• 7 januari 2015
 • De Skoolpad 2-in-1, hèt device voor het basisonderwijs?

  In 2014 kan geen enkele leerkracht het zich nog veroorloven om de technologie om zich heen te negeren of nog blind zijn voor wat de technologie aan leerkansen voor leerlingen te bieden heeft. Geen enkele leerkracht mag zijn leerlingen de digitale wereld insturen zonder hen de knepen van het digitale vak geleerd te hebben. Daarom overwegen steeds meer scholen de aanschaf van tablets. En dan komt al gauw de vraag bovendrijven: welke kiezen we en wat willen we er mee? Vooral één op één leren of juist projectmatig leren waarbij kinderen worden aangemoedigd om technologie te gebruiken voor onderzoek en creatie? Gaat de tablet de vaste pc’s en laptops vervangen of komen ze ernaast?

  De Skoolpad 2-in-1 van Skool Automatisering zegt op al deze vragen hèt antwoord te hebben: de Skoolpad 2-in-1 is speciaal voor het onderwijs ontworpen, flexibel inzetbaar als tablet met Windows 8.1 als besturingssysteem en met afneembaar toetsenbord (dock) ook een volwaardige laptop herunterladen.

  Nu we op onze school in de bovenbouw het gebruik van de iPad volledig hebben geïmplementeerd, denken we erover om ook voor de middenbouw iPads aan te schaffen. Maar naast de grote voordelen van de iPad, lopen we toch wel tegen een paar minpunten aan.

  • Het typen zonder toetsenbord is niet voor alle leerlingen even gemakkelijk
  • De iPad heeft geen Flash-ondersteuning
  • We missen het gemak van Word
  • Via de app SkoolControl kunnen we via Basispoort geen gebruik maken van de oefensoftware van onze rekenmethode. We hebben hier al vaak contact over gehad met de servicedesk van Skool, maar Skool schuift het op Basispoort, Basispoort schuift het op Malmberg en ja… u raadt het al, Malmberg schuift het weer op Skool. Ik ben heel benieuwd of de Skoolpad 2-in-1 de mooie beloftes (‘iedereen kan in de school zijn of haar eigen websoftware en weblinks gebruiken’) kan waarmaken Download Persian keyboard.
  • En of de riante prijs van € 499,= ook een riante kwaliteit garandeert.
  • En hoe gebruiksvriendelijk is de Skoolpad?
  • En kunnen mijn leerlingen er ook hun Prezi presentaties en filmpjes op maken.
  • En wat zijn die ‘unieke opties voor Natuur & Techniek’?
  • En kan de skoolpad, zonder kidscover, tegen een flinke stoot?
  • Zou het gebruik van de Skoolpad 2-in-1 mij zelfs kunnen overhalen om geen iPads maar Skoolpads aan te schaffen voor de middenbouw?
  • Allemaal vragen die ik, na een aantal weken de Skoolpad te hebben uitgeprobeerd, ga beantwoorden. Skoolpad versus iPad

  Leerlingen over de Skoolpad 2-in-1

   

  De Skoolpad is geschikt voor Windows en web software wordt ondersteund door Adobe Flash. In de Windows Store kunnen vele apps worden gedownload. De Skoolpad opent met het startscherm, je persoonlijke thuisbasis, met nieuws, weer, sociale netwerken en de meest favoriete apps fifa herunterladen pc. Met aanpasbare kleuren en achtergronden, en vier verschillende formaten tegels, kan je het apparaat een unieke, persoonlijke uitstraling geven.

  Op het startscherm ben je slechts één klik verwijderd van het vertrouwde Windows-bureaublad. Het charms-menu kan worden gebruikt om veel voorkomende handelingen uit te voeren, zoals zoeken, links en foto’s delen, apparaten verbinden en instellingen aanpassen. Het charms-menu zit aan de linkerkant van de tablet en kan met één veeg steeds worden opgeroepen. Met de thuis-knop (met de vier tegeltjes) onderaan de tablet kan heel eenvoudig weer worden terug gegaan naar het startscherm.

  skoolpad2

  De Skoolpad heeft gestandaardiseerde valtests van 70 cm doorlopen en is valbestendig en spatwaterdicht. De batterij gaat een schooldag lang mee en kan daarna in ruim vier uur weer worden opgeladen met de bijgeleverde adapter met 2-polige EU stekker internet explorer for windows 7 starter download for free. Deze lader kan ook worden aangesloten op het toetsenbord. Voor het tekenen of schrijven op de tablet is een styluspen toegevoegd in een uitsparing aan de rechterkant van de tablet, verbonden met een koordje aan de tablet, om kwijtraken te voorkomen. Deze styluspen heeft geen soft-tip maar een ‘harde touch’, te vergelijken met een echte balpen, waardoor teken- en schrijfopdrachten heel precies kunnen worden uitgevoerd.

  De tablet van de Skoolpad kan door een druk op het blauwe knopje worden ontkoppeld van het toetsenbord. De tablet kan op twee manieren weer aan het toetsenbord worden bevestigd door de tablet met het scherm naar voren of naar achteren in de sleuf te klikken. Zowel op de tablet als op het dock is een USB aan te sluiten.

  Uniek aan de Skoolpad is de mogelijkheid om de lessen Natuur en Techniek te verrijken herunterladen. Leerlingen worden gestimuleerd om zelf de wereld om hen heen te ontdekken, vast te leggen, te analyseren en met elkaar te delen. De software om deze mogelijkheden te gebruiken is gratis inbegrepen en terug te vinden op het bureaublad. Zo kan bijvoorbeeld met SPARKvue verschillende waardes worden gemeten met de sensoren van de Skoolpad. Wat is valversnelling? Hoeveel decibel geluid hoor ik? Alle gegevens kunnen worden verwerkt en weergegeven in lijn- of staafdiagrammen en tabellen. Met de Lab camera is het mogelijk microscopische opnames te maken, of een time-lapse video te maken van een ontkiemende plant of groeiend kikkervisje. Optioneel is een macrolens met 30x vergroting om allerlei details in beeld te brengen en een temperatuursensor.

  Pluspunten van de Skoolpad

  1. Alle apps staan overzichtelijk gerangschikt op alfabetische volgorde in ‘het tweede scherm’ download skype invoice.
  2. Een wereld aan accessoires zijn toegevoegd en terug te vinden in ‘het tweede scherm’ van geluidsrecorder tot paneel voor wiskundige invoer, van knipprogramma tot Windows Journal.
  3. Van de vier toegevoegde Education Softwareprogramma’s is ‘ArtRage Studio’ bij de leerlingen een geliefd tekenprogramma dat speciaal geschikt is voor het touch screen.
  4. De Microsoft Office 2013 mogelijkheden zijn legio: Outlook, Word, OneNote, PowerPoint, Publisher en Excel zijn maar een paar van de vele mogelijkheden.
  5. De Skoolpad werkt snel en is gebruiksvriendelijk: leerlingen hebben heel snel door hoe alles werkt en kunnen er vrij snel zelfstandig mee uit de voeten outlook 2010 imap mails in full.
  6. Met de snel-start-gids, die als kartonnen omhulsel om de doos is gewikkeld, is de Skoolpad na een paar uurtjes gebruiksklaar. In deze Nederlandse handleiding worden alle knoppen en functies van de Skoolpad duidelijk beschreven. De kleine meegeleverde User Guide in het Engels levert niet veel meer informatie.
  7. Met de Skoolpad kunnen leerlingen hun werkstukken en presentaties probleemloos voorbereiden in Power Point of Prezi aan hun eigen tafel.
  8. Door de open handgreep is de Skoolpad gemakkelijk mee te nemen.

  skoolpad4

  Minpunten van de Skoolpad
  Aan de uiterlijke kenmerken en vormgeving van de Skoolpad kan nog wel wat worden verbeterd

  1. De witte buitenkant is zeer besmettelijke en na een dag gebruik door kinderhanden vol zwarte vegen. Er moet water en zeep aan te pas komen om het ruwe oppervlak schoon te maken.
  2. Over het zwarte klepje aan de zijkant van de tablet, waar de diverse aansluitingen achter verstopt zitten, is niet goed nagedacht: het gaat heel moeilijk open en netjes sluiten is ook lastig mp3gain kostenlos download deutsch.
  3. De draad aan de styluspen is niet handig: het raakt in de knoop of zit in de weg. Bij onverhoedse bewegingen met de pen is het gevaar groot de Skoolpad mee te trekken en daardoor te laten vallen. Esthetisch gezien is het draad ook geen aanwinst.
  4. De open handgreep is voor jongere kinderen handig maar oudere kinderen willen niet gezien worden met zo’n handtas.
  5. De ruw aanvoelende touch van de muispad werkt niet plezierig en voor de betere typers (tien vingers blind) onder de kinderen is het toetsenbord te klein.
  6. Het openen van de Skoolpad en de tablet op het dock plaatsen is voor jonge kinderen een probleem.

  skoolpad5

  De optionele macrolens en temperatuursensor zijn niet terug te vinden in de Skoolwebshop download fahr simulator 2017 for free.

  De Skoolpad is speciaal ontwikkeld voor kinderen in de basisschool leeftijd van 6 tot 12 jaar. Vreemd is dan dat de Natuur & Techniek lesbegeleiding, terug te vinden op internet, allemaal in het Engels is. Ook het gebruik van de beschikbaar gestelde applicaties vragen veel tijd om de gereedschappen goed te leren kennen. Als leerkracht is het een hele kluif om zonder handleiding erachter te komen hoe het werkt. Het programma Sparkvue is zelfs ontwikkeld voor het wetenschappelijk onderwijs … Helaas staat op skoolpad.nl/downloads : ‘Skool en Paradigit kunnen u niet ondersteunen bij het gebruik’.

  Het benaderen en gebruiken van de oefensoftware voor elke individuele leerling via de app SkoolControl werkt niet vlekkeloos herunterladen. Het in- en uitloggen van de ene naar de andere leerling duurt erg lang. Soms valt het groepen-keuze-menu weg en kan alleen de leerkracht inloggen met zijn/haar emailadres. De app moet dan eerst worden gede-installeerd en vervolgens opnieuw worden geïnstalleerd om het probleem op te lossen.

  De gratis online training ‘Windows 8, werken met nieuwe opties’, als extra aangeboden bij de Skoolpad, blijkt € 20,= te kosten als je dit leerpad wilt volgen.

  Eindconclusie
  De Skoolpad 2-in-1 is flexibel inzetbaar als tablet met alle Windows 8.1 mogelijkheden. Leerlingen kunnen aan hun eigen tafel en op elke andere werkplek met de Skoolpad aan de slag. Werken aan PowerPoint of Prezi, zoeken op internet, taalopdrachten uitwerken in Word gaat probleemloos. Met name de snelheid wordt als pluspunt genoemd. Echter met het toetsenbord erbij is de Skoolpad geen volwaardige laptop te noemen. Aan de vormgeving valt nog veel te verbeteren en de opties voor Natuur & Techniek onderwijs zijn geschikter voor het VO/MBO dan het BO. Het benaderen en gebruiken van de specifieke leerlingsoftware via basispoort is, net als bij de iPad, (nog) niet constant. Jammer is ook dat een groot aantal goede onderwijs-apps zoals Bru-taal, Letterlegger, LetterSchool en Rekenkoning niet te downloaden zijn vanuit de Windows store.

  Na drie weken de Skoolpad 2-in-1 te hebben gebruikt ben ik helaas niet overtuigd van de meerwaarde in vergelijking met de iPad, en mijn leerlingen delen deze mening.

  skoolpad6Lienke Boot, groepsleerkracht van groep 7 en 8 en ICT coördinator van CBS de Skutslùs te Stavoren van de stichting Nije Gaast (Friesland).

  Het instructiefilmpje is gemaakt door Anna Fleur, Lisa en Wijnanda. Ze hebben de Skoolpad in handen gekregen met de opdracht er een duidelijk filmpje bij te maken waarin de meest belangrijke gebruiksmogelijkheden in worden uitgelegd.

  RDL b2pn120x120 sms-taal120x75