• 14 februari 2000
 • We zoeken het studiemateriaal zorgvuldig uit, dus ook op het gebied van internet nemen we onze verantwoordelijkheid’, vertelt docent Jan Dijkstra van het Friesland College hvv ticket herunterladen. ‘De school is een openbare ruimte waar regels gelden. De leerlingen mogen hier heel veel, maar er zijn grenzen.’ Dijkstra ontwikkelde een alternatieve versie van het bladerprogramma Internet Explorer en noemde de vondst het Ei van Columbus hoe gpx downloaden. ‘Hiermee beschermen we de leerlingen tegen zichzelf en zorgen we ervoor dat ze gerichter zoeken’, zegt hij.

  De gebruikers van de computers krijgen na het opstarten een door de school gemaakte startpagina te zien kostenlose spiele zum herunterladen für tablet. Behalve het interne nieuws staan hierop verwijzingen naar zoekmachines en een wekelijkse internettip. De gebruikers kunnen geen lijst van favoriete sites aanleggen en het logboek van de bekeken pagina’s wordt automatisch gewist post nl app downloaden. Het is de bedoeling dat de leerlingen daardoor minder snel afdwalen op het miljoenen sites bevattende internet.
  Het was soms onrustig in het open leercentrum en het informaticalokaal in de periode dat internet niet afgeschermd was og youtube downloaden. ‘Als een van de leerlingen een opvallende pagina had gevonden, stond er al gauw een heel groepje om hem heen.’ Volgens de beheerder van de computerruimtes is het sinds de invoering van het ‘Ei’ een stuk rustiger, ook na drie uur als de leerlingen voor privé-doeleinden van de pc’s gebruik mogen maken, aldus Dijkstra herunterladen. ‘Een bijkomend voordeel van het programma is dat het sneller werkt dan de originele Microsoft-versie, omdat veel overbodige bestanden zijn verwijderd.’
  Frank probeert via de zoekmachine AltaVista informatie te vinden over carpaccio, een woord dat probleemloos door het filter van horeca en voeding komt program to write. ‘Binnenkort moet ik een demo geven’, vertelt hij. ‘Ik probeer gewoon te vinden wat ik zoek. Ik merk weinig van het filter.’ Bauke heeft ook geen moeite met de beperkingen amazon film auf pc herunterladen. ‘Ik kan me voorstellen dat een school zo’n programma installeert.’ Chatten vanaf de school- pc’s is verleden tijd, maar dat doet Bauke sindsdien thuis minecraft minecraft kostenlos downloaden.
  De ruim achthonderd leerlingen van de mbo-opleiding zijn gemiddeld een uur per dag met internet bezig. Vooral tijdens tussenuren en ’s middags is het spitsuur in het open leercentrum anwb motor theorie cd. Leerlingen zijn bereid een tijdje op de gang te wachten tot een computer vrijkomt. De sites van muziekzender TMF en voetbalclub Ajax zijn favoriet.
  De vrijwel geruisloze invoering van het filter heeft de medewerkers van de opleiding verrast. ‘Een enkeling klaagde erover, maar we hadden eigenlijk veel meer commentaar verwacht.’ Andere opleidingen van het Friesland College en basisscholen hebben inmiddels belangstelling getoond voor het Ei van Columbus.

  Bron: Leeuwarder Courant

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75