• 11 juni 2007
  • Recensie door Philippe Cremers

    Suske & Wiske - de Sinistere SiteRuim een maand geleden verscheen er bij Standaard Uitgeverij een nieuw avontuur van Suske en Wiske, genaamd De Sinistere Site photofiltre studio x downloaden nederlands. Met deze strip toont Studio Willy Vandersteen, in samenwerking met de uitgeverij, opnieuw haar bereidwilligheid om Suske en Wiske in te zetten bij het onder de aandacht brengen van bepaalde thema’s en problematieken herunterladen. Mocht enige jaren geleden de problematiek van Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog te ver gaan, aan het thema veilig internetten kun je nauwelijks je handen branden download itunes for free windows. Evengoed valt het te prijzen dat je je belangrijkste stripfamilie wilt inzetten als pedagogen op afroep. Want, voor de helderheid, de strip De Sinistere Site is er gekomen op initiatief van het Belgische ministerie van Werk en Informatisering herunterladen. In Nederland wordt de strip verspreid door Kennisnet.

    De strip zelf is een herkenbaar Suske en Wiske-avontuur met –natuurlijk- hun getrouwen Lambik, tante Sidonia, Jerom en professor Barabas. Het verhaal speelt zich af in de digitale wereld. Wiske is die wereld ingezogen omdat ze zich niet hield aan veilig internetten. Wat dat is vertelt tante Sidonia vanaf het moment dat ze het verhaal binnen komt lopen in bijna elke strip tekeningen.

    De ge- en verboden vliegen ons om de oren. Eigen aan de structuur van de Suske en Wiske-verhalen, moet de rest van de familie achter Wiske aan om haar te redden. De digitale wereld wordt op een voor de hand liggende wijze verbeeld: een virus is een verkoudheid waardoor alles wordt lamgelegd, op een surfplank surft men over het net, je moet 2 keer kloppen (klikken) om een site binnen te komen, enz. Heldere en eenvoudige beelden dus. Naar mijn idee is in die zin de rol van de tovenaar(s), wizard te onduidelijk en verwarrend en had men die op een andere wijze in het verhaal moeten verwerken.

    Maar ja, het verhaal was dan wellicht anders geworden… Als een soort appendix volgen er na de strip drie bladzijden met algemene tips voor wie het internet opgaat, over veilig online vrienden maken en veilig e-mailen en surfen. Gelukkig is hier de toon een stuk minder moralistisch dan die van tante Sidonie in de strip, en die tegenstelling maakt misschien juist dat de boodschap echt doorkomt. Voor jongeren in de leeftijd van 10 tot 15 jaar die zich in hun peergroup snel de vaardigheden om te internetten eigen hebben gemaakt zijn het goede en bruikbare tips die er vooral op gericht zijn hen ervan te doordringen dat internet niet zo onschuldig is als het lijkt. Op allerlei manieren kunnen mensen gebruik en vooral misbruik maken van info die je, -al of niet bewust- op je toetsenbord intikt of via je een webcam het net opstuurt.

    Goed, al met al. Een stripverhaal is natuurlijk uitstekend als pedagogisch middel te gebruiken en ook hier is dat goed uitgebuit. Het verhaal is wellicht wat dunnetjes (ook in de traditie van de Suske en Wiske-strips) maar het voldoet goed om de nodige info te verschaffen over veilig internetten. Zeker ook met het genoemde aanhangsel. En aan Lambik wordt uiteindelijk duidelijk dat niet enkel kinderen en jongeren er iets van op kunnen steken, maar ook volwassenen. Wat dat is zullen alleen de lezers van De Sinistere Site kunnen ontdekken…

    Philippe CremersPhilippe Cremers is stripverzamelaar en in het dagelijks leven directeur van de Gerardusstichting, Klooster Wittem.


    RDL b2pn120x120 sms-taal120x75