• 21 januari 2015
 • Via een actie van ICTnieuws.nl mag OBS De Baayaert uit Wouw een Predia Go (HeutinkICT) testen: een 2-in-1 touchscreen laptop met Windows 8.1 pro. Het is een veelzijdig apparaat dat speciaal voor het onderwijs is ontwikkeld. Zo zit er onder andere een temperatuursensor, een vergrootglas, een touch-pen en andere sensoren op, bovendien is hij spatwaterdicht en kan tegen een stootje herunterladen. De ontwikkelaars willen graag informatie vanuit het werkveld om hun product te promoten en ontwikkelen.

  De Baayaert wil hieraan graag meewerken, omdat het uitstekend past in het meer en meer gaan werken in de groep(en) met kleinere, handzame computers (ruimtebesparend en op verschillende werkplekken toe te passen). Toen het apparaat binnen was, werd er meteen door kinderen en collega’s enthousiast gereageerd. Het uiterlijk is al onderscheidend t.o.v. andere laptops. Mooi vormgegeven en handig dat er een handvat aan zit voor transport naar een andere ruimte of werkplek Download let's play. Zeker als je kinderen er op flexibele werkplekken mee laat werken, is het fijn dat de kinderen de laptop zo kunnen dragen.Het is niet onbelangrijk dat de Predia Go tegen een stootje kan en spatwaterdicht is. Leerkrachten, en dan vooral in de onderbouw, kunnen zo met een gerust gevoel het apparaat inzetten, zonder bang te zijn dat het snel kapot gaat.

  Nadat de leerkracht van groep 8, tevens de ICTer van de school, en de IB-er ( die via twitter meegedaan had aan de actie om een gratis device te testen, de “Go” zelf uitvoerig hadden bekeken en getest, was het natuurlijk tijd om deze te introduceren aan de kinderen, die meteen enthousiast reageerden facebooken op macbook. De Go is direct in te passen in het huidige onderwijssysteem op onze school. Op OBS De Baayaert werken we met Topondernemers (een gecombineerd aanbod van aardrijkskunde-geschiedenis – natuur) en in groep 8 sinds kort met Google apps for education. Deze manier van werken vragen beiden veelvuldig gebruik van multi media. Daarbij is een flexibele werkplek ideaal. De Go past hier dan perfect schach free German version. En dat zit echt in het handzame formaat, de stevigheid van de buitenkant van de GO en het feit dat het toetsenbord erg vast op de laptop is gezet. Er kan eigenlijk niet snel iets kapot gaan.

  De Go is verbonden met het wifi netwerk van de school, waardoor de kinderen die bijvoorbeeld met Google apps aan de slag gaan, op ieder gewenste plaats in de school kunnen inloggen en documenten, presentaties, websites (een app van Google) etc world in conflict kostenlos downloaden vollversion. en documenten met elkaar delen zonder afhankelijk te zijn van bedrading etc. Omdat de Go weinig ruimte in beslag neemt, kunnen kinderen hun werkplek optimaal benutten en ook nog boeken neerleggen en gebruiken en aantekeningen maken etc.

  Leerlingen zijn aan het experimenteren geweest met de Go om de speciale onderzoeksfuncties te onderzoeken. Zo is de buitentemperatuur gemeten en bijgehouden in een spreadsheet download iphone route. Tevens heeft een ander groepje de temperatuur van de koelkast, vriezer en kokend water gemeten en vastgelegd. Veel kinderen hebben hun plannen om met de Go uit te voeren, al klaarliggen en zijn enthousiast om ermee aan het werk te gaan en staan echt te popelen om de Go te mogen gebruiken voor hun experiment.

  • Lotte (11 jaar): Wij vonden het leuk dat we temperatuur konden meten. Je zag meteen de temperatuur. Ook konden we dat direct in een document zetten vaiana for free. Het was ook leuk dat we daarvoor de klas uit mochten.
  • Tristan (11jaar): ik wist niet dat kokend water meer dan 100 graden kon zijn (100.08)
  • Thijs (11 jaar): Ik heb al een plan gemaakt om het vergrootglas te gebruiken. Ik wil vingerafdrukken laten zien.

  Andere collega’s hebben het apparaat bekeken en omdat de Go op het school-netwerk aangesloten is, hebben ze het al gebruikt om toetsen in te voeren, documentjes te typen en mail te verwerken rechtsrock lieder downloaden. Zo kunnen ook collega’s op flexibele werkplekken de Go gerbuiken. Het biedt verder mogelijkheden om tijdens vergaderingen of bijeenkomsten meteen informatie te verwerken en te delen. Zo hoeven er geen stapels papier te worden uitgedeeld.

  In de dagelijkse schoolpraktijk willen we met dit apparaat de leerlingen via Basispoort hun oefensoftware laten maken, met topondernemers en Google apps for education het internet op en toetsen en testen uitvoeren en invoeren sims 4 cc for free. In de toekomst kunnen kinderen hun resultaten via mindmappen e.d. realtime op het digitale schoolbord tonen (met de klas 1 mindmap maken tegelijk).

  Ook kunnen dyslectische leerlingen op hun werkplek zitten en gebruik maken van Kurzweil. Een speciaal programma dat hen helpt stukken tekst te lezen. Deze is ook geïnstalleerd op de Go.

  Pluspunten Predia Go

  • mooie vormgeving en harde cover ter bescherming
  • vlot apparaat
  • tablet functie
  • verschillende sensoren
  • kan op het netwerk
  • Accu gaat lang mee (in het begin)
  • handig te dragen via het handvat
  • toetsenbord reageert vlot
  • touchscreen werkt goed
  • neemt weinig ruimte in beslag op een leerlingtafel
  • laptop kan bijna niet beschadigd worden vanwege harde cover
  • scherm en laptop zijn afzonderlijk van elkaar op te laden
  • extra functionaliteiten zijn echt een ‘plus’ om kinderen meer onderzoekend bezig te kunnen laten zijn
  • mooi afgesloten klepje in rand van het scherm waarin o.a happy birthday song kostenlos downloaden. een micros sd kaart etc ingeladen kunnen worden
  • toetsen zitten erg dicht en vast op de laptop, waardoor het bijna onmogelijk lijkt om deze los te peuteren ( dit i.t.t. reguliere laptops)

  Minpunten

  • Sommige geïnstalleerde software is nog in het Engels, zoals Media Camera software
  • programma Kurzweil installeren moest 3 keer opnieuw voordat het geaccepteerd werd
  • prijstechnisch is voor veel basisscholen +- €485 incl. BTW veel geld per apparaat
  • Batterijduur op den duur is nog onbekend
  • Wifi moet in de school goed dekkend zijn en stabiel. Randvoorwaarde om ermee te werken
  • Geen aansluiting voor fysieke verbinding (cat 5 kabel), dit kan handig zijn voor
   netwerkverbindingen en stabiele snelheid.

  Conclusie

  De Predia Go past uitstekend in het huidige onderwijssysteem van Obs De Baayaert. Ook 21st century skills zijn daar onderdeel van.

  De pluspunten zijn overtuigend t.o.v. de minpunten en het is dan ook een laptop/tablet die aan te raden is voor het “huidige” onderwijs.

  Melle Rep – ICT/docent @ OBS De Baayaert Wouw

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75