• 7 januari 2014
 • ICTnieuws stelt een aantal laptops/tablets ter beschikking aan leerkrachten en docenten in de dagelijkse onderwijspraktijk. Samen met hun leerlingen schrijven zij een recensie.
  Nu onder de loep de Samsung ATIV Tab3, geschreven door Petra Holstein, docent ROC Drenthe College te Assen.

  Inleiding:
  ATIV-01Op het Drenthe College, waar ik werkzaam ben als docent AKA, zijn sinds januari 2013 zes personen aangesteld om het werken met digitaal materiaal te bevorderen en te promoten. Eén van die E-learning ambassadeurs ben ik. In mijn lessen staat het werken met digitale tools en programma’s centraal. Bij de lessen burgerschap maak ik gebruik van filmpjes van beeldbanktv (schooltv) , en online quizes over domeinen die we moeten behandelen bilder orchideen kostenlosen. Dit maakt de lessen levendiger. Om mijn bevindingen te delen met collega’s en andere geinteresseerden ben ik uit naam van de E-learning ambassadeurs begonnen met het twitteraccount @ElearningDC .

  Aangezien de meeste leerlingen een moderne smartphone hebben, en sommigen een tablet of laptop en zijn er op bepaalde uren de computerlokalen beschikbaar, is het werken met apps en programma’s makkelijk in te passen in de lessen. Ik gebruik het programma Edmodo als kapstok voor al mijn groepen, waar ik de lessen en opdrachten op plaats, zodat de studenten van te voren kunnen zien wat we die week gaan doen. Ook kunnen ze de opdrachten en filmpjes nog eens rustig in de klas bekijken.

  Aanleiding en gebruik
  ATIV-04 Tijdens mijn lessen burgerschap zit echter 1 meisje zonder modern device, ik was al op zoek naar een goedkoop alternatief voor haar, toen de wedstrijd van ICTnieuws.nl voorbij kwam wetransfer datei herunterladen. Ik zag het gelijk als een kans voor die ene student en voor alle anderen die ook wel eens hun spullen niet bij zich hebben, of niet hebben opgeladen. Zondag 24 november kreeg ik een mail dat mijn motivatie was uitgekozen om de Samsung Samsung ATIV Tab3 te mogen uitproberen met de studenten. Dinsdag 26 november ontving ik het en mijn idee was om het samen met de leerlingen te unboxen. Die leerlingen zou ik echter twee dagen later pas weer zien, en achteraf ben ik blij dat ik zelf te nieuwsgierig was. De tablet, moet net als een Windows PC eerst worden geïnstalleerd en geupdate, alvorens er mee aan de slag te kunnen. Dit zou te lang duren voor een klas ongeduldige post-pubers.
  Thuis zijn wij (of een groot gedeelte van ons) Apple fan, en we beschikken daarom ook over een Ipad. Direkt na opening zei mijn dochter van 14 : die Samsung doet Apple na, met ongeveer dezelfde homebutton Download picasa program for free. We waren nieuwsgierig naar het verschil in gewicht.

  ATIV-02ATIV-03De Ativ Tab3 is iets lichter dan de iPad. Voor een tablet zit er een zware oplader bij en helaas geen hoesje en toetsenbord. Wel een stylus, geintegreerd in de tablet (rechtsonder in de hoek). De stylus heeft een lichtgevende punt op het scherm, en bij een link, wordt de stip een handje , net als dat je een muis gebruikt. Zie de specs van deze prachtige tablet.

  Na installatie kon ik er gelijk mee aan de slag. Gewend aan een laptop met Windows 8, ging dat vrij gemakkelijk. Ik voorzag wel wat problemen voor de studenten icloud for free. Op school werken we met Windows 7 en het merendeel van de leerlingen heeft ook thuis dat systeem. Echter na proberen in de klas, bleek dat de jeugd veel flexibeler is, veel sneller kan schakelen dan hun docent. Heel fijn is dat om te ontdekken. Een Appstore of een Playstore, heb je niet nodig ze Windows Apps ook eigenlijk niet. Alle sites die je bezoekt, kan je vastmaken aan het startscherm. Er komen zo tegels op je achtergrond met de programma’ s die jij gebruikt. Ideaal! Alles is mogelijk. Zo staan er bij mij op: Edmodo, Dropbox, padlet, Symbaloo, Smore … zodra wij aan de slag gaan in de klas met een programma, kan een student zelf inloggen met zijn of haar eigen gegevens.
  Mijn lesvoorbereiding gebeurt altijd op een Windows PC. Ik weet dat met behulp van de tablet alles wat ik thuis heb voorbereid, ook daadwerkelijk werkt spotify herunterladen auf mac! Zo kon ik via de tablet filmpjes laten zien, via iPhone en iPad kon dat ook, maar via Android apparaten waren de filmpjes van Beeldbanktv niet te zien of te openen.

  ATIV-05Omdat ik zo’n dure tablet toch optimaal wil beschermen tegen nonchalante 16 – 20 jarigen, heb ik er zelf een case omheen gekocht. Eentje die gemaakt is voor deze tablet. Wel prijzig (€ 129) Het lijkt nu net een minilaptop. Het was eerst wennen, maar een muis ben je helemaal niet meer nodig. Toch is het lastig dat er geen touchpad is verwerkt in het toetsenbord. Tijdens de sinterklaasviering luisterden we naar Qmusic via de tablet. Via de USB-poort zijn gemakkelijk externe geluidsboxjes in te pluggen windows movie maker kostenlos herunterladen. Ik zet de tablet op een tafel en iedereen die het nodig heeft kan daar gaan zitten.

  Fotograferen met de tablet: bij daglicht gaat dat prima
  bij lamplicht wordt de foto wat korrelig. (zie foto’s)

  ATIV-0607

  binnen met daglicht Selfie zonder daglicht

  Filmen met de tablet: dit zouden we uitproberen, maar is nog niet gedaan, we gaan binnenkort hier mee aan de slag. Het filmpje zal ik als link tweeten via @ElearningDC.  Ik heb veel publiciteit gehad met het winnen van deze tablet. Allereerst een artikel op het intranet van het Drenthe College, hier kreeg ik veel reacties op en mensen die me aanspraken en feliciteerden . Ook kwam er een stukje in de lokale krant, heel toevallig stond het artikel boven een foto van het dansteam van mijn dochter 😉 en vervolgens een artikel in een promotie-/infoblad van ons ROC download videos amazon prime. (zie foto’s)

  ATIV-3xd

   

  Enkele opmerkingen van leerlingen die er mee werkten:

  • Wat is de tab dun …
  • Jammer dat er geen touchpad op het toetsenbord zit …
  • Hij is erg snel …
  • Het is net alsof je met een PC werkt ipv met een tablet …
  • Ligt heerlijk in de hand, niet te zwaar en niet te licht …
  • Jammer, er staan geen spelletjes op (zou natuurlijk gemakkelijk kunnen) …

  Conclusie
  De Samsung Ativ Tab3 is een perfecte tablet, dat je mbv een bijpassend toetsenbord, in een klik kan omtoveren tot een volwaardige minilaptop. Uiterlijk is de tablet erg fraai met zijn witte kleur, de touch is er gevoelig en snel. Alleen bij het spelletje Candy Crush zit er een vertraging in het scherm. Hoe dat kan , weet ik niet. De stylus die er bij zit is een goede indicator. … erg luxe! Iedere stylus is echter te gebruiken. Je bent niet afhankelijk van Apps die beschikbaar zijn. Alles is te bereiken via een website en je kan eenvoudig die dingen die voor jou belangrijk zijn, vastmaken aan je startscherm, zodat je in één klik op het programma zit anno 1602 vollversion kostenlos chip. ALLES IS MOGELIJK.

  Fotograferen moet je niet willen, veel slechtere kwaliteit dan we van onze smartphones al gewend zijn. De tablet vind ik wel prijzig. Ik zou het niet aanschaffen voor leerlingen, Maar het is een prima instrument voor de docent. Zo heeft hij /zij altijd een woordenboek, rekenmachine, enz. bij zich en kan aan een klein groepje een filmpje of instructie laten zien . Ook als leerlingen achter de PC zitten, kan je snel (want snel dat is de Samsung Ativ Tab3 ) meekijken op dezelfde website, door in te loggen op je eigen mini pc. De tablet is makkelijk mee te nemen en te verplaatsen, door zijn lichte gewicht.

  ATIV-12Deze tablet is meer dan een tablet; met een iPad ga je op de bank zitten , maar dat werkt voor mij niet als een instrument waar je je lesvoorbereidingen op doet download code blocks. Deze Samsung tablet gaat verder, je kunt hem EN voor pleasure op de bank gebruiken EN het is een volwaardige werk-pc. Met het voorgeprogrammeerde Microsoft Office pakket wordt het werken op deze tablet wel erg gemakkelijk, jammer is wel dat je het maar een maand mag proberen en dat je er daarna voor moet betalen. Ik zal kijken of ik dit via Slim.nl kan doen.  Notuleren tijdens een vergadering lukt ook prima op deze tablet!

  Kortom: wij zijn erg blij met deze tablet, als extra instrument, voor studenten die geen smartphone hebben, zodat ze toch mee kunnen doen met het klassikale gebeuren. Maar ook als zeer mobiel device met een groot werkbaarheidsgehalte werkt de tablet voor de docenten naar tevredenheid … ICTtnieuws.nl > bedankt bei audible downloaden!

  Ik vind het moeilijk toe te geven, maar de Samsung is haast nog
  gebruiksvriendelijker als de Apple producten waar ik zo dol op ben!

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75