• 17 februari 2014
 • Twee technologiestudenten, Jay Silver (TedTalk) en Eric Rosenbaum, bedachten in 2012 een bijzondere toolkit genaamd Makey Makey. Met dit programma kun je op eenvoudige wijze allerlei voorwerpen veranderen in een toetsenbord interface. Makey is een samentrekking van Make en Key strava bestand downloaden. Een Makey Makey printplaatje is niets anders dan een gek toetsenbordje. Het is zelfs per toets te programmeren. Een printplaatje met kabeltjes kun je bestellen bij Tofspeelgoed.nl en kost ca. € 50,–.

  Op de website MakeyMakey.com staan allerlei creatieve mogelijkheden die met Makey Makey mogelijk zijn download google play books. Zo is er een alleraardigst filmpje waarin pianomuziek wordt gespeeld op een tros bananen. Ook wordt er een computerspel bediend met zelf geboetseerde knoppen en nog veel meer. De producenten van Makey Makey hebben ooit via de website Kickstarter.com hun idee voorgelegd aan een breed publiek pc spiele kostenlos downloaden vollversionen deutsch offline. Met het verkregen startkapitaal kon hun idee uiteindelijk in productie worden genomen.

  Hoe werkt het?
  Makey Makey is een printplaatje waarmee eenvoudig alles in een toetsenbord wordt veranderd. Je koppelt het apparaatje via een usb-kabel aan je computer en daarna verbind je het met dingen die je als toetsen wilt gebruiken alte pc spiele gratis downloaden. Dat kan zoals eerder gemeld van alles zijn: bananen, muntjes, klei of een bak met water. Met kabeltjes met krokodillenbek verbind je de nieuwe toetsen met de Makey Makey en je kunt op die manier pianospelen met bananen of een spelletje bedienen door in bakken water rond te lopen.

  In de klas heb ik laten zien hoe de printplaat werkt. Ik drukte krokodillenklemmen in een aantal mandarijnen en speelde met behulp van een scratch programmaatje piano gratis mp3 downloaden juice. Een getalenteerde leerling wist met wat aanpassingen onmiddellijk er een bekend deuntje van te maken. Door aanraking van de mandarijnen krijgt de computer keyboard signalen. Via Makey Makey worden de signalen in de computer omgezet in muziektonen. Simpel gezegd doe je niets anders dan een stroomcircuit sluiten waardoor het lijkt of je een toets indrukt shutterstock sammlung herunterladen.

  Zelf programmeren
  Het is heel aardig om gebruik te maken van een bestaand spelletje, maar nog leuker is het om zelf aan te sturen. Scratch is gratis software en is volgens de makers gemaakt om te leren hoe computers werken. Het lijkt alsof je met lego aan het bouwen bent pvz for free in full. Het toepassingsgebied is breed, met het programma kun je animaties maken, rekenopdrachten programmeren, games ontwikkelen en muziek maken. Ondanks die eenvoud kan ieder programma ook heel complex worden. Veel van mijn leerlingen hebben een Pong of Pac Man variant gemaakt, maar complexer kan ook.

  De naam Scratch, komt uit de jaren 80 met haar muzikale remix cultuur download moto images. Op de website van Scratch kan iedereen publiceren en voortbouwen op het werk van anderen. Scratch is ontwikkeld door Mitch Resnick (TedTalk) met zijn studenten en medewerkers van MIT’s Lifelong Kindergarten. Scratch is open source en mag worden uitgebreid. De toepassing build your own blocks is daar een voorbeeld van herunterladen. De Stichting Scratchweb stelt zich tot doel initiatieven te bundelen via haar website scratchweb.nl. Zelf geprogrammeerde programma’s uit Scratch zijn te combineren met Makey Makey en dus een uiterst bruikbare toepassing voor het onderwijs. Het is niet nodig software aan te schaffen of te installeren. Scratch is gratis en zelfs online beschikbaar herunterladen.

  Wat kan nog meer?
  Creativiteit ontwikkelen en kijken onder de computermotor is wat je met Scratch en Makey Makey doet. Alles waar je een circuit kunt sluiten van heel kleine stroompjes kan worden gebruikt voor Makey Makey. Leerlingen hebben dan ook geen enkele moeite met dit toffe speelgoed. Spelenderwijs leren is misschien wel de prettigste didactische activiteit voor zowel docent als leerlingen.

  Het programmeren van computers stimuleert belangrijke vaardigheden: creatief denken, probleem analyse, doelgericht werken, samenwerken en doorzettings-vermogen. In een wereld waarin we steeds meer vertrouwen op geautomatiseerde hulpmiddelen is het verstandig gevoel te ontwikkelen voor de mogelijkheden en beperkingen van zulke systemen. Scratch daagt uit daarover na te denken, Makey Makey daagt uit om het nog leuker te maken.

  Websites:

  Drift_vd_Aad

  Aad van der Drift – Weblog

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75