• 15 juni 2009
  • Recensie door Francine Behnen

    Auteurstool DanteDante … Een nieuwe online auteurstool. Nog één? Zullen sommigen denken. Ja, nog één. Een tool die duidelijk heeft geleerd van de op dit moment gangbare tools en een aantal zaken handiger heeft ingericht. Dante is nog in de beta-versie. Dante is nog onvoldoende uitgewerkt om grote groepen docenten en leerlingen lesmateriaal met de tool te laten maken. Maar voor mensen die graag in de voorhoede meelopen is het de moeite waard eens een kijkje te nemen. Dante heeft een aantal aardigheden die andere online tools niet hebben. De auteurs van de tool hebben goed gekeken naar een aantal werkprocessen. Deze verlopen intuïtief https //www.whatsapp downloaden.

    Docenten kunnen hier in de toekomst goed mee uit de voeten. Met Dante is het op dit moment mogelijk om lesmateriaal te ontwikkelen en toetsen te maken. Binnen het lesmateriaal is het mogelijk om toetsvragen op te nemen, zodat een leerling al lezend en vragen makend door de stof kan wandelen.

    De voorbeeldmaterialen in de demo zijn voorzien van diverse soorten plaatjes. Ook flashanimaties en filmpjes behoren tot de mogelijkheden. Youtube filmpjes kunnen eenvoudig met een embedded link geplaatst worden (wel even de html-editor gebruiken), en dit gaat ook keurig mee bij plaatsing in de elo. Het embedded plaatsen van Teleblik filmpjes in Dante is, evenals in andere ontwikkeltools, niet mogelijk hörbücher kinder downloaden. Om het toch nog wat te laten lijken is het mogelijk om een plaatje te plaatsen en de link naar de gekozen teleblik film aan het plaatje te koppelen.

    Overigens staan plaatjes binnen Dante apart in een plaatjesdatabank. Op de plaats in de tekst waar je het plaatje wil laten zien, leg je een interne link naar het plaatje in de database. Dit is handig als je hetzelfde plaatje op meerdere plaatsen wil gebruiken. De vraag is hoe vaak dit bij het ontwikkelen van lesmateriaal voor komt. Leerlingen onthouden beelden immers makkelijker dan tekst. Bij een stuk toelichting kan het heel illustratief zijn om een plaatje te gebruiken. Bij de toetsing over hetzelfde onderwerp zullen docenten er misschien de voorkeur aan geven om een ánder plaatje over hetzelfde onderwerp te gebruiken adobe reader windows 10 german free. Er zitten in Dante mogelijkheden om een plaatje naar wens uit te lijnen.

    Dante - werkscherm

    Handig is overigens dat het tijdens het ontwikkelen steeds mogelijk is om te kijken hoe het uiteindelijke materiaal er in Scorm 2004 of Scorm 1.2 uit komt te zien. Bij de scormviewer lijkt het erop dat het alleen in Scorm 2004 mogelijk is om alle pagina’s op 1 scherm te tonen. Dat kan met Scorm 1.2 echter ook en is een kwestie van instellen. Als gebruiker van Dante is het niet mogelijk dit aan te passen. Lesmateriaal wat in een elo is geplaatst ziet er binnen de elo ongeveer zo uit zoals de scormviewer versie 1.2 heeft laten zien (de paginabreedtes verschuiven).

    Dante exporteert het lesmateriaal standaard met alle pagina’s op verschillende schermen. De toetsomgeving werkt prettig virus to download. Er zijn diverse vraagtypes, die met een makkelijk klapmenu beschikbaar zijn. Met Dante is het heel eenvoudig om een invulvraag te maken waarbij de leerling voor en/of na het invulveld nog een deel van een antwoordzin kan lezen. In de scormpreview ziet dit er mooi uit. In de elo verschuift de layout. Als leerlingen een met Dante ontwikkelde toets maken via de elo, dan krijgen ze na inleveren een overzicht te zien van hun score. De score wordt niet automatisch in de elo opgeslagen. Andere digitale toetstools hebben ook moeite met deze communicatie met elo’s. Het heeft met internationale IMS- en scormafspraken te maken die op dit punt nog onvoldoende zijn uitgekristalliseerd. Dit is vervelend voor leerlingen en docenten. Een tool als Dante kan dit niet zelfstandig oplossen.

    Dante ondersteunt unicode. Daar zullen onze collega’s Grieks blij mee zijn. Collega’s wiskunde zullen wat meer moeite hebben om bijvoorbeeld breuken goed geplaatst te krijgen. Doordat de schermbreedte verschuift in de elo kunnen hier heel vreemde dingen gebeuren! Werken met chemische structuurformules (scheikunde en biologie) is een iets grotere uitdaging en werken met vectoren (natuurkunde) is binnen Dante niet mogelijk. Gelukkig blijven er nog heel veel vakken over die uit de voeten kunnen met de teksteditor die Dante biedt.

    Een handig aspect van Dante is dat het mogelijk is om bij meerkeuzevragen achteraf keuzeantwoorden toe te voegen door heel simpel op een knopje met een + te klikken. Dit is stukken handiger dan wat bestaande toetstools bieden. In de huidige versie is het nog niet mogelijk om de gemaakte materialen te metadateren. Daartoe is DiVa in ontwikkeling. DiVa wordt een bibliotheek van webbased materialen. Hieruit kunnen docenten lesmaterialen ophalen of eerst nog bewerken. Het is ook de bedoeling dat docenten van verschillende scholen binnen DiVa samen kunnen werken aan het ontwikkelen van materiaal.

    Dante werkt handig en is redelijk intuïtief, hier en daar zitten nog wat technische foutjes die nu eenmaal bij een beta-versie horen. Dante is rijp om met een wat grotere groep mensen verder te testen en door te ontwikkelen.

    Francine BehnenFrancine Behnen
    voorzitter ICT-expertiseteam en docent biologie/ANW CVO Zuid-West Fryslân, Sneek en daarnaast ICT-coordinator, begeleider van de interne ontwikkel- en onderzoeksgroep en docent ANW. Francine voltooide in 2001 de afstands Masters opleiding Telematics Applications in Education and Training (tegenwoordig CIMA) aan de Universiteut Twente en richt zich sindsdien op het in de praktijk ontwikkelen van voortgezet onderwijs met ICT. De stevige theoretische ondergrond en een actieve onderwijspraktijk vormen de inhoudelijk basis van de pagina’s webdidactiek.kennisnet.nl en de workshops die zij regelmatig verzorgt.


    Allereerst wil ik je bedanken voor het schrijven van deze recensie. Uit je tekst maakt ik op dat je tijd hebt genomen om Dante nauwlettend te testen en dat stellen we zeer op prijs. We blijven enthousiast bezig met het uitbouwen van Dante, en daarin nemen we alle suggesties van gebruikers mee. Dit geldt uiteraard ook voor jouw opmerkingen.

    Dante - ontwikkelruimteEr zijn een aantal punten waarop ik graag zou willen reageren:
    In Dante kunnen docenten nu al samen lesmateriaal ontwikkelen. Dat gebeurt in een samen-werkruimte en staat los van DiVa. De gebruiker heeft naast een eigen ontwikkelruimte toegang tot een samenwerkruimte waarin met andere collega docenten aan lesmateriaal gewerkt kan worden. DiVa is inderdaad de online bibliotheek en de afkorting staat voor digitaal vakmateriaal.

    Binnen Dante kan je op een fijne manier zelf afbeeldingen invoegen. Wat zeker meer aandacht verdient is de ingebouwde image manager. Met de image manager kan je afbeeldingen ordenen, toevoegen en positioneren op scherm. Door voor elke les een map aan te maken, waarin de plaatjes worden bewaard, kan je het overzicht behouden. Daarnaast kunnen de afbeeldingen makkelijk hergebruikt worden. De kracht van de image manager is de mogelijkheid om afbeeldingen online te bewaren. De afbeeldingen worden op een server opgeslagen, zo heb je ze altijd bij de hand, kan je ze makkelijk delen en ben je niet gebonden aan je eigen computer/ werkplaats.

    Wat ook snel en makkelijk kan, is het toevoegen van een online afbeelding. Je sleept de afbeelding vanuit de browser naar de plaats waar je hem wilt plaatsen. Dit wordt in de help tutorials ook nog uitgelegd en gevisualiseerd.

    Voor wat betreft de score krijgt de leerling gelukkig na het invullen van de toets een overzicht van het resultaat. De volgende updates (1-herfst 2009 en 2-winter 2009) van Dante bevatten in ieder geval:

    • Rechtstreeks plaatsen van de links in de tekst-editor zonder html te gebruiken.
    • Automatisch nakijken van openvragen doormiddel van Wildcards. (bv. voor oefeningen ten behoeve van dyslexie)
    • Meerkeuzevragen maken met afbeeldingen als antwoordopties. De leerling kan dan de juiste afbeelding kiezen.
    • Toetsvragen kunnen kopiëren, hergebruiken en delen.
    • DiVa, de online bibliotheek voor digitaal vakmateriaal.

    Met de formule-editor zijn we bezig. We houden jullie op de hoogte. Bevindingen, suggesties ter verbetering en aanvragen demo accounts kunnen gemaild worden naar dante@danae.nl

    Dafne Swart Wychgel

     

    Danaë

    Danaë Onderwijsinnovatie & ICT
    heeft de auteurstool Dante
    begin 2009 gelanceerd.

    Dafne Swart Wychgel

     

    RDL b2pn120x120 sms-taal120x75