• 8 mei 2013
 • René Franquinet
 • Big DataJe hoort nogal eens beweringen in de trant van: in de laatste 50 jaar hebben we meer kennis en inzicht opgedaan dan in 2000 jaren daarvoor download microsoft word 2019 for free. Dat is moeilijk te bewijzen. Ook zou je kunnen beweren dat mensen de laatste 50 jaar niet intelligenter geworden zijn dan in de 2000 jaren daarvoor. Natuurlijk, we hebben massa’s wetenschap en kennis verzameld, zoveel zelfs dat één mens het niet allemaal in één keer kan bevatten en begrijpen delta radio app herunterladen. Veel gegevens verzamelen die in samenhang kennis opleveren, daar zijn we sterk in. Beter dan in de 2000 jaren voor ons. De relatief geleidelijke voortgang van de (wetenschappelijke) geschiedenis en de sprongsgewijze veranderingen zoals we die de laatste decennia kennen, zijn daar getuige van cod mw nur warzone herunterladen. Alleen al de medische wetenschappen tonen dit aan.

  Verzamelen we niet teveel gegevens? Kunnen we die nog wel aan? Nee, dat kunnen we niet videos kostenlos herunterladen handy. Daar hebben we computers voor nodig, net zo goed als die computers ons ertoe gebracht hebben zoveel gegevens te veroorzaken. IBM beweert dat 90% van de digitale gegevens waar we over beschikken, de laatste twee jaren zijn gegenereerd Download excel for windows 7 for free. Deze big data komen overal vandaan: sociale media, informatie van sensoren, digitale plaatjes en films, geldtransacties, mobiel telefoonverkeer, e-mailverkeer en ga zo maar door download all albums. De kunst is nu, of liever gezegd, de noodzaak, om in deze onafzienbare stroom van gegevens ordening aan te brengen of er betekenis uit te halen. Niet altijd worden gegevens goed gelezen of geïnterpreteerd herunterladen. Dus er is een groeiende behoefte aan zingeving, maar ook afslanking van massale stromen gegevens. Zien wij iets niet wat een computer misschien wel kan zien dutch oven recipes to? Dat is zeer wel mogelijk, maar die computer kan dat niet spontaan. Hij moet eerst de juiste software toegevoerd krijgen. En hij moet natuurlijk op een bepaalde lijn van analyse gezet worden Download kinderlieder for free. En dan zou hij misschien wel iets (overbodigheid of redundantie, te grote complexiteit) kunnen aantonen waar we veel van kunnen leren. Daardoor zouden we digitale processen kunnen stroomlijnen of vereenvoudigen teamviewer 14 kostenlos herunterladen.

  Een bijzondere vorm van snuffelen in big data heet data mining; daarover de volgende keer.

  René Franquinet

  René Franquinet is van vrij veel markten thuis. Hij was ooit eens vertaler/eindredacteur van Spirou/Robbedoes. Ging Nederlands doceren en tenslotte informatica in de bovenbouw van het havo en vwo. Tussendoor was hij (eind)redacteur van COS en redacteur van Stepnet. Hij is bestuurslid en auteur van de informatica-methode Enigma. Hij is oud-voorzitter van de Vereniging i&i en erelid van deze vereniging. Momenteel is hij bestuurslid van het Platform VVVO.
  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75