• 26 januari 2002
  • De Stichting Brein beschouwt het computernetwerk van de Universiteit Twente (UT) als een van de grootste Europese centra voor de verspreiding van illegale software, films en muziek channel lists failed. Dit heeft de organisatie die piraterij van muziek, films en software onderzoekt vandaag gezegd, meldt persbureau ANP. De online-nieuwsdienst Planet Multimedia maakte hier al eerder melding van herunterladen.

    Volgens Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) verspreiden studenten van de Universiteit Twente op zeer grote schaal illegale software, films en muziek via het computernetwerk van de universiteit winrar freeware free chip. Planet Multimedia meldde dat 1500 tot 2000 computers van UT-studenten zijn ingezet bij de illegale praktijken. Zij bieden honderden, zo niet duizenden, gigabytes aan software, films en muziek aan via internet springer link bücher downloaden. Alle illegale bestanden zijn toegankelijk na inloggen op een speciale webpagina van het zogeheten campusnet.

    Volgens de directeur van Brein, T ebook gratisen nu. Kuik, is dit een zeer lucratieve bezigheid. Ze worden door criminelen benaderd om bijvoorbeeld een computer, speciaal bedoeld voor deze handel, in hun kamer te zetten, zegt Kuik herunterladen. De Universiteit Twente staat internationaal bekend als een centrum waar zeer veel illegale computerbestanden worden uitgewisseld, aldus Brein tegenover het ANP mit cyberghost illegal downloaden.

    Het nieuwe besturingsprogramma van Microsoft, Windows XP, de film Harry Potter en de steen der wijzen en kinderporno, alles is volgens Brein op het netwerk te vinden download pou play. Tot nu toe doet de UT niks aan deze handel. De universiteit moet haar verantwoordelijkheid nemen en proberen tot een oplossing te komen, zegt Kuik.

    Een woordvoerder van de universiteit zegt dat de UT geen aanwijzingen heeft dat er op dergelijke schaal in illegale software wordt gehandeld creative cloud adobe. Als we zoiets zouden tegenkomen, nemen we natuurlijk maatregelen. Het is echter onmogelijk om al het dataverkeer van zo’n tweeduizend gebruikers te controleren, vertelt de woordvoerder music offline. De universiteit heeft wel een bericht doen uitgaan, waarin ze meldt wat gebruikers wel en niet mogen doen op het netwerk.

    In een discussiegroep op het universitaire netwerk is Planet Multimedia bedreigd met cyberaanvallen als represaille voor de berichtgeving. Het bestuur van de studentenvereniging SNT keurt deze uitlatingen af. Het uiten van dreigementen via deze weg aan het adres van Planet Internet is niet alleen mogelijk illegaal, het schaadt ook het imago van de universiteit, aldus het SNT-bestuur.

    Bron: Automatisering Gids

    RDL b2pn120x120 sms-taal120x75