• 30 januari 2012
 • door Hub Kusters

  Smart Document Camera 330Sinds enige tijd maak ik tijdens mijn wiskunde-lessen gebruik van een SMART Document Camera. In deze korte tijd heb ik ervaren dat een documentcamera een waardevolle aanvulling is in mijn klaslokaal, zeker in combinatie met het interactieve whiteboard. De documentcamera kan dienst doen als foto- en videocamera, scanner, webcam en digitale microscoop. Alles wat je onder de documenten-camera plaatst wordt vergroot geprojecteerd op het digitale schoolbord …

  … of projectiescherm. Hierdoor kunnen alle leerlingen in de klas de statische of dynamische geprojecteerde beelden uitstekend volgen. Dit kan de interactiviteit van de klas bevorderen Download youtube video with mobile phone. Leerlingen blijven hierdoor geïnteresseerd, betrokken en houden aandacht bij de les. De door de documentcamera opgenomen beelden kun je digitaliseren door vastleggen m.b.v. SMARTNotebooksoftware.

  Technische eigenschappen
  De documentcamera is eenvoudig aan te sluiten via een usb-kabel op je computer of via een VGA- of DVI-D-kabel rechtstreeks naar een projector.

  • De camera is flexibel te bedienen. De camerakop is te draaien en de arm is uit te rekken zodat je een object vanuit verschillende hoeken kunt bekijken.
  • Het controlepaneel is gebruiksvriendelijk en eenvoudig te bedienen.
  • De camera bezit een 5.2 optische zoom en een 8x digitale zoom download tvthek posts. Hierdoor kun je goed handmatig inzoomen zodat de objecten gedetailleerd worden geprojecteerd.
  • Het scherpstellen van de beelden gaat automatisch. o De helderheid van het beeld wordt automatisch aangepast aan verschillende lichtomstandigheden. Bij onvoldoende verlichting kan een ingebouwde LED-lamp de objecten voldoende belichten.
  • De camera is voorzien van een Capturebutton. Hiermee kun je afbeeldingen direct in de SMARTNotebooksoftware vastleggen.
  • De documentcamera heeft een ingebouwd SD-slot. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om beelden op te slaan als de camera niet is aangesloten op een computer maar op een projector of een HD-display christliche lieder zum herunterladen.
  • De lens van de documentcamera kun je ook rechtstreeks zetten op het oculair van een microscoop.
  • Mixed Reality ToolIn combinatie met een SMARTboard krijg je rechtstreeks via een menu in de SMARTNotebooksoftware toegang tot de documentcamera. Op het bord kun je via dit menu in- en uitzoomen, de autofocus, scherpte en helderheid instellen. Via dit menu kun je ook het beeld van het object opslaan in de SMARTNotebooksoftware.
  • Bij de documentcamera wordt een Mixed reality cube geleverd. Door deze bijzondere kubus onder de lens van de documentcamera te houden wordt de indrukwekkende Mixed Reality Tools in de SMARTNotebooksoftware geactiveerd. 2D-afbeeldingen worden hierdoor in 3D weergegeven. Als je deze magic cube onder de cameralens draait, beweegt het 3D objecten op het Smartboard.

   Gebruiksmogelijkheden:
  Digitale content creëren en delen
  Je kunt moeiteloos een afbeelding of object vergroot op het digibord projecteren en voorzien van digitale inkt (schrijven over de afbeelding) teamviewer older versions. Van deze afbeelding/object, inclusief bijgeschreven tekst, kun je natuurlijk ook een foto maken die je bijvoorbeeld later weer kunt opslaan. Omdat de documentcamera geïntegreerd is in de SMARTNotebooksoftware gaat dit heel gemakkelijk. Via een menu in de software kun je ook via het bord de afbeelding/object vastleggen met of zonder tijdsverstrijking, in- en uitzoomen, helderheid aanpassen, automatisch of handmatig scherpstellen en de microscoopmodus starten.

  Toepassingen:

  • Projecteer analoge plaatjes of tekst uit een (wiskunde)boek op het bord. Het geprojecteerde plaatje kun je daarna bewerken en opslaan. Op deze manier gebruik je de documentcamera als een scanner.
  • Door een schrift van een leerling onder de camera te leggen, kun je de door de leerling gemaakte huiswerkopdracht op het bord projecteren en klassikaal bespreken images with ipad. Het is bovendien gemakkelijk om feedback te geven door op het geprojecteerde beeld te schrijven.
  • Laat via de DC op het bord/scherm een 3D-object zien. Bijvoorbeeld een piramide. Draai de piramide onder de camera zodat op het bord het bovenaanzicht verschijnt. Op deze manier kun je in de les Beeldende Vorming ook een werkstuk of een tekening van een leerling bespreken. Tijdens de biologieles kun je de details van een bloem projecteren op het bord.

  Bloemen projecteren

  Interactiviteit creëren in je les
  Alles wat je onder de documentcamera legt kan direct vergroot worden op het digibord of projectiescherm en duidelijk getoond worden aan de hele klas. De documentcamera is niet alleen geschikt voor statische objecten maar ook voor (levende) bewegende beelden. Alle leerlingen zijn in staat om te zien wat er wordt geprojecteerd vanuit elk punt in de klas geburtstagskarten einladung gratisen. Dit kan de oplettendheid, betrokkenheid en interactie tijdens de les verbeteren.

  Toepassingen:

  • In de SMARTNotebooksoftware heb je natuurlijk de beschikking over een digitale geodriehoek en passer die je op het digibord kunt gebruiken. Leerlingen vragen vaak hoe je nu de "echte" passer of driehoek moet vasthouden. Met behulp van de DC kun je de hele klas instructie geven hoe je een reële geodriehoek of passer moet gebruiken. Zie dit filmpje over een constructie van een uitslag van een prisma met geodriehoek en passer. Deze constructie heb ik uitgevoerd onder de DC en vervolgens met de SMART-recorder (of met Jing) opgenomen om te delen met leerlingen.
  • Leg een rekenapparaat onder de camera en laat via het bord aan alle leerlingen de functies van het rekenapparaat zien musik von youtube auf imac herunterladen.
  • In de vakken Natuurkunde en Scheikunde kun je onder de documentcamera een experiment uitvoeren en real-time gezamenlijk op het bord bekijken.
  • In biologie kun je onder de DC een hart opensnijden en via het bord aan de hele klas tonen. Je kunt ook het vergrote beeld van een object onder een microscoop via de DC scherp projecteren op het bord of scherm.
  • Laat bijvoorbeeld bij het vak Beeldende Vorming via de DC aan leerlingen de juiste penseelhouding of andere technieken zien.
  • Projecteer educatieve apps van een smartphone via de DC op het interactieve whiteboard om te delen met alle leerlingen herunterladen.
  • Je kunt zelfs de DC als webcam gebruiken voor videoconferentie. Je moet dan wel een microfoon aansluiten.

  Documnent Camera

  Het gebruik van 3D-objecten – Mixed Reality
  Door de bijgeleverde mixed reality cube onder de documentcamera te plaatsen kun je 2D-afbeeldingen manipuleren tot 3D-modellen. Als je de kubus onder de camera draait en verplaatst, zie je het 3D-object op het bord of scherm bewegen. Dit is een leuke toepassing. Afbeeldingen die je hiervoor kunt gebruiken vind je in de "Gallery" van de SMARTNotebooksoftware. Er zijn ook veel objecten te vinden in de SMART Exchange. Zie: Het is ook mogelijk om objecten uit Google 3D-Warehouse te gebruiken. De bestandjes uit Google 3D-Warehouse moeten dan wel eerst gedownload worden, uitgepakt en vervolgens kan het .dae-bestand (Collada) ingevoegd worden alle mails herunterladen. Zie hier

  Toepassingen

  • Laat hiermee bijvoorbeeld bij wiskunde ruimtelijke figuren en doorsneden, eventueel gemaakt in SketchUp, zien.
  • Bij biologie bijvoorbeeld delen van het menselijk lichaam, planten en dieren. Gebouwen en beelden bij de kunstvakken.
  • Zie deze impressie van deze, zeker voor leerlingen, indrukwekkende toepassing.

  Samenvattend
  De SMART Document Camera 330 is eenvoudig aan te sluiten en heel gemakkelijk in gebruik download youtube converter for free german. Didactisch gezien is dit onderwijshulpmiddel een waardevolle aanvulling in mijn klas. Door dit apparaat naast een digibord te gebruiken kunnen de lessen interactiever, dynamischer en levendiger worden.


  Hub KustersHub Kusters
  Hub is docent Wiskunde – SMART Certified Trainer en werkt aan het
  Sint-Janscollege in Hoensbroek. Informatie: hubkusters@msn.com en/of zie Leraar24.

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75