Ubuntu op de Asus Chromebook C200
Deze review gaat over de Asus Chromebook C200. Omdat de Chromebook op deze site al vaker werd gerecenseerd, kies ik hier voor een andere aanpak. Mijn recensie gaat namelijk over het gebruiken van Ubuntu 14.04 in plaats van Chrome OS als besturingssysteem.
Voor wat betreft het gebruik van de Chromebook ben ik het eens met de overige recensies. Maar wat ik een groot nadeel vind van het standaard Chrome OS, is de beperking van de software die je kunt gebruiken music cheap flatrate. Je bent namelijk gebonden aan sites en (web)apps die in de Chrome browser draaien. Dat is jammer, want ik vind dat je niet beperkt mag worden door hoe technologie functioneert, maar dat je juist zelf moet kunnen bepalen hoe je deze inzet. Zeker in het onderwijs! Dat is ook de reden dat ik een voorstander van vrije open source software ben. Gelukkig is er bij de Chromebook een uitkomst voor idealisten als ik: de mogelijkheid om Ubuntu te gebruiken!
Ervaringen
Aangezien dit een recensie is en geen installatiehandleiding, verwijs ik je voor het laatste naar deze site. Het mooie van deze manier van installeren, is dat de computer geen dual-boot systeem wordt. Dit wil zeggen dat je de computer niet opnieuw hoeft op te starten om van het ene naar het andere besturingssysteem over te schakelen microsoft office 2016 download 64 bit kostenlos. Met de toetsencombinatie ctrl + alt + → en vervolgens ctrl + alt + refresh kom je in Ubuntu terecht. Terug schakelen gaat via ctrl + alt + ←. Ideaal als je voor het een of het ander toch even snel in Chrome OS wil werken.
Installatie van software
Wat aanvankelijk misschien een nadeel lijkt, maar wat ik zelf als een voordeel beschouw, is dat er in eerste instantie maar zeer weinig softwarepakketten zijn geïnstalleerd. Software die bij een installatie van Ubuntu op een reguliere PC gewoon standaard aanwezig is, zoals het Ubuntu Software Center, het officepakket Libre Office, of de webbrowser Firefox, moet je op de Chromebook zelf installeren. Voor iemand die nog nooit met Ubuntu heeft gewerkt of er direct zonder poespas mee aan de slag wil, is dit natuurlijk niet handig. Maar ervaren gebruikers krijgen juist een lichtgewicht systeem, dat op vele manieren nog aan je eigen wensen is aan te passen gta v erneut downloaden.
Silverlight
Een groot voordeel aan Ubuntu op een Chromebook is dat het nu mogelijk is om websites die gebruik maken van Silverlight (in beperkte mate) op de Chromebook te gebruiken. Voor mij is dit handig omdat we op het Grotiuscollege met Magister werken. Dit is een leerlingenadministratiesysteem dat via de webbrowser te benaderen is. Voor de versie die door docenten wordt gebruikt is Silverlight noodzakelijk, maar deze techniek werkt niet samen met Chrome OS. Wanneer je Ubuntu gebruikt, lukt het echter wel. Want voor dat besturingssysteem is er Pipelight, een open source alternatief voor Silverlight ps4 browser downloaden. Je kunt dan met Magister de absenties bijhouden, het lesrooster bekijken, huiswerk opgeven en cijfers invoeren. In de video is te zien dat de elo van Magister helaas niet met Pipelight werkt. Berichten sturen, bronnen bekijken en studiewijzers gebruiken zit er dus niet in. Gelukkig zijn er op het gebied van elo’s alternatieven die vele malen beter zijn dan Magister.
Arduino
Een van de dingen waar ik erg benieuwd naar was voordat ik de Chromebook in mijn bezit kreeg, was het antwoord op de vraag of het mogelijk is om Arduino ontwikkelbordjes te programmeren. Dit is van belang voor de MakerKlas waarmee ik in januari 2015 op school ga beginnen.
Met Arduino is het mogelijk om allerlei elektronische componenten (knopjes, sensoren, lampjes, motortjes…) met elkaar te verbinden steam gleichzeitig downloaden und spielen. En dan zelf te programmeren wat er bijvoorbeeld met die lampjes en motortjes moet gebeuren als er op een knop wordt gedrukt of een sensor een bepaalde waarde meet. Zo kun je bijvoorbeeld een obstakelontwijkend robotje bouwen. Daarnaast is het ook mogelijk om dit alles met internet te verbinden. De mogelijkheden zijn eindeloos.
De Chromebook zou een mooi en goedkoop alternatief zijn voor de schoollaptops die voor het programmeren van Arduino’s moeten worden ingezet. Om verschillende redenen kan de Arduino software namelijk niet op onze schoolcomputers draaien. Maar zoals je in het filmpje kunt zien is het gelukkig mogelijk om een Arduino op de Chromebook aan te sluiten en het bijbehorende programma in Ubuntu te gebruiken herunterladen!
Touchpad
Tot slot toch nog een negatief puntje. Wat ik als een klein maar vervelend nadeel ervaar, is het gebruik van de touchpad. Op de Chromebook is er geen aparte muisknop, maar maakt deze onderdeel uit van de touchpad. Dat zorgt ervoor dat de knop ook aanraakgevoelig is. Wanneer je vergeet je vinger van de knop te halen en met een andere vinger over het touchpad veegt, beweegt de cursor niet. Wellicht zal niet iedereen dit als een probleem ervaren (dat overigens is opgelost wanneer je een muis gebruikt), maar voor mij is het iets waar ik niet aan kan wennen schnittmuster rock kostenlos downloaden.
Conclusie van de leraar
De volgende tabel heeft specifiek betrekking tot mijn eigen ervaringen met Ubuntu 14.04 op de Chromebook C200. Daarbij is het ook belangrijk om te vermelden dat ik al jaren een enthousiast gebruiker van dit besturingssysteem ben. Mensen die nog geen ervaring hebben met Ubuntu, zullen er rekening mee moeten houden dat er tijd nodig is om aan het besturingssysteem te wennen en alle mogelijkheden ervan te ontdekken.
Voordelen
Nadelen
Conclusie van de leerlingen
Ik heb de verschillende opmerkingen van de leerlingen geïnventariseerd. In onderstaande tabel kun je lezen of zij de Chromebook met Ubuntu en/of Chrome OS een prettig apparaat vonden om mee te werken.
Voordelen
Nadelen
Tot slot
Mijn oorspronkelijke doel voor het inzetten van de Chromebook was het motiveren van leerlingen om het zogenaamde Engineering Notebook van de First Tech Challenge robotwedstrijd regelmatig in te vullen herunterladen. Dit is een soort logboek van de activiteiten en ideeën over het bouwen van de robot. Het Engineering Notebook is als document op mijn Google Drive opgeslagen, waarbij iedereen die met de wedstrijd mee doet schrijfrechten heeft. Een Chromebook leek mij dus wel ideaal motivatiespeelgoed. Maar helaas. Het doel om leerlingen extra te motiveren is niet bereikt. Want of je nu op een ‘reguliere’ computer in een willekeurige browser in Google Documenten werkt, of je doet het op een Chromebook: er is geen verschil. Wat betreft mijn leerlingen maakt een device met een mooi design de taken die je moet uitvoeren niet per sé leuker.
Een andere reden om leerlingen met Ubuntu op een Chromebook te laten werken is dat het ook een mooie manier is om ze er bewust van te maken dat er meer onder de zon is dan de gangbare besturingssystemen. Door ze met een op Linux gebaseerd besturingssysteem te laten werken hoop ik ze enthousiast te krijgen voor de flexibiliteit van open source: alles is naar je eigen hand te zetten herunterladen.
Wat uiteindelijk wel de doorslaggevende factor is waarom ik dit apparaat toch in mijn onderwijs wil blijven gebruiken, is de mogelijkheid om hem in de MakerKlas in te zetten. Vanwege de grote flexibiliteit van Ubuntu en de mogelijkheid om er een Arduino mee te programmeren is de Chromebook er het perfecte apparaat voor!
Ralph Crutzen
Docent wiskunde en informatica op het Grotiuscollege in Heerlen. Ook is hij initiator van de MakerKlas, die in januari 2015 van start gaat.