• 16 december 2011
 • door Michel Boer

  Spark-spaceHet mindmapprogramma Spark-Space heeft twee versies: Spark-Space Learner voor kinderen en Spark-Space Educator voor docenten waarin meer mogelijk is dan in de Learner versie. De download en installatie van de demo-software (30 dagen) verliep eenvoudig. Na het installeren werd gevraagd welke versie gewenst was, ik heb eerst gekozen voor de Learner versie Download bengal game for free. Direct kom ik in de Nederlandstalige omgeving met op het werkblad (diagram) een flink aantal werkbalken. Opvallend is het hulpraster waarop je de mindmap kan plaatsen.

  Dit raster is via het menu ook uit te schakelen. Rechts staat de bibliotheek met plaatjes download quicksupport. Dit neemt flink wat ruimte in beslag maar is ook weer uit te schakelen waardoor het werkblad optimaal gebruikt kan worden. Vrij eenvoudig maak je een nieuw idee aan, er verschijnt een geel rondje met daarin je omschrijving. Gelukkig is het mogelijk het plaatje van het centrale idee te wijzigen in een ander figuur met kleur of een plaatje uit de bibliotheek. Er is zelfs een klein tekenprogrammaatje toegevoegd waarmee je snel een eigen plaatje kan maken minecraft pocket edition for free.

  In Spark-Space maak je eerst de ideeën aan en daarna leg je de verbindingen. Je trekt een lijn van het centrale idee naar een subidee. Ook hier is het mogelijk de vorm en kleur van de verbindingen aan te passen. Eventueel kan je een tekst bij de verbinding plaatsen.

  Spark-Space onderkent drie soorten ideeën:

  • tekst-idee waarin je een plaatje of een tekst toont
  • hyperlink-idee waarmee je een programma of website aan een idee kan koppelen
  • inhoudsopgave-idee waarin alle ideeën in een inhoudsopgave getoond worden freestyle script kostenlosen. Hiermee kan je snel in een grote mindmap bladeren.

  Het standaard werkblad is een diagram. De standaard witte achtergrond is te veranderen in een andere kleur of een plaatje. Maar het is ook mogelijk het diagram als tekst te laten zien. Alle ideeën komen dan in lijstvorm onder elkaar te staan waarbij het centrale idee bovenaan staat en de volgende punten met de klok mee daaronder dropbox download op pc. Ook een combinatie van diagram en tekst kan in het werkblad getoond worden.

  Spark-Space heeft een aantal bijzondere mogelijkheden. Zo is het mogelijk je mindmap te roteren en te kantelen. Met roteren draai je de mindmap om het centrale idee heen. Kantelen laat de mindmap in 3D draaien bubbleshooter. Hiervoor zijn links en onderaan twee daaiknoppen geplaatst of kan je gebruik maken van de kantelknop. Zo kan je de mindmap zover kantelen dat het plat staat. Je kan dan zelfs weer nieuwe ideeën bovenop je mindmap toevoegen en hierdoor wordt het diagram een 3D-mindmap. Gelukkig is een mogelijkheid om weer ‘normaal’ tegen het diagram aan te kijken teleboy broadcasts.

  Het programma Spark-Space heeft naast het gebruik van afbeeldingen ook een voorleesfunctie. Op de website staat een handig filmpje waarop wordt gedemonstreerd hoe het programma werkt. Alle basisfuncties worden getoond, kinderen kunnen daarna snel zelf aan de slag. Er is ook een Educator-versie beschikbaar. Deze versie biedt meer mogelijkheden voor de leerkracht waaronder het opslaan van de mindmap op internet of als sjabloon windows 7 iso 64 bit german free full version. Ook kan je in de educator-versie snel ideeën invoeren met de optie Vonkenregen. Door na het invoeren van een idee op Enter te drukken, komt direct een nieuw idee in het werkblad. Andere extra’s zijn de mogelijkheden om items te vergrendelen en de mindmap automatisch te laten roteren. Je krijgt dan een soort presentatie waarbij je om het centrale idee heen kijkt podcast.de.

  Het werken met Spark-Space Learner is erg eenvoudig. In eerste instantie is het volle scherm wel even wennen maar door bepaalde opties uit te schakelen, kan het werkblad volledig worden benut. De bibliotheek is erg uitgebreid en de mogelijkheden om je mindmap op te leuken zijn voldoende aanwezig. Heel bijzonder is natuurlijk het werken met de 3D-mindmap, maar hierdoor kan je een grote mindmap wel gestructureerd houden sims 3 animal objects download. Voor kinderen is het fijn dat het programma Nederlandstalig is en dat er een uitgebreide helpfunctie is toegevoegd. Wel miste ik de Nederlandstalige spellingchecker. De Educator-versie geeft de leerkracht de mogelijkheden het programma te gebruiken op het digibord en gemaakte mindmaps te delen op internet of een ELO.

  Conclusie: Spark-Space is een eenvoudig programma in gebruik en verschilt met concurrenten in de 3D-mogelijkheden. Daarentegen is het diagram meer een woordspin dan een echte mindmap.

  Michel BoerMichel Boer
  Michel is naast leerkracht tevens iCoach op de Theo Thijssenschool in Waddinxveen. Hij bouwde de schoolsite. Voordat hij het onderwijs in ging, werkte Michel ruim 10 jaar in de ICT. Tevens begeleidt hij scholen op het gebied van ICT. Hierbij staat het TPACK-model centraal. Zie ook
  Eduvator.

   


  Reactie leverancier Lexima:
  xxx

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75