• 4 februari 2014
 • ICTnieuws.nl stelt een aantal laptops/tablets ter beschikking aan leerkrachten en docenten in de dagelijkse onderwijs-praktijk.  Samen met hun leerlingen schrijven zij een recensie.  Deze keer de Samsung ATIV Tab 5. Geschreven door Hentien Belt, ict-coördinator op BS de Driesprong (afdeling Leonardo) te Geleen en Leonardo leerlingen van de groepen 3, 7 & 8 dayz herunterladen.

  De school
  De Driesprong, onderdeel van de Stichting Triade, is een basisschool in Geleen met ruim 800 leerlingen. Integraal onderdeel van de school is de zogenaamde Leonardo afdeling, waarin voltijds onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen wordt gegeven. De Leonardo afdeling bestaat uit 6 groepen (groep 3 t/m 8) van maximaal twintig leerlingen per groep en is daarmee de grootste Leonardo school in Nederland download procreate for free. Onderdeel van dit onderwijs is dat, naast de vele extra vakken zoals science/ schaken/ Spaans/ Chinees etc., alle leerlingen een laptop aanschaffen (gefaciliteerd door de school en betaald door de ouders), die intensief worden gebruikt. Momenteel is het standaard apparaat een krachtige laptop uit de duurdere prijsklasse (± € 800), werkend onder Windows 7, met aan boord de MS Office Suite wiso mein verein herunterladen. In ieder lokaal is een digibord aanwezig.

  samsung-1

  Het probleem
  Het volgen en vooral uittesten van de laatste stand der (laptop)techniek (tablets/ netbooks/ touchscreens/ etc.) stuit al direct op het probleem van de kosten van de voor de test aan te schaffen apparatuur.

  De oplossing
  Het fantastische initiatief van ICTnieuws.nl om via inschrijving kosteloos een modern apparaat te bemachtigen (geheel kosteloos beschikbaar gesteld door de leveranciers) download u boot simulator 2 world war full version for free. We waren dan ook in de wolken om het voor ons geschikte apparaat (deze moet namelijk minstens dezelfde functionaliteit aan boord hebben als de huidige laptops) in de vorm van deze zeer complete Samsung met als extra functionaliteiten; voor geïnstalleerd Windows 8 en afneembaar touchscreen toegewezen te krijgen. Bovendien valt dit apparaat in dezelfde prijsklasse.

  De test
  Na overleg met de leerkrachten is besloten om in de groepen 7 en 8 (iedere klas kreeg één week) te starten en de leerlingen, immers allemaal ervaren laptoppers, de vrije hand te geven om uit te proberen wat er allemaal mee kan firefox herunterladen ohne internet explorer. Vervolgens is de leerlingen van de groepen 7 en 8 gevraagd hierop commentaar te leveren en dit met elkaar te delen via een presentatie of een andere geheel zelf te kiezen vorm. Hieronder de link naar de presentatie van de bovenbouw leerlingen. De kinderen hebben het zeer serieus opgepakt en dit free format verrassend goed en leuk ingevuld e nomine alben kostenlos downloaden. Er is van alle presentaties één (Prezi)presentatie gekozen waarin we de bevindingen van alle leerlingen hebben verwerkt, waaronder ook een link naar de twee Moodboards gemaakt in het programma Padlet.

  In tweede instantie is, om ook de onderbouw (groep 3) ermee om te zien gaan, het apparaat één week in deze groep gedropt herunterladen. De souplesse waarmee deze leerlingen het nieuwe apparaat hanteren is super. Ik kan deze met één hand vasthouden, zei een leerling direct. Het is één groot avontuur om het nieuwe apparaat te ontdekken. Niets staat hen in de weg en onbevangen doen deze leerlingen hun ding erop. Ze vinden het afneembaar scherm erg handig. Het is een iPad met een toetsenbord zei een van de leerlingen netflix filme auf xbox herunterladen. Wel merk je dat dit tevens het kwetsbare deel is van de Samsung Smart. Het erop zetten en eraf halen van het scherm gaat niet geheel soepel. Vanwege het intensieve dagelijkse gebruik in de klas zou dat een zwak punt van een afneembaar scherm kunnen zijn.

  Het resultaat
  Zoals te verwachten zijn de commentaren een reeks van reacties op; Windows 8 vs herunterladen. Windows 7, werken met touchscreens, werken met afneembaar scherm, werken met tablets (het afneembare scherm is een volwaardige tablet) en is het aan ons om daaruit de relevante zaken te filteren. In het kader van onze problematiek zijn de meest relevante conclusies in de vergelijking tussen de huidige laptops en de geteste Samsung ATIV Tab 5:

  • De Samsung is heel licht, handzaam en werkt razendsnel
  • Het afneembare scherm, de tablet dus, werkt prima, maar is direct ook het zwakke punt kostenlos filme und serien downloaden. De (mechanische) verbinding met het toetsenbord lijkt kwetsbaar en zet vraagtekens bij de degelijkheid/duurzaamheid, zeker in  handen van (kleinere) kinderen, daar er dagelijks veel mee wordt gewerkt. Functioneel werkt het fantastisch, je produceert een presentatie, klikt het beeldscherm los en gebruikt deze vervolgens handheld om op het digibord je presentatie te tonen en te navigeren
  • Windows 8 heeft voor- en nadelen, maar is vooral een kwestie van wennen,
  • Een aanraakscherm werkt meer dan geweldig, maar wel verslavend, aansluitend zit je nl. op je eigen oude laptop steeds over het scherm te vegen,

  samsung-3

  Leerkrachten Miriam, Sanne, Ruth en Evelien
  Heel boeiend traject, ondanks dat we dagelijks met deze leergierige leerlingen te maken hebben staan ook wij weer iedere keer versteld van hun initiatieven, creativiteit en beoordelingsvermogen. We hebben er met de kinderen samen veel plezier aan beleefd.

  Schooldirecteur Bert Lemmens
  Prima initiatief, goed uitgewerkt, levert solide feedback ten aanzien van het gebruik van de gewenste apparaten en vormt daarmee een goede basis voor beslissingen over onze technologische ict-infrastructuur.

  Eindconclusie
  Het was een geweldig (tussengeschoven) project, enthousiast opgepakt door de directie en het Leonardo team en fantastisch ingevuld door de leerlingen, die er veel plezier aan beleefden.

  • Momenteel zullen we niet integraal overschakelen van laptops op apparaten met een afneembaar beeldscherm/tablet in verband met twijfels aan de robuustheid van de koppeling,
  • Omschakelen op laptops met touchscreens en Windows 8 is in de toekomst wel een serieuze overweging.

  Nogmaals onze grote dank en erkentelijkheid aan ICTnieuw.nl en in ons geval Samsung voor deze geweldige mogelijkheid. Chapeau!

  samsung-4

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75