• 24 december 2008
 • Recensie door John Jansen

  Dragon Naturally Speaking 10Ooit in de jaren negentig maakte ik voor het eerst kennis met voice-recognition. Na de installatie was ik zeer hoopvol over de eerste resultaten. Die hoop vervloog echter snel. De resultaten waren bedroevend, de meeste woorden werden niet herkend en men moest vrijwel continue aanpassingen handmatig doorvoeren download readly. De software was dan ook snel weer verdwenen in de digitale prullenbak …. Het gevoel was toen dat het nog wel wat jaartjes zou gaan duren, voordat de techniek op een dusdanig niveau zou zijn dat er wel goed mee te werken viel…….

   
  November 2008, voor mij ligt versie 10 van Dragon Naturally Speaking van de firma Nuance what is meant to be. Er ligt een verzoek om een review uit te voeren met software die voice-recognition kon doen. Ik dacht meteen aan Dragon, die kende ik toch al uit de jaren 90. Met dezelfde positieve instellingen en hoop op een goed resultaat ben ik dan ook aan deze review begonnen. Bijgaand mijn ervaringen.

  In de doos was naast de gebruikelijke CD in deze review versie ook een headset meegeleverd fotoen van iphone naar ipad. Installatie verloopt snel en eenvoudig zoals het hoort. Hierna krijgt men de mogelijkheid om meteen te beginnen of eerst het systeem te trainen . Dit laatste is ten zeerste aan te raden en was dan ook mijn eerste vervolgstap. Na het voorlezen van een aantal korte verhaaltjes werd ik toch wel wat ongeduldig en besloot met dicteren te beginnen. Dit verliep niet geheel zoals ik gehoopt had. Diverse woorden werden niet of niet goed herkend en na enkele regels voorgelezen te hebben met de nodige handmatige aanpassingen bekroop me toch een jaren 90 deja vu gevoel. Daar de folder echter rept over 99% trefzekerheid wilde ik niet al meteen de handdoek in de ring gooien en besloot om toch nog maar wat extra verhaaltjes voor te lezen aan de software zodat mijn stem beter herkend zou worden.

  Dit had resultaat. Het dicteren verloopt nu een stuk beter. Ik kan zelfs op normale spreek snelheid mijn zinnen dicteren en deze worden redelijk tot goed herkend. Ik zeg redelijk tot goed hetgeen dus betekent dat het nog niet perfect is. Woorden als bijvoorbeeld: te worden ondanks de extra training die je kunt uitvoeren toch 9 van de 10 keer herkend als de. Engelstalige woorden zoals computer, harddisk, Windows etc worden ook niet goed herkend. Iets dat in mijn beroep veelvuldig voorkomt natuurlijk. Verder valt me op dat de PC vaak spontaan opdrachten begint uit te voeren terwijl ik gewoon aan het dicteren ben. De software herkent dan waarschijnlijk commando’s in mijn uitspraak. Dit is overigens te ondervangen door uitvoer van commando’s uit te schakelen. Hetgeen dan ook is aan te raden wanneer men vooral tekst wil dicteren.

  Mijn test betrof primair het dicteren. Het laten uitvoeren van commando’s heb ik als zodanig niet getest. Het lijkt me wel uiterst handig voor mensen met een handicap als ze via hun stem de PC kunnen besturen.

  Ik denk dat vooral het dicteer gedeelte de meeste mensen beweegt om voice-recognition software te willen gebruiken. Welnu, dit werkt zij het met enige beperkingen. Soms worden woorden niet goed herkend en verschijnen er dan weliswaar correct gespelde woorden maar deze zijn dan onbedoeld. Dit is wel extra lastig aangezien een spellingscontrole hier niet op reageert. De woorden zijn immers correct qua spelling maar passen niet in het verband of zijn onbedoeld. Hierdoor is toch een extra controle achteraf nodig van de gegenereerde tekst.

  Conclusie is dan ook wat mij betreft dat de software een gigantische stap voorwaarts heeft gemaakt t.o.v. de jaren 90. Dat stemherkenning weliswaar goed werkt maar toch nog wel wat beperkingen heeft. Wie zich echter over een uitgebreide aanleer periode heen kan zetten en het geen probleem vindt om gegenereerde tekst achteraf te controleren op onbedoelde woorden heeft een goed product in handen met Dragon Naturally Speaking 10

  John Jansen - DigitconJohn Jansen
  John is IT-er sinds 1987 en werkzaam bij de automatiserings-afdeling van de APG Pensioen Groep te Heerlen als IT Architect. Naast een full-time baan heeft hij sedert 1999 een eigen bedrijf Digitcon dat zich richt op het MKB met name op het gebied van IT Consultancy en netwerken.


  Reactie van Herlinde de Spiegeleer van Nuance:
  Het gebruik van spraakherkenningssoftware vraagt een aanpassing. Zo moet je de eerste maanden de nodige tijd stoppen in het opbouwen van een specifieke woordenschat die eigen is aan elke gebruiker. Denk maar aan vakjargon dat gebruikt worden op de werkvloer of Engelse woorden. Als je echter als gebruiker telkens de moeite doet om nieuwe woorden toe te voegen en deze te trainen dan zal de software ze de volgende keer herkennen. Zo leer je gaandeweg ook welke commando’s je kan gebruiken om tekst op te maken of je computer te besturen. En zo ervaar je al heel snel de echte winst en verdiensten van spraaksoftware.
   

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75