantal figuren flink uitgebreid. Zo is het nu ook mogelijk 3D blokken te tekenen. Daarnaast zijn er ook 3 nieuwe tools opgenomen: de passer, geodriehoek en liniaal. De passer vraagt wel enige handigheid om mooie cirkels op je bord te plaatsen.

  Uiteraard heeft Presentator nog veel meer mogelijkheden. De saaie witte achtergrond kan je vervangen door één van de vele beschikbare achtergronden youtube videos com. Naast de lijntjes en ruitjes zijn er ook thematische en kleurrijke achtergronden. Sommige zijn zo druk dat je lessen bijna in het niet verdwijnen. Maar een biologieles met een houten achtergrond toont natuurlijk wel erg leuk. Een les verfraaien met een plaatje of filmpje gaat eenvoudig. Hierbij kan je kiezen uit illustraties van je eigen harde schijf, internet of uit de bibliotheek van Bordwerk. Nieuw in versie 3 is de mogelijkheid om de rand om het plaatje te wijzigen. De videobeelden zijn door middel van een zoekmogelijkheid uit Youtube te halen. Wie een abonnement op Laat eens zien van Cedicu heeft, kan ook gebruik maken van dat materiaal.

  De laatste mogelijkheid om je les interactief te maken, is om de standaard gereedschappen van Bordwerk in een les te verwerken. Voorbeelden van gereedschappen zijn diverse topografie¬kaarten en de bekende reken- en taaltools. Ook kan je afdekschermen en goed/fout-bouwstenen in de les verwerken. Door slim gebruik te maken van illustraties, gereedschappen en symbolen, verdeeld over de 9 vlakken van de werkruimte, maak je snel en eenvoudig een leuke bordles. Aan een knop of plaatje kan je namelijk een link verwerken. Als je tijdens de les op een object klikt waar een link achter zit, ga je automatisch naar een ander deel van de werkruimte of eventueel webbrowser. Uiteraard moet je dat als ontwerper van je les zelf opgeven.

  Heb je uiteindelijk een les gemaakt, dan kan je die op verschillende manieren bewaren. Ten eerste op je eigen harde schijf maar dan heeft niemand anders er iets aan. Ook kan je de les bewaren binnen Bordwerk zelf. Dan heb je de keuze om het alleen voor jezelf beschikbaar te stellen, voor collega’s binnen je school of voor iedereen met een abonnement op Bordwerk. Uiteraard gaat de voorkeur dan uit naar de laatste optie!

  Voor wie Bordwerk Presentator Pro 2 al bekend is, zijn dit de nieuwe mogelijkheden voor versie 3:

  • multitouch onder windows 7
  • dual schrijven onder windows 7
  • paginamanager
  • stijlen op afbeeldingen
  • minitools (passer, geodriehoek, liniaal)
  • pijlen in lijntool
  • figuren
  • ondersteuning van transparante png bestanden via afbeeldingen
  • pdf – export
  • gum
  • verbeterde menu’s met meer resultaten
  • drag select is verbeterd
  • en nog heel wat performance tweaks

  Bordwerk heeft met Presentator Pro een mooie oplossing om eigen gemaakte digibord-lessen met elkaar te delen. De tool is eenvoudig in gebruik en je hebt al snel een leuke interactieve les waarmee je collega’s maar vooral de leerlingen kan verrassen.

  Tip: laat je eigen gemaakte lessen eerst door kinderen testen voordat je het vrijgeeft op Bordwerk. Hiermee voorkom je dat er slordige foutjes in je les blijven zitten (vooral objecten die je vergeet vast te zetten!).

  Michel de Boer
  Michel is naast leerkracht tevens iCoach op de Theo Thijssenschool in Waddinxveen. Hij bouwde de schoolsite. Voordat hij het onderwijs in ging, werkte Michel ruim 10 jaar in de ICT. Tevens begeleidt hij scholen op het gebied van ICT. Hierbij staat het TPACK-model centraal. Zie de
  website.


  Bordwerk Prowise Presenter 3.0
  Prowise Presenter is online presentatiesoftware van bordwerk. Het ondersteunt alle soorten digitale schoolborden en touchscreens en is multi-touch. Er kunnen dus, mits het bord er geschikt voor is, twee personen tegelijkertijd op werken (schrijven). De presenter heeft een aantal hele interessante functies waar ik nader op in zal gaan.

  Zoals gezegd dien je online in te loggen via een Bordwerk account. Zodra je de presenter aanklikt wordt er gevraagd of je je browserscherm wil gebruiken of dat je een volledig scherm wilt. Daarna krijg je een hele eenvoudige maar zeer overzichtelijke layout. Een verticale balk met picto’s die je overal op je scherm neer kan zetten en een horizontale balk die zich onderin je scherm bevindt.

  In deze onderste horizontale balk, de basiswerkbalk, vind je een aantal knoppen om pagina’s te wissen, op te slaan of te exporteren als PDF. Een belangrijke knop is toevoegen omdat je vanuit daar heel makkelijk afbeeldingen toevoegt of je je bladzijde een bepaalde liniatuur geeft. Alle gemaakte lessen zijn trouwens online op te slaan in je Bordwerk account zodat je er vanaf elke pc bij kan om eraan te werken.

  In de verticale balk bevinden zich de gereedschappen zoals je pen, kleur en gum. Ook zijn er een aantal andere gereedschappen zoals bijvoorbeeld linialen en allerlei figuren en vormen. Het is duidelijk dat er veel aandacht is besteed aan eenvoud en overzicht. Iets wat je niet van alle bestaande digibord software kan zeggen. Vaak is er zo’n overdaad aan mogelijkheden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dit probleem hebben ze in Presenter 3.0 proberen aan te pakken en men is daar zeer zeker in geslaagd. Kortom een tool waar je makkelijk mee leert werken en waarmee je snel en makkelijk lessen in elkaar zet.

  Prijzen Voor 6 euro per maand per bord heb je een licentie voor het Bordwerk Pro totaalpakket. Heb je meer dan 6 borden, dan is het interessant om een school licentie te nemen van 30 euro per maand.

  Harald Dikkers, leerkracht basisschool Icarus Heemstede


  Reactie van der leverancier
  Het presentatiepakket Prowise Presenter 3.0, is dé manier om op eenvoudige wijze, aantrekkelijke presentaties te maken. Mooi om te lezen dat dit ook bij beide recensenten naar voor komt. Prowise Presenter (Bordwerk Pro) is voortdurend in ontwikkeling. Met de feedback die we krijgen vanuit de community  (21.000+ leden) ontwikkelen we steeds nieuwe gereedschappen en mogelijkheden die het gebruik van het digitale schoolbord kinderspel maken. Voor informatie over de software kunt u terecht op onze
  website.

   

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75