• 16 december 2009
 • Aad van der Drift
 • Free YouTube UtilityAan online samenwerken is wel een groeiende behoefte amazon folgen downloaden. Een alleraardigste oplossing is Etherpad, waarvan twee edities beschikbaar zijn: een gratis, en een prof spotify lieder herunterladen. versie. Met de gratis versie kan met 16 personen samengewerkt worden door middel van een. een pad (werkdocument).

  ETHERPAD - samen direct aan een document werkenSamen direct online aan een document werken outlook 2013 global address book.
  De meest bekende manier om samen te werken is bij leerlingen nog steeds MSN. (tegenwoordig heet dit LIVE) Al jaren is deze gratis chatdienst de meest gebruikte tool waarmee scholieren en studenten overleggen en/of delen. Je kunt nu meer met MSN dan vroeger, maar er blijft een aantal wensen over. Met Etherpad is er een heel handige optie bij gekomen, direct online samenwerken.

  Van Etherpad zijn 2 edities beschikbaar, een gratis – en een professionele versie. Met de gratis versie kun je met 16 personen werken. Nadeel is wel dat er geen privacy is, iedereen met de URL van de link kan mee kijken en veranderen.

  Er is ook een gratis professionele versie, die is voor drie personen beschikbaar, maar heeft wel de mogelijkheid om een gesloten pad te maken. Een pad is niets anders dan een werkdocument. Een volgende gebruiker aan een professioneel pad toevoegen kost $ 8,- per gebruiker. Etherpad wordt op termijn opgenomen in Google Waves. Wij bekijken de gratis versie:

  1. Ga naar Etherpad (aanmelden hoeft niet)
  2. Klik op de knop Create public pad
  3. De werkomgeving staat klaar en kan door 16 deelnemers tegelijk worden gebruikt
  4. Uitnodigen is heel eenvoudig, dat gaat via Share this pad of door de link via mail dan wel de msn chatbox door te geven.
  5. Er kan in een pad geschreven, geknipt en opgemaakt worden. Aan de kleuren is te zien wie wat heeft geschreven.
  6. Na afloop kan ook nog via de knop Time Slider gezien worden wie wat heeft gedaan en geschreven. Ook de reeds gewiste zaken. Handig bij wellus-nietes vraagstukken.
  7. Er wordt bij een werkveld gesproken over een Pad. Ieder pad kan opgeslagen worden als text, html pdf, open document of Word bestand. (al werkt soms alleen een text bestand)
  8. Rechts onder kan men chatten.

  n document werken

  Aad van der Drift

  Aad van der Drift

  Aad is ict-coördinator (Zernike College) en verantwoordelijk voor schoolwebsite. Hij adviseert ook scholen over op- en uitbouw van websites en is actief lid van docentenvakvereniging i&i. Zie vddrift.com.
  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75