• 20 september 2000
 • Alle leraren die op een Apeldoornse basisschool werken, krijgen een uitgebreide inhaalcursus op het gebied van computers en Internet.
  ————————————————–
  De besturen van de scholen, waaronder het Openbaar Primair Onderwijs, de Stichting voor Protestants-Christelijke Basisonderwijs (PCBO) en de Stichting Katholiek Basis- en Speciaal Onderwijs, willen binnen twee maanden beginnen herunterladen geht nicht. Het benodigde geld is afkomstig van Minister Hermans van Onderwijs, die scholen de komende vijf jaar 100 gulden per leerling zal geven.
  De protestants-christelijke basisscholen hebben gezamenlijk 635.000 gulden te besteden download tatort audiobooks for free. “Dat lijkt misschien veel, maar we moeten er ook een hoop voor doen”, verklaart Dick Brom van Primo, de helpdesk voor het Apeldoornse basisonderwijs herunterladen.
  De helpdesk, opgericht in 1993, is interzuilair en Brom vertegenwoordigt er de protestants-christelijke basisscholen. “Van dat geld moeten alle docenten, ongeveer 500, geschoold worden why you can't download pictures from whatsapp. Daarnaast moeten we op termijn misschien de netwerken op de scholen verbeteren. En die 635.000 gulden is in ieder geval voor een periode van 5 jaar gegarandeerd.”
  Meerjarenplan
  De PCBO heeft een 4-jaren plan ontwikkeld voor de besteding van het geld herunterladen. “Primair willen we ons richten op de scholing van de leerkrachten. Dat is heel belangrijk”, vertelt Brom. “Dat gaat niet alleen om het leren omgaan met een computer windows 10 apps herunterladen. ICT-onderwijs vergt ook een andere manier van lesgeven. Een docent wordt meer een manager. Kinderen moeten zelfstandiger leren, dat betekent dat je dit in de lesmethodes moet inpassen download videos with safari youtube videos. Dat maakt ook deel uit van het programma.”
  De PCBO-leerkrachten krijgen elk een multimedia-pakket waarmee ze zelfstandig kunnen studeren op school spiele für kinder kostenlos downloaden. Daarnaast kunnen ze zich opgeven voor extra avondcursussen. Brom: “We hebben een onderscheid gemaakt tussen enerzijds leerkrachten en anderzijds directeuren en ICT-coördinatoren lazarus herunterladen. De ICT-ers moeten namelijk ook als een soort van digitale EHBO dienen. Als er echt grote dingen mis zijn, komt onze technische dienst erbij.”
  Budget
  De openbare basisscholen hebben gezamenlijk elk jaar zo’n 500.000 gulden te besteden video von linkedin downloaden. Ook het Bureau Openbaar Primair Onderwijs richt zich daarbij in eerste instantie op de opleiding van de leerkrachten. De richtlijnen staan in het onlangs ontwikkelde plan: ‘De muis in het veld’.
  “We zijn bezig met een inhaalslag. In computers is het afgelopen jaar veel geïnvesteerd, maar de docenten moeten er natuurlijk ook mee leren werken. We beginnen met het opleiden van de ICT-coördinatoren, waarvan er één per school is. Zij moeten vooral de invoering van de computer in de klas begeleiden: hoe gebruik je nou een computer bij je wiskunde- of taalles”, licht O. Meulenbeek, algemeen directeur Openbaar Primair Onderwijs, toe.
  Hogeschool IJsselland
  De openbare basisscholen zoeken ook aansluiting bij Hogeschool IJsselland. De studenten die de pabo doen, krijgen daar te maken met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ICT in het onderwijs. “Het zou zonde zijn als we die expertise niet gebruiken. We hoeven niet allemaal opnieuw het wiel uit te vinden”, meent Meulenbeek. “Vooral inhoudelijk hopen wij veel informatie uit te wisselen.”
  De cursus begint voor het openbaar onderwijs vlak na de herfstvakantie. Het onderwijstraject zal bij alle scholen in Apeldoorn naar verwachting twee jaar duren

  Bron: Apeldoornse Courant

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75