• 12 februari 2000

 • Al deze vragen konden onlangs beantwoord worden in de cyberbus.
  De bus stond opgesteld bij de centrale bibliotheek in Hoogeveen, met als doel de Nederlandse burger kennis te laten maken met de internetsite van de overheid too good to go herunterladen. De bus werd ’s morgens bezocht door negen enthousiaste deelnemers.

  Jeanne Hoogenboom (65) uit Hoogeveen was één van de deelnemers. “Twee uurtjes internetten is voor mij eigenlijk te kort om alles onder de knie te krijgen herunterladen. Ik wil namelijk mijn kennis uitbreiden en zoveel mogelijk dingen onthouden. Internet is het medium van de toekomst en dan moet je een beetje bij blijven download apps on fire tv. De wereld verandert nu eenmaal en internet hoort daar bij. Maar ik hoef niet voorop te lopen hoor. Als ik er maar over mee kan praten.”

  Ook voor Roelof Blanken (59) uit Hoogeveen is internetten een prima bezigheid songs kostenlos downloaden. “De ene keer ben ik echt bewust op zoek naar informatie, een andere keer vind ik het gewoon leuk vermaak. Maar je moet er wel een beetje verstand van hebben instagram stories. Thuis lukt het mij namelijk lang niet altijd om de dingen te vinden die ik zoek. Maar hier, met de juiste begeleiding, gaat dat al een stuk beter.”

  Een van de begeleiders in de cyberbus is Bette Prakke itunes serien herunterladen. Volgens haar is de bus een prima middel om internet meer onder de aandacht van de mensen te brengen. “Sinds half december trekken we met de bus in deze vorm door het land herunterladen. We gaan onder andere naar basisscholen, open dagen en bibliotheken. Bij de basisscholen richten we ons op jongeren, bij de bibliotheken op de oudere mensen liebes bilder kostenlos herunterladen.

  De reacties zijn over het algemeen positief, slechts een enkeling vindt het te ingewikkeld.”

  De cyberbus met overheidsinformatie rijdt nog tot eind februari zdf videos zum herunterladen. In april start er vervolgens een nieuwe actie. Dat project heet “het digitale trapveld”. “Hiermee proberen we de steeds groter wordende kloof tussen internetters en niet-internetters te dichten. Op een trapveldje ontmoeten allerlei mensen elkaar, als je nu wel of niet goed kan voetballen. Met de nieuwe actie willen we de drempel verlagen en meer mensen bij de wereld van het internet betrekken. Het moet een plaats worden waar iedereen elkaar ontmoet”, zegt Prakke.

  Bron: Drentse Courant

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75