door Sjoerd Spoelstra
We kregen een Scribbler II robotkarretje te leen om te onderzoeken of die in de klas bruikbaar was om zaken rondom automatisering en programmeren uit te leggen anno 1602 online kaufen downloaden. In elk geval om minstens een stuk plezier en enthousiasme over techniek en technische projecten aan te wakkeren. De klas was een 3e klas VWO en het was leuk dat drie meisjes zich spontaan kwamen aan-melden om dit rode karretje even te onderzoeken excel sheets downloaden.
De Scribbler II bestaat uit een rond plastic karretje met twee grote aandrijfwielen kostenlos mp4 musik downloaden. Rondom heeft het een aantal lichtsensoren en on board is er een programmeerbare microprocessor. Met een kabeltje kan het ding aangesloten worden op een USB poort. De software kan gedownload worden bij de Parallax website en dan kun je aan de slag.
Dat aan de slag gaan was voor deze leerlingen geen enkel probleem: de handleiding werd mij – de leraar – min of meer afgenomen en de dames zochten het verder wel eventjes zelf uit.
filmpje over de Scribbler II op Youtube.
Ik moet toegeven dat ze in een kwartiertje tijd verder gevorderd waren dan ik zelf in een tussenuurtje. En dat met veel pret en enthousiasme, dus full marks voor het onderdeel promoten van techniek.
De software op de PC vonden de leerlingen – en ik ook – een beetje teleurstellend. De kleurtjes, de blokjes, de versleepbare onderdeeltjes…. het had allemaal meer weg van een plastic blokkendoos voor babies. Ik vond het lijken op de programmeertaal LOGO waaraan we ons in de beginjaren van ICT nog wel een bezondigden.
Het aantal mogelijkheden om de robot te programmeren is – vanwege de beperkte input van het ding – ook nogal beperkt. Als je erg je best doet is het maximaal haalbare ongeveer een programma waarbij het karretje een zwarte lijn op de vloer volgt. Of een programma waarbij het karretje met een viltstift er aan vastgemaakt zelf een figuur op de ondergrond tekent.
Heel aardig, maar de verwachtingen van derdeklassers anno 2011 liggen iets hoger. Zoals een van de leerlingen opmerkt: ik had het wel leuk gevonden als ie een salto kon maken.
In een wereld waarin je een quadrocopter door het lokaal kunt laten vliegen, bestuurd met je i-phone is de Scribbler een beetje een bedaagde robot. Verder prima uitgevoerd: stevig, bestand tegen een keer vallen of botsen. Maar – zoals de website van Parallax ook aangeeft – misschien beter geschikt voor leerlingen van een basisschool die een beetje extra uitdaging nodig hebben.
Sjoerd Spoelstra
Sjoerd is natuurkunde-docent en ICT-coördinator op het Coenecoop College – Waddinxveen. Daarnaast is hij zelfstandig adviseur op het gebied van Onderwijs en ICT en bestuurslid van docentenvakvereniging i&i.
Reactie leverancier Henk Kiela van Probotics
Leuk om de reacties te lezen. Voor mij wel begrijpelijk dat de middelbare scholieren niet zo gebioeid zijn en dat de software voor hen wat weinig uitdaging biedt. Naar mijn mening is een Scribbler vooral bedoeld voor kinderen van 11-12 jaar, die op een simpele manier kennis willen maken met robots en het programmeren van een robot. Voor hen is de logo-achtige taal bedoeld.